Selectie leidt niet tot betere studenten
2 reactiesSelectie aan de poort van geneeskundekandidaten leidt niet tot een instroom van betere studenten. Mogelijk levert het zelfs een minder diverse studentenpopulatie op. Dat blijkt uit het proefschrift van Anouk Wouters, klinisch psycholoog en wetenschapper aan het VUmc, waarop ze gisteren promoveerde.
Anouk Wouters deed onderzoek onder studenten van de geneeskundefaculteiten van de VU, de UvA en de Rijksuniversiteit Groningen, die op basis van de gewogen loting, de achtplusregeling of decentrale selectie tot de opleiding waren toegelaten. Haar resultaten laten zien dat selectie niet tot meer bevlogen of beter gemotiveerde studenten leidt. Ook presteren geselecteerde studenten niet beter dan lotingsstudenten. Daarnaast lijkt selectie de diversiteit van de studentenpopulatie in het gedrang te brengen. Dit komt vooral doordat jongeren uit etnische minderheidsgroepen of zonder hoogopgeleide ouders zich minder vaak aanmelden voor selectie omdat zij zichzelf vaak kansloos achten.
In de afgelopen jaren is het aandeel ‘decentraal’ geselecteerde geneeskundestudenten sterk toegenomen. De centrale gewogen loting is sinds 2016 afgeschaft en met ingang van het studiejaar 2017-2018 worden scholieren met een gemiddeld eindexamencijfer van 8 of hoger niet meer direct geplaatst. Dit heeft tot gevolg dat alle acht geneeskundefaculteiten in Nederland hun studenten nu zelf selecteren.
Lees ook:- Er zijn nog geen reacties