Inloggen
Laatste nieuws
Nieuws

Steeds meer geneeskundestudenten doen tweede studie

4 reacties

Het aantal geneeskundestudenten dat staat ingeschreven voor een tweede opleiding is in vijf jaar verdubbeld. Dit blijkt uit onderzoek van Medisch Contact op basis van cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

In 2012 stond 4,7 procent van de geneeskundestudenten ingeschreven voor een tweede studie; vijf jaar later was dit 9 procent. Vooral het aantal masterstudenten met een tweede studie steeg flink: van 1,5 procent naar 4,4 procent. De meest populaire masterstudies onder geneeskundestudenten zijn biomedische wetenschappen, clinical research en health sciences. Sinds 2015 staat ook de master zorgmanagement in de top vijf van populaire nevenstudies. Het aantal inschrijvingen voor de opleiding zorgmanagement verdrievoudigde tussen 2015 en 2017 en lijkt daarmee in opkomst. In de bachelorfase volgen geneeskundestudenten het vaakst de studies biomedische wetenschappen, wijsbegeerte en psychologie. Hoeveel studenten beide studies ook daadwerkelijk afronden, is niet bekend.

Hilly Mast, studieadviseur bij het UMCG, ziet de toenemende interesse in een tweede studie ook op haar spreekuur. ‘Geneeskundestudenten komen vaak in hun derde jaar informeren over een tweede studie’, vertelt ze. Volgens Mast doen studenten om verschillende redenen een extra studie. Er komen steeds meer opleidingen die interessant zijn voor geneeskundestudenten: ‘thematische en interdisciplinaire mastertrajecten in de gezondheidszorg, die vaak maar één jaar duren en waar geneeskundestudenten na hun bachelor zonder premaster kunnen instromen.’ Daarnaast denkt Mast dat de millenniumgeneratie een andere instelling heeft dan haar voorgangers en ‘alles eruit wil halen wat erin zit’. Ook keuzestress is onderdeel van de motivatie, stelt Mast. ‘Hoewel studenten overtuigd zijn van de keuze voor geneeskunde, willen ze ook opties openhouden voor de toekomst.’ Tot slot zegt ze dat studenten zich willen onderscheiden: ‘De huidige generatie is via social media gewend om zich continu te profileren en te onderscheiden. Het opbouwen van een gevarieerd cv past daarbij.’ Nikkie Meijers, studieadviseur van het Radboudumc sluit zich bij haar collega aan. ‘De werkeloosheid onder artsen is gering, maar je krijgt niet altijd het specialisme dat je wilt. Studenten willen daarom opvallen’, legt ze uit. Er zijn ook andere redenen: ‘Studenten vinden de opleiding soms te klinisch, te praktisch en willen meer verdieping.’

Ook de regeling van het collegegeld stimuleert om een tweede opleiding te doen. Als een student tegelijk staat ingeschreven voor twee studies betaalt hij maar éénmaal het wettelijk collegegeld. Besluit iemand na een paar jaar als arts werken toch nog verdieping te willen, dan moet hij het instellingscollegegeld betalen wat kan oplopen tot 20.000 euro per jaar. Meijers merkt wel dat studenten elkaar opjutten om alsmaar meer te doen, zo ook een tweede studie. ‘Als je een extra master doet omdat je graag wil bijleren, omdat je een bepaald vak super leuk of interessant vindt, is dat hartstikke goed. Maar het moet geen moetje worden.’

Mia Wessels (24) is één van de studenten die een tweede master ging doen. Sinds 2017 studeert ze health economics, policy and law aan de Erasmusuniversiteit, maar ze staat ook nog ingeschreven voor haar master geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Ze koos om een idealistische reden voor een tweede studie: ‘Ik wil graag iets veranderen aan de manier waarop de gezondheidszorg nu georganiseerd is. Daarvoor moet ik het systeem van binnenuit begrijpen.’ Wessels dacht wel na over de extra schulden die ze moest maken: ‘Maar ik wilde mij niet laten belemmeren door zorgen om extra schulden. Ik wilde me laten motiveren door de nieuwe mogelijkheden. Bovendien vergroot een tweede studie je kansen op de arbeidsmarkt en daarmee de kans om je schuld te kunnen afbetalen.’

In december 2018 hoopt Bart-Jan van der Sleen (27) zijn geneeskundebul te halen aan de Rijksuniversiteit Groningen; dit jaar rondt hij ook zijn master health economics af. Eerder behaalde hij ook al een masterdiploma healthcare management (beide aan de Erasmusuniversiteit). Tijdens zijn bachelor twijfelde Van der Sleen even aan zijn keuze voor geneeskunde en ontwikkelde hij een interesse voor management. Dit samen leidde tot de inschrijving voor zijn tweede studie. ‘Gelukkig vond ik mijn eerste coschappen heel erg leuk en heeft dat alle twijfels weggenomen.’ Maar de tweede master beviel hem zo goed, dat hij besloot zelfs nog een derde master te gaan doen: ‘Ik kreeg de kans van de RUG en het Deventer Ziekenhuis om de studies te combineren. Daar ben ik heel dankbaar voor.’ Van der Sleen wil chirurg worden, maar kijkt ook verder: ‘Ik wil later een chirurg zijn die de beste zorg voor zijn patiënten organiseert maar ook oog heeft voor het gezondheidszorgstelsel en de houdbaarheid hiervan. Ik denk dat de nieuwe generatie dokters niet meer aan de zijlijn wil staan om te zien wat de politiek en de zorgverzekeraars ervan bakken, maar actief hun stempel willen drukken om de gezondheidszorg goed te houden.’

