Laatste nieuws
Hans van der Maas
5 minuten leestijd

Van TV Noordzee tot restaurant

REM Eiland in Amsterdam

Plaats een reactie

Het kan niet missen. Wanneer je in de buurt komt, torent het REM Eiland hoog boven de andere gebouwen uit. Gekleurd in rood en wit, op een stevig fundament. Het is nauwelijks voorstelbaar dat dit eiland lange tijd in zee stond en dat het in 1964 diende als uitzendpunt van TV Noordzee, de eerste commerciële televisiezender van Nederland. Hier staat één brok imposante historie, overgoten met een stevig wowgevoel.

Restauranteigenaar Onno Zwart van het REM Eiland weet precies wat de journalist is overkomen voordat hij het restaurant betreedt: ‘De weg ernaartoe, de aankomst, de trappen omhoog, het uitzicht, het is een overweldigende ervaring. Al onze gasten komen boven met open mond en opgetrokken wenkbrauwen van verbazing. En dan weten ze vaak nog niets van de rijke geschiedenis van het eiland.’ Door de beleving van het eiland duurt het volgens Zwart soms even voordat zijn gasten een blik op de menukaart werpen.

Frans klassiek

Er is een Frans klassiek georiënteerde keuken. De chef en de souschef laten hun fantasie de vrije loop en stellen hun menukaart zo af en toe bij. Als voorgerecht prijkt een Noorse zalm, een kalfstartaar of een vegetarische salade op de kaart. Daarna kun je onder meer kiezen uit een zeebaars, een eendenborstfilet of een rouleau van boerderijhoen. Tot slot krijgen de smaakpapillen bijles met bijvoorbeeld een caramel panna cotta, een soep van Hollands fruit of een kaasselectie. ‘Fine dining in een stoere sfeer en met de focus op het eiland en de geschiedenis ervan’, zegt Onno, die na de Hotelschool in Den Haag ervaring opdeed op verschillende horecaplekken.

Commerciële televisie

Terug naar september 1963. De Reclame Exploitatie Maatschappij (REM) wil Nederland klaarstomen voor commerciële televisie. In Ierland beginnen het uitdenken en de bouw van een groots en ambitieus platform in zee. Een ingenieuze onderneming waar talloze knappe koppen zich over buigen. Het doel is om er een commercieel televisiestation te starten, wat in die dagen bij wet verboden was. Maar door het eiland bij Noordwijk en Katwijk buiten de territoriale wateren in zee te plaatsen, ontnemen de initiatiefnemers de overheid de mogelijkheid om er tegenop te treden. 1-0 voor de omroeppiraten.

Inval marine

Op 1 september 1964 vindt op het REM Eiland de eerste uitzending plaats van TV Noordzee. De zender zendt razendpopulaire series uit als ‘De Onzichtbare Man’, ‘Rin Tin Tin’ en ‘Mr. Ed, het sprekende paard’.

Door een wet aan te passen, waardoor het eiland zich plots wél binnen de territoriale wateren bevindt, weet de overheid toch een stokje te steken voor de uitzendingen. 1-1. De marine doet een inval en maakt op 14 december 1964, tweeënhalve maand na de start, een einde aan zender TV Noordzee. 2-1 voor de overheid, eindsignaal. Daarna neemt Rijkswaterstaat het platform een tijd over als meetpost en in 2006 wordt het eiland ontmanteld en verplaatst naar Amsterdam. Twee horecaheren redden het van de sloop en samen starten ze in maart 2011 een restaurant. Vanaf begin 2016 is Onno Zwart eigenaar.

Paintbrush-afbeeldingen

‘Zo, maar het is het klimmen meer dan waard’, klinkt het plots. Een groepje mensen komt binnen in het restaurant. En inderdaad met volle verbazing. ‘Heel mooi die trap omhoog en het uitzicht wordt per tree mooier. Jammer dat mijn moeder met de lift moest, die redt het trappenlopen niet meer, maar gelukkig maakt het uitzicht vanaf het restaurant veel goed.’ Het groepje loopt van raam naar raam, wijst naar de gebouwen in de verte, herkent punten van Amsterdam en verwondert zich over de schepen in de buurt. De zon prikt door de wolken heen, het sein om meer foto’s te maken. Wanneer het uitzicht is opgenomen, richt de groep zich op het interieur. Vooral de grote paintbrush-afbeeldingen op de muren spreken tot de verbeelding. Of de oude meterkast, waarop nu de flessen wijn pronken.

Begrip in Nederland

Hoewel Onno Zwart relatief kort bezig is, zijn de ambities behoorlijk: ‘Je hebt gezien wat het mensen doet wanneer zij hiernaartoe komen. Het moet toch lukken om een begrip in Nederland te worden, dat we elke dag “vol” op de website kunnen zetten. De komende tijd verschijnen er in deze buurt veel nieuwe bedrijven en er worden meer huizen gebouwd, dat trekt meer mensen naar de uithoek waar we toch een beetje in zitten; er zijn hier nauwelijks of geen toevallige passanten. En we zijn uiteraard bezig om de pr rondom het restaurant te verstevigen.’

Bedrijfsuitje

Restaurant REM Eiland trekt veel bedrijven uit heel Nederland en ook uit het buitenland; het is volgens Zwart de perfecte plek voor een origineel bedrijfsuitje. ‘We scoren daar bijzonder goed in, ja.’ Verder weten de toeristen de weg naar het restaurant inmiddels uitstekend te vinden. De combinatie van het bijzondere restaurant en de plek waar het zich bevindt, met veel water rondom, zijn hier zeker debet aan. En laten we natuurlijk niet vergeten dat de keuken erg goed is.’ Zwart benadrukt het altijd maar even, want door het avontuur en de beleving rondom het REM Eiland zijn de gasten in aanvang behoorlijk afgeleid. Na afloop blijken gelukkig ook de smaakpapillen prettig geprikkeld.

Helikopterdek

Inmiddels werken er vijf mensen in de keuken, negen op de vloer en één op kantoor. Onno Zwart houdt het ­totaaloverzicht. Bij binnenkomst loop je vrijwel meteen tegen de open keuken aan. Een etage hoger is het restaurant, overigens het voormalige helikopterdek van TV Noordzee. Buiten biedt een uitkijkbrug de perfecte plek om foto’s te maken van de omgeving. Het bovenste gedeelte van het eiland, het dakterras, is er later op geplaatst. Hier vind je op frisse momenten beschutting voor de wind of op warme dagen, desgewenst, een koel waterbriesje. Er bevinden zich ook een bar en voldoende zitplekken.

Meer privacy

Onno Zwart vertelt nog over een aanstaande kleine verbouwing. Achter de bar is een ruimte voor vergaderingen, kleine congressen, besloten etentjes enzovoort. ‘Dat wordt een afgesloten ruimte, zodat er meer privacy ontstaat en de plek honderd procent geschikt is voor speciale gelegenheden’, zegt Zwart. ‘Zo maken we telkens stapjes.’ De journalist verlaat het REM Eiland en daalt de metalen trappen af met de kleine gaten. Onder hem is het water. Met hoogtevrees is dit wel een uitdaging, maar in dat geval biedt de lift gelukkig uitkomst om toch eens bij dit bijzondere restaurant te gaan eten. l

Meer informatie: www.remeiland.com

pdf

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.