Sneltesten in hap kunnen veiliger en beter
Plaats een reactieHet bewaren en onderhouden van testen voor bloed- en urineonderzoek in de huisartsenpraktijk gebeurt vaak niet op de juiste manier. De hygiënische maatregelen voor zowel professional als patiënt worden lang niet altijd in acht genomen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, de Universiteit van Twente en het Nivel.
In toenemende mate gebruiken huisartsen, assistentes en praktijkondersteuners apparaten of teststrips om in de huisartsenpraktijk of aan het bed van de patiënt een diagnose te stellen. Voorbeelden van deze zogeheten ‘point-of-care’-tests zijn nitrietstrookjes voor urine en bloedglucose- en hemoglobinemeters.
Uit het onderzoek komt naar voren dat er onvoldoende aandacht is voor kwaliteitsbehoud, zoals opslag, kalibratie en onderhoud van de teststrookjes en apparaten. Ook de hygiënische maatregelen laten te wensen over; slechts de helft van de professionals wast zijn handen voor het uitvoeren van de test en minder dan 20 procent draagt handschoenen. De vinger van de patiënt wordt in maar ongeveer 20 procent van de gevallen gedesinfecteerd, wat gevolgen kan hebben voor de testuitslag.
In de praktijk wordt er vaak wel training gegeven voor het initiële gebruik van point-of-care-diagnostiek, maar opfriscursussen zijn er zelden, ook niet als de gebruikte test of de procedure verandert. De huisarts stelt de fabrikant nauwelijks op de hoogte als testen niet goed functioneren, wat een belemmering voor verbetering kan zijn.
Wat wel vaak goed gaat, is de koppeling van de patiënt aan de juiste testuitslagen (patiëntidentificatie) en de acties die ondernomen worden als de testresultaten onduidelijk zijn (herhaling test of verwijzing naar specialist).
Eva Mulder
Referentie: http://www.nivel.nl/nieuws/testen-in-de-huisartsenpraktijk-kunnen-veiliger-en-beter
Lees ook:
- Revolutionaire apps meten urine en stress
- Apothekers prikken bloedsuiker
- Boek: Interpretatie van medisch laboratoriumonderzoek - J.J.M.L. Hoffmann e.a

- Er zijn nog geen reacties