Veel artsen onder semipublieke grootverdieners
2 reactiesVan de grootverdieners in de (semi)publieke sector is zo’n 80 procent werkzaam bij een zorgaanbieder. Dat blijkt uit een rapportage van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk aan de Tweede Kamer.
In de rapportage is een lijst opgenomen van 2651 werknemers in de (semi)publieke sector die in 2011 de norm van 193.000 euro overschreden. Circa 2000 van hen zijn werkzaam bij een zorginstelling, veelal als bestuurder of medisch specialist in loondienst. Het aantal specialisten zou volgens NRC Handelsblad bijna 1500 bedragen. Overigens zijn vrijgevestigde medisch specialisten niet in de lijst opgenomen. Verder staan op de lijst veel woningcorporatiebestuurders, televisiepresentatoren, politiemedewerkers en luchtverkeersleiders.
De top tien uit het Plasterk-rapport telt vijf mensen uit de zorgsector. Bestuursvoorzitter Jan van Eijsden van Accolade Zorggroep behaalt met een salaris van 597.253 euro de derde plaats. Een academisch medisch specialist van het Leids Universitair Medisch Centrum noteert met 545.807 euro als vierde. De voorzitter van de zorgdivisie van verzekeraar Achmea staat met 512.963 euro op de vijfde plaats. Op nummers 9 en 10 staan respectievelijk een medisch specialist uit het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam (423.699 euro) en een bestuurder van zorgverzekeraar CZ (415.000 euro).
De komende jaren neemt het aantal grootverdienende bestuurders als gevolg van de nieuwe Wet Normering Topinkomens (WNT) waarschijnlijk af. Minister Plasterk wil ook de topinkomens van niet-bestuurders in de (semi)publieke sector drukken.
Mathijs Smit
Lees ook:
- Plasterk: ‘Ook inkomens specialisten normeren’ (Medisch Contact, 16 november 2012)
- Hoogste bonus bij slecht scorend ziekenhuis (Medisch Contact, 1 november 2012)
- Medisch specialisten hebben hoog inkomen (Medisch Contact, 10 oktober 2012)
- Gouden handdrukken ferm als voorheen (Medisch Contact, 27 juni 2012)

C.L. van Schaik
internist-endocrinologg, ABCOUDE
Meer en meer komen jonge medische specialisten zonder werk, en dan te bedenken aan al die medische grootverdieners en dan spreken over ethische normen.
G.R.I. Slock
huisarts, SLUIS
De inkomensverdeling is vooral erg oneerlijk, vermoedelijk het gevolg van de hevige lobbying in de zorg. Terwijl sommige specialisten tonnen verdienen mogen huisartsen hun inkomen bij elkaar sprokkelen met consulten van 8,67 euro en visites van 13 eu...ro voor minsten evenveel werk en verantwoordelijkheid. Als we harder werken komt de NZA straks wel tot de conclusie dat we weer teveel verdienen.