Vaker dan gedacht complicatie na schouderprothese
Plaats een reactieDe kans op een ernstige complicatie na een totale schouderprothese is groter dan tot nu toe werd aangenomen. Dit blijkt uit Brits cohortonderzoek waarover Richard Craig e.a. in The BMJ schrijven.
Uit ziekenhuis- en bevolkingsregisters haalden zij informatie over alle electieve schouderprothese-operaties die waren uitgevoerd in de periode 1998-2017. Het ging om bijna 60 duizend operaties bij ruim 50 duizend mensen (50 jaar en ouder). Het aantal jaarlijkse ingrepen verzesvoudigde bijna in die periode. In de drie maanden na de operatie trad bij bijna één op de twintig mensen een ernstige complicatie (serious adverse event) op, zoals een lageluchtweginfectie, longembolie of nierschade. De kans op een revisie hing af van onder meer leeftijd en geslacht. Eén op de vier mannen van 59 jaar of jonger moest opnieuw onder het mes. Dat wil niet zeggen dat bij de rest de protheses altijd goed functioneerden, merken de auteurs op: revisies zijn complex en meer risicovol dan een eerste ingreep. Soms zullen chirurg en/of patiënt kiezen voor een suboptimaal functionerende schouder. Het is niet bekend hoe vaak dit het geval was.
De auteurs vinden dat er reden is om de toename in het aantal schouderprothese-operaties kritisch te bekijken, gezien de kans op complicaties of heroperatie.
.Bij het gezamenlijk (door patiënt en arts) komen tot een besluit kunnen de cijfers uit deze studie – voor leeftijd en geslacht gedifferentieerd – van pas komen.
Lees ook-
Sophie Broersen
Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.
- Er zijn nog geen reacties