Toegang dure geneesmiddelen is goed
Plaats een reactieMedisch specialisten hoeven patiënten geen medicijnen te onthouden, vanwege de hoge prijs. Een enquête van de Federatie Medisch Specialisten onder 1419 leden laat dit zien. Wel worden deze patiënten soms doorverwezen naar een ander ziekenhuis.
Van de ondervraagde medisch specialisten konden 371 deelnemers (26%) niet altijd het dure geneesmiddel voorschrijven dat volgens de richtlijnen nodig was. Van deze groep had 65 procent te maken met restricties door opgelegd beleid vanuit de instelling waarin zij werken. Uiteindelijk krijgt de patiënt de behandeling wel, want hij kan vaak worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis voor het dure medicijn. Dat kan zijn omdat het met de zorgverzekeraar afgesproken budget in het eigen ziekenhuis al is opgesoupeerd en in het andere ziekenhuis nog niet. Maar het kan ook zijn dat het andere ziekenhuis meer gespecialiseerd is in de aandoening.
De enquête van de FMS was gehouden naar aanleiding van berichten in de media dat ziekenhuizen soms dure geneesmiddelen onthouden aan patiënten, vanwege de prijs. Het longkankermedicijn nivolumab werd volgens berichten van de NOS bijvoorbeeld maar in een deel van de ziekenhuizen aangeboden. Uit de reacties trekt de FMS de conclusie dat medisch specialisten zich niet onder druk laten zetten om bepaalde medicijnen niet voor te schrijven, omdat ze te duur zouden zijn.
De Federatie Medisch Specialisten spreekt wel haar zorgen uit over de steeds hoger wordende kosten van geneesmiddelen en de belasting hiervan op het ziekenhuisbudget. Samen met Zorgverzekeraars Nederland, het ministerie van VWS en de ziekenhuizen wordt nu gewerkt aan een oplossing voor dit probleem. De FMS heeft hiervoor een taakgroep Dure geneesmiddelen opgericht.
Heleen Croonen
@heleencroonen
Lees ook
- Ontbijt met de minister: ‘Nieuw geneesmiddelenbeleid noodzaak’ (16 september 2015)
- Dure geneesmiddelen toch beschikbaar (16 juli 2015)
- Schippers zet duur geneesmiddel in de wacht (10 juli 2015)
- Dossier Dure geneesmiddelen

- Er zijn nog geen reacties