Verplichte zoutreductie werkt het best
Plaats een reactieDe voedselindustrie verplichten om minder zout toe te voegen heeft twintig keer meer effect op de gezondheid dan ze op vrijwillige basis hiertoe aansporen.
Tot die aanbeveling komen de onderzoekers Cobiac, Vos en Veerman in Australisch onderzoek dat is gepubliceerd in Heart. Ze vergeleken effecten van vier interventies om het zoutgehalte in voedsel omlaag te krijgen. Daartoe onderzochten ze het zogenoemde Tickprogramma waarin de Australische Heart Foundation de industrie aanmoedigt zouttoevoeging te reduceren tot door hun aanbevolen minima.
Eerder maakten de onderzoekers een model waarin ze de effecten onderzochten in geval de industrie precies die zoutreductie toepaste die het Tickprogramma aanbeveelt. De twee andere interventies waren programma’s met dieetadviezen voor patiënten met cardiovasculaire aandoeningen (en een gemiddelde bloeddruk van boven de 115) en dieetadviezen voor risicopatiënten met een gemiddelde bloeddruk boven de 140.
Vervolgens bekeken de onderzoekers de kosteneffectiviteit die de reductie van de vier programma’s opleverde. De zoutreductie op basis van vrijwilligheid is zeer aan te bevelen voor verbetering van de volksgezondheid en vermindering van de kosten van de zorgsector op langere termijn. Maar het meest effectief is volgens de onderzoekers toch wel de variant waarbij zoutreductie van overheidswege wordt opgelegd. De dieetprogramma’s zijn niet kosteneffectief.
Ingrid Lutke Schipholt
Cobiac LJ, Vos T, Veerman JL. Heart 2010. doi: 10.1136/hrt.2010.199240: Cost-effectiveness of interventions to reduce dietary salt intake
- Rubriek MediSein
- Meer nieuws
- Er zijn nog geen reacties