Laatste nieuws
Nieuws

Schippers wil 30 procent minder depressie

13 reacties

In 2030 moet het aantal mensen met een depressie met 30 procent zijn afgenomen. Dat vindt minister Schippers, die samen met negentien zorgorganisaties de zogenoemde ‘depressiedeal’ over een meerjarenprogramma depressiepreventie ondertekende.

Jaarlijks maken 800.000 mensen een depressie door en daarmee staat de ziekte al jarenlang in de top vijf van aandoeningen met hoogste ziektelast en hoogste ziektekosten. Het meerjarenplan depressiepreventie richt zich in minimaal vijf jaar op zes risicogroepen. Het begint dit jaar met jongeren en jonge vrouwen. Daarna volgen huisartsenpatiënten, werknemers met een stressvol beroep, chronisch zieken en mantelzorgers. Mensen moeten eerder hulp gaan vragen en krijgen. De ondertekenaars van de deal willen de komende jaren afspraken maken over een sluitende aanpak en ondersteuning dicht bij mensen, zoals op school, in de zorg, in de wijk of op het werk.

In hun ‘deal’ wijzen de ondertekenaars erop dat de medewerking van onder meer huisartsen essentieel is om de doelstellingen van het meerjarenprogramma te realiseren. De Landelijke Huisartsen Vereniging en het Nederlands Huisartsen Genootschap hebben – in samenspraak – de deal echter niet ondertekend. Dit omdat op het terrein van de huisartsen al zoveel wordt aangeboden op het gebied van depressiepreventie en -begeleiding, stelt NHG-beleidsmedewerker Mariëlle van Avendonk. ‘We hebben veel producten ontwikkeld op het gebied van depressie: richtlijnen, nascholingen, de website Thuisarts.nl (voor patiënten) met veel informatie over depressie. Wij zien er geen meerwaarde in een deal te ondertekenen en plannen te maken, terwijl we al zoveel aanbieden, en eigenlijk vinden dat we genoeg doen. Toch zullen we ons steentje wel gaan bijdragen als de huisartspatiënt – dat is dus iedereen in Nederland – aan de beurt is in het meerjarenplan. Zo is ook een herziening van de NHG-Standaard Depressie gepland in 2018.’

Lees ook:

Nieuws huisartsen depressie preventie
  • Simone Paauw

    Simone Paauw deed de deeltijdopleiding journalistiek in Tilburg en werkt sinds 2008 als journalist bij Medisch Contact. Ze interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal, bijvoorbeeld voor de rubriek Het Portret.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Menno Oosterhoff

    psychiater, THESINGE Nederland

  • Piet JM van Loon

    Orthopeed, Deventer

    De Overheid ziet bij meerdere diagnosen/ etiketten forse incidentiestijgingen ( wij toch ook?). Beleidsambtenaren moeten het van op Internet aanwezige "kennis" hebben om hier soep van te koken. Omdat de Wetenschap over vrijwel niets consensus heeft b...ereikt of zich verschuilt achter het adjectief "idiopatisch" wordt er beleid gemaakt op de wel overal rondzingende borrelpraat: het is de schuld van de ouders, het is de schuld van de overheid, het zit vast in de voeding, je hebt lichaam of geest overbelast etc.etc. Depressie stoomt op om volksziekte nummer een te worden, maar rugklachten en musculoskeletale aandoeningen ook ! En beide in zulke percentages, dat niemand meer kan beweren dat het om strikt gescheiden problemen gaat. Na dertig jaar wervelkolomproblematiek beoordelen en behandelen, van babies met congenitale scoliose tot bejaarden met ingezakte stenotische en osteoporotische ruggen, die de loopfunctie verliezen, valt er een vrij gruwelijke trend te observeren: hoe meer we de biomechanische en preventieve adviezen om lichamelijk en geestelijk sterke kinderen te laten opgroeien, hoe meer de jongere generaties in de problemen komen. Het RIVM riep het al: de sedentaire leefstijl van kinderen zorgt voor steeds zwakkere generaties met meer aandoeningen.
    Beleid gaat over cijfers en niet meer over het gebruik maken van opgestapelde kennis over hoe onze anatomie in relatie met de fysiologie vooral in de groeifase tot een optimalisatie kan komen. Het jonge kind ontbeert vanaf de wieg de biomechanische stimulansen ( eindeloos spelen, ravotten, stoeien, klimmen en klauteren met vallen en opstaan) om het hele ontwikkelen van houding, inwendige verhoudingen ( o.a voldoende en goed getrainde synapsen) en een alerte neurotransmitter huishouding te garanderen. We weten al heel lang, dat een goede houding en voldoende flexibiliteit de onderrug en de gewrichten beschermt tegen degeneratie. Dat zou wel eens gunstig voor de bovenkamer ook kunnen zijn.

  • Henk van der Pol

    psychiater, Heerenveen

    30% minder depressies...
    De criteria voor depressie zijn zo ruim dat het een zeer weinig zeggend containerbegrip is geworden. Al die enorm hoge prevalentiecijfers zeggen dan ook zo weinig, veel te veel van het menselijk wordt er onder geschