Laatste nieuws
Joost Visser
2 minuten leestijd

Verlaging zorgpremies lang niet zeker

10 reacties

Het is nog maar zeer de vraag of de zorgpremies volgend jaar dalen, zoals minister Schippers wil. Volgens zorgverzekeraar Menzis kan dat alleen als de politiek het zorgakkoord intact laat.

Dat bericht het Financieele Dagblad vandaag. Toen dit voorjaar duidelijk werd dat de zorgverzekeraars over 2012 flinke winsten hadden behaald, stelde minister Schippers dat dat zou moeten leiden tot lagere zorgpremies. Zij zou de zorgverzekeraars daarop aanspreken, zo beloofde Schippers in het consumentenprogramma Kassa: ‘Ik vind dat het maatschappelijk gezien absoluut noodzakelijk is dat als je zulke winsten maakt, we dat terugzien in de premie.’ Onlangs maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekend dat de gemiddeld betaalde nominale premie inderdaad iets is gedaald, van 1226 euro in 2012 naar 1213 euro in 2013.

Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van Menzis, zegt in het Financieele Dagblad ‘niets liever te willen’ dan opnieuw de premies te verlagen. Maar, voegt hij daaraan toe, dan moet de politiek geen roet in het eten gooien door het zorgakkoord ter discussie te stellen. Volgens Van Boxtel werden de zorgverzekeraars de laatste jaren steeds zwaarder belast, en brengen de komende jaren veel onzekerheid: de risicoverevening wordt afgeschaft en de thuisverpleging en de langdurige ggz worden van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet overgeheveld. Bovendien is de Nederlandsche Bank steeds kritischer op de buffers die de verzekeraars moeten aanhouden: ‘Dan kun je niet zomaar zeggen: we doen een premiedaling en volgend jaar gaan we wel weer enorm verhogen.’

Achmea benadrukt dat de premies in 2013 al zijn gedaald, terwijl de kosten wel omhoog zijn gegaan, zo meldt het Financieele Dagblad. Onlangs nog werd duidelijk dat de Nederlandse zorgdivisie van Achmea in de eerste helft van dit jaar het resultaat met 23 procent heeft zien dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook de kleine verzekeraar DSW, die traditioneel als eerste de zorgpremie bekendmaakt, zou vooralsnog geen premiedaling verwachten.

Menzis maakte over 2012 een winst van 215 miljoen euro. In mei maakte de verzekeraar bekend 50 miljoen euro te gebruiken voor het verlagen van de premie in 2013; 100 tot 150 miljoen uit de opgebouwde reserves zou worden geïnvesteerd in een op te richten investeringsfonds voor de gezondheidszorg.

Joost Visser

Lees ook:



Beeld: Thinkstock
Beeld: Thinkstock
zorgverzekeraars Menzis
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • A.L. Cense

    psychiater, STOUTENBURG

    Dhr Kwint heeft wel in een ander land gewoond dan ik. In de ziekenfondstijd moest ik formulieren insturen met indicaties, - toegegeven: of ze gelezen werden was ook toen al een ander verhaal -, en kwam er zo nu en dan een adviserend arts langs voor c...ontrole of discussie. Een loterij zonder nieten kan ik het dus niet noemen, al was het allemaal wat geindividualiseerder dan de ongrijpbare en veelal slecht gemotoveerde contract-bijlen van nu.

    Hoewel ik het niet echt aan de verzekeraars gun: het opbouwen van reserves is in een marktsysteem natuurlijk van overlevensbelang. Hetzelfde geldt net zo goed voor behandelaars en instellingen die niet kunnen voorspellen wat hun positie het volgend contractjaar gaat worden. Het is niet zo dat de markt het gevolg is van een calculerende levenshouding; de markt maakt van ons a-morele calculeerders die vervolgens weer aan alle kanten gecontroleerd moeten worden. Niet zo'n rationele opzet misschien? En hoezo goedkoper?

  • Bart Bruijn

    Apotheekhoudend huisarts, STREEFKERK

    Hebt u, al lezende van mijn eerste reactie helemaal onderaan meegeteld? De kosten (pure, naakte kosten van de verziekeraars zelf, betaald vanuit de premies van de verplicht verzekerden) gaan in 2014 dus alleen voor wat ik onder noem, minstens 374.000... euro PER UUR bedragen. (DRIEHONDERDVIERENZEVENTIGDUIZEND EURO PER UUR). Dat is meer dan 3,27 MILJARD euro per jaar. En dat alleen voor de zaken die ik onder noemde. Heel veel weet ik niet eens, is verdoezeld, of zou deze reacties onleesbaar maken. En dan is er nog voor geen enen cent zorg verleend! En dat voor volkomen overbodige en in de weg zittende organisaties, lekenbedrijven, die alleen maar geld moeten maken en daarvoor NIETS teruggeven.

    En het zorgsysteem, het is toch zo goed. In alle bochten wringen we ons om de 'successen' dan toch maar duidelijk te maken.

    Ach, ach, ach. Er verdienen veel te veel parasieten heel veel te veel geld aan het huidig systeem en zij hebben alle tijd om de echt werkende zwart te maken en nog meer geld afhandig te maken. Dat is namelijk wat die parasieten doen. De zorgverleners, die verlenen zorg en die moeten werken.

    Alles wat van waarde is, is kwetsbaar. Maar een beetje minder kwetsbaar mag echt wel! En aan de andere kant wat meer inzicht en gezond verstand ook.

  • mw.Tiny Kwint

    klachtenfunctionaris, Amstelveen

    De regionale zorgverzekeraar waarover van Dijk het heeft bestond vroeger ook,namelijk de ziekenfondsen.Inderdaad sluisde die de zorggelden linea recta door naar de zorgverleners.Natuurlijk niet naar alle zorgverleners(zoals de wijkzuster),maar naar d...e dokter en ziekenhuis.Kritiekloos werd werkelijk elke rekening betaald.Een loterij zonder nieten. Vanzelfsprekend willen artsen niet dat de macht bij de zorgverzekeraar ligt,zij wilen weer zelf die macht,geld van de premiebetaler dient onverwijld overgemaakt aan de zorgverlener.(lees:zijzelf) De patient schiet er allemaal iets mee op.

  • J.B.E. Hulshof

    GGZ-arts, WOLFHEZE

    Dit alles maakt nog eens duidelijk dat het systeem van marktwerking in de zorg een farce is. Uitgangspunt voor markwerking was om de kosten van de zorg te drukken, maar dat is na al die jaren amper of niet gelukt. Als er sprake was van echte marktwer...king dan zouden de tarieven die zorgverleners mogen rekenen worden vastgesteld in evenwichtig bilateraal overleg tussen verzekeraars en zorgverleners en zouden ze niet opgedrongen worden. Het ministerie als derde partij stuurt een en ander zo aan dat er geen vrije onderhandeling is, immers de kosten moeten hoe dan ook omlaag en naar de inhoud van de zorg wordt niet gekeken. Ziektenkostenverzekeraars mogen winst maken en exorbitante salarissen uitbetalen aan hun hoger kader. En dat alles terwijl de uiteindelijke klanten, de patiënten, verplicht zijn zich te verzekeren. Hoezo, "marktwerking"? Hoe lang blijven we zo doorgaan?

  • Bart Bruijn

    Apotheekhoudend huisarts, STREEFKERK

    Verder op mijn eerdere reacties. Ik heb het dus niet over de kosten van de organisatie of de overhead of de PR-kosten, of de directiekosten, of de vastgoedkosten, of de personeelskosten, of de kosten van verkeerde beleggingen, of de kosten van de jur...idische afdelingen, of de kosten van de functionarissen om het imago te verbeteren (jawel, die bestaan, hele afdelingen!) of de lobbyafdelingen, of de sponsoring van evenementen, of…..etc. etc. etc.

    Allemaal kosten voor volstrekt in de weg zittende nutteloze organisaties, die van VERPLICHT premiegeld bestaan. Neen, ik heb het uitsluitend over WINST van diezelfde parasieten. Alleen maar botte winst.

    En maar huilie doen, meneer van Boxtel en anderen. Huilie, huilie. En wel nu, natuurlijk. Binnenkort gaan we de zorgverleners via een groot ochtendblad weer door het slijk halen, want nu worden zo’n beetje de premies vastgesteld.

    Och, is al begonnen. De apothekers verdienen wat geld. Zegt de Telegraaf, in de eerste leugen niet gebarsten.

    Hoe voorspelbaar. Wie volgt?

  • M. Vasbinder

    médico familiar y comunitario, 03725 TEULADA ALIC Spain

    Verzekeraars verlagen hun premies alleen, als er echt sprake is van vrije marktwerking. In de Nederlandse situatie is er sprake van een door de overheid gesteunde kartelvorming. Belangenverstrengelden zoals van Boxtel en Schippers en vele andere poli...tici houden zoiets natuurlijk in stand. ik heb het al vaker gezegd; Weiger verder nog contracten af te sluiten met deze keiharde maffia-organisaties, maar dan wel allemaal. Zolang de artsen een dergelijke maatregel niet durven te nemen, blijft het bij jeremiëren en zal er niets veranderen.

  • J.P. van Dijk

    Traumachirurg, EDE GLD

    "Recent stond een interview in het NRC met Denis Cortese, voormalig CEO van de Mayo Clinics in Amerika. Hij houdt een pleidooi voor het inrichten van regionale zorgverzekeraars door ziekenhuizen en/of artsen zelf. Dit haalt onmiddellijk de ongeremde ...productiedwang eruit.

    Volgens Cortese volstaat 30.000 tot 50.000 patiënten al om een verzekeraar op te richten. Deze "onderlinge" verzekeraar draagt de gezondheidskosten voor de hele populatie. Over het Nederlandse zorgstelsel, waarin zorgverzekeraars steeds meer risico dragen voor de uitgaven op landelijk niveau, zegt hij: 'Het werkt alleen als al het geld wordt doorgegeven aan artsen en zorginstellingen. Iedere euro winst voor de zorgverzekeraars is tenslotte verloren geld voor de zorg. Verspilling.'

    Recent heb ik zelf een opinieartikel geschreven in Trouw over de verspilling in de zorg, door de Anglo-amerikaanse beheersingsdwang en de onnodige vermarkting van de zorg. Laat van Boxtel of een andere sociaal- liberaal hier nou eens antwoord op geven, i.p.v. het onnodige oppotten van premiegeld voor hogere risico's voor verzekeraars en het tegelijkertijd steeds verder verkleinen van het zorgpakket door het CVZ. Want let wel, het verzekerde zorgpakket wordt steeds kleiner, de premiedruk blijft vrijwel gelijk, en het bedrag dat Nederlanders moeten bijbetalen voor onverzekerde zorg neemt alsmaar toe. Bij mij in de spreekkamer klagen de burgers daar steen en been over. De marktmacht van de verzekeraars moet aan banden worden gelegd, iedere premie-euro moet naar de zorg en niet naar externe financiers. Gewoon een stuk Hollandse nuchtere zakelijkheid op basis van Rijnlandse traditie doet wonderen.

  • mw.Tiny Kwint

    klachtenfunctionaris, Amstelveen

    De regionale zorgverzekeraar waarover van Dijk het heeft bestond vroeger ook,namelijk de ziekenfondsen.Inderdaad sluisde die de zorggelden linea recta door naar de zorgverleners.Natuurlijk niet naar alle zorgverleners(zoals de wijkzuster),maar naar d...e dokter en ziekenhuis.Kritiekloos werd werkelijk elke rekening betaald.Een loterij zonder nieten. Vanzelfsprekend willen artsen niet dat de macht bij de zorgverzekeraar ligt,zij wilen weer zelf die macht,geld van de premiebetaler dient onverwijld overgemaakt aan de zorgverlener.(lees:zijzelf) De patient schiet er allemaal iets mee op.

  • C.J. Dekker

    huisarts, URK

    Zorgverzekeraars hebben in 2012 1,4 miljard euro winst gemaakt; Achmea daarvan 453 miljoen euro. Bedrijfsmatig gezien een heel goed resultaat. Toch blijft hr. van Boxtel klagen, dat o.a. de politiek roet in z`n eten gooit en dat de zorgverzekraars st...eeds zwaarder belast worden. Vreemd. De zorgverzekeraars hebben van de overheid en in haar kielzog de NMa, de volledige afknijpmacht over zorgaanbieders gekregen.
    Twee voorbeeldjes: De vergoeding van de POH-Somatiek gaat (in mijn praktijk) van 8,44 euro naar 4,24 euro per persoon per jaar. Het andere voorbeeld: onze praktijk heeft zich in 2011 gekwalificeerd als Module Plus praktijk, hetgeen betekent, dat aan een aantal extra eisen wordt voldaan. Voornamelijk betrekking hebbende op service, patientvriendelijkheid, laagdrempeligheid en bereikbaarheid. Daar is een vergoeding voor afgesproken van 8,52 euro p.p.p.j. In het onlangs toegezonden conceptcontract geeft Achmea aan, vanaf 2014 slechts 5 euro te willen betalen. Take it or leave it. Tekenen bij het kruisje. Voor mijn praktijk betekent dat een afknijpsucces van Achmea van circa 22.000 euro. In dat licht bezien komen opmerkingen zoals die van de heer Van Boxtel huichelachtig over. Maar het kan nog gekker. Voor wie er interesse in heeft, men leze het jaarverslag van Achmea, 2012. Eenvoudig te downloaden via www.achmea.nl. Op pagina 15 staat de SWOT-analyse van/voor Achmea. Onder de T (van Threads, bedreigingen),staat onder andere:
    -1-Het verminderd vertrouwen in de verzekeringssector. Goh, hoe zou dát nou toch kunnen?
    -2-(Ik kon m`n ogen niet geloven, maar het staat er écht: "Toegenomen levensverwachting." Wat zou Achmea nou aan die bedreiging willen doen, denk je dan. Immers, een in de SWOT vermelde dreiging vraagt wél om een aanpak.... Hier zou ik graag de mening over willen horen van een van de vijf bestuursleden van Achmea, die ook dit jaar weer goed zijn voor een wedde van 1 miljoen euro. Per Persoon.
    Om niet in godwins te vervallen,laat ik het hier maar bij.

  • Bart Bruijn

    Apotheekhoudend huisarts, STREEFKERK

    Nee maar, wat een onverwachte reactie! Je mond valt open! (Sarcasmeknop uit)

    Ik vroeg me al af wanneer dit zou komen. De voorzet is enkele weken geleden al gegeven door Achmea, die toch zo ontzettend in nood dreigde te komen door al die gestegen kos...ten. Anderen volgden al snel met hun huilies.

    Vergeef me, ik kan geen medelijden hebben met een groep van vier bedrijven die samen PER UUR 170 duizend euro winst maken van een VERPLICHTE verzekering. Dat is anderhalf keer wat Mc Donalds in de hele wereld verdient en het is bovendien winst, die niet te verbergen viel. De 'verwervingskosten' zijn nog een keer 90 duizend euro per uur erbovenop.

    Dit staat toch wel in heel schril contrast met de manier waarop de zorgverleners worden uitgeknepen, let wel, dat zijn dus degenen die het werk moeten doen, dat de verziekeraars behoren te faciliteren.

    Bovendien dacht ik dat het huidig zorgstelsel zo’n succes was? Juichende berichten in de kranten dat de kosten (vooral van geneesmiddelen) toch zo spectaculair waren gedaald. Hoe valt dat te rijmen met deze huilies van de verziekeraars? Oh, de kosten van de geneesmiddelen zijn gedaald, voor de verziekeraars, geloof me. Als apotheekhoudende kan ik erover meepraten.

    Daarbij komt dat er door de het zorgakkoord een miljard wordt bespaard in de ziekenhuizen, wat de huisartsen gratis moeten gaan opvangen.

    Een miljard gratis geld voor de verziekeraars, dat is 114 duizend euro per uur. EXTRA. Volgend jaar al!

    Sjonge, wat hebben ze het moeilijk! Maar ja, die enorm dure PR machine (behoort niet tot de verwervingskosten, wel betaald van verplicht premiegeld) die moet toch ergens voor worden gebruikt.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.