Top 5 tweede bachelors:

1.     biomedische wetenschappen

2.     psychologie

3.     wijsbegeerte van een bepaald wetenschapsgebied

4.     gezondheidswetenschappen

5.     rechtsgeleerdheid

Top 5 tweede masters:

1.     biomedische wetenschappen

2.     clinical research

3.     health sciences

4.     zorgmanagement

5.     neuroscience

Lees ook:

Nieuws opleiding burn-out
 • Stephanie Thierens

  Stephanie studeerde in juni af als basisarts en ging meteen daarna op Samos in een eerstelijnskliniek voor vluchtelingen werken. Inmiddels is Stephanie gestart met de opleiding tot arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Mauk van Heemsra ZorgSteedsBeter

  Lean Coach, Driebergen

  01-03-2018 10:56

  Evelien,
  Je zou juist een voorbeeld mogen worden van 'gewoon goed doen waar je goed in bent' en dat iedereen aanraden. Dit tegenover de gekte die wij als maatschappij elkaar aan het aandoen zijn om iedereen tot boven zijn kunnen op te zwepen.
  Dat i...s nergens voor nodig, maakt iedereen ziek en verlaagt de kwaliteit van ieders werk. Dus 3x verlies voor een valse schijn van succes.

  Evelien,
  Je zou juist een voorbeeld mogen worden van 'gewoon goed doen waar je goed in bent' en dat iedereen aanraden. Dit tegenover de gekte die wij als maatschappij elkaar aan het aandoen zijn om iedereen tot boven zijn kunnen op te zwepen.
  Dat is nergens voor nodig, maakt iedereen ziek en verlaagt de kwaliteit van ieders werk. Dus 3x verlies voor een valse schijn van succes.

 • Evelien

  Student geneeskunde, Amsterdam

  26-02-2018 20:01

  Ik verlies de moed een beetje als ik naar deze cijfers kijk. Als (alleen) student geneeskunde zie ik hoe de lat steeds hoger wordt gelegd. Extra programma's, cursussen, baantjes, bestuurservaring en nu zelfs hele studies die je zou moeten doen naast ...je opleiding. Ik vrees dat een opleidingsplaats voor specialisatie er niet meer in zit als je ''alleen'' geneeskunde hebt gestudeerd. Ik hoop dat mensen snel in zullen zien dat de beste artsen niet per se diegenen zijn die de meeste balletjes in de lucht kunnen houden. Ik hoop mezelf later namelijk toch ook nog te kunnen specialiseren en te laten zien dat ik met slechts één voltooide studie ook een ongelofelijk goede arts zal kunnen zijn.

  Ik verlies de moed een beetje als ik naar deze cijfers kijk. Als (alleen) student geneeskunde zie ik hoe de lat steeds hoger wordt gelegd. Extra programma's, cursussen, baantjes, bestuurservaring en nu zelfs hele studies die je zou moeten doen naast je opleiding. Ik vrees dat een opleidingsplaats voor specialisatie er niet meer in zit als je ''alleen'' geneeskunde hebt gestudeerd. Ik hoop dat mensen snel in zullen zien dat de beste artsen niet per se diegenen zijn die de meeste balletjes in de lucht kunnen houden. Ik hoop mezelf later namelijk toch ook nog te kunnen specialiseren en te laten zien dat ik met slechts één voltooide studie ook een ongelofelijk goede arts zal kunnen zijn.

 • Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

  Lean Coach, Driebergen

  26-02-2018 10:23

  Of weten wij ook zonder nader onderzoek al niet genoeg?
  Want wij weten al dat wij elkaar als maatschappij en zeker ook bij aio's, al gek aan het maken zijn met bizarre werktijden, werkdruk en eisen, en de sociale media scheppen beelden van ideale lo...opbanen en uiterlijkheden waar veel stress en zelfs suïcide uit voorkomt.
  Dus ik gun iedereen een mooi verhaal om gemotiveerd een tweede studie te doen, maar met dit artikel zet je weer een ongewenst streefbeeld neer ten koste van de gezondheid van velen.

  Of weten wij ook zonder nader onderzoek al niet genoeg?
  Want wij weten al dat wij elkaar als maatschappij en zeker ook bij aio's, al gek aan het maken zijn met bizarre werktijden, werkdruk en eisen, en de sociale media scheppen beelden van ideale loopbanen en uiterlijkheden waar veel stress en zelfs suïcide uit voorkomt.
  Dus ik gun iedereen een mooi verhaal om gemotiveerd een tweede studie te doen, maar met dit artikel zet je weer een ongewenst streefbeeld neer ten koste van de gezondheid van velen.

 • M.Brok

  arts, Utrecht

  23-02-2018 21:15

  Frappant in dit kader is dat onderaan het artikel, het andere artikel "Veel burn-out onder geneeskundestudenten.", als eerste wordt aanbevolen om te lezen. Het zou mij niets verbazen als de hoeveelheid studies die een student doet, recht evenredig i...s met het risico op een burn-out. Hard bewijs heb ik hier niet voor, misschien dat er later hier nog onderzoek naar volgt?

  Frappant in dit kader is dat onderaan het artikel, het andere artikel "Veel burn-out onder geneeskundestudenten.", als eerste wordt aanbevolen om te lezen. Het zou mij niets verbazen als de hoeveelheid studies die een student doet, recht evenredig is met het risico op een burn-out. Hard bewijs heb ik hier niet voor, misschien dat er later hier nog onderzoek naar volgt?

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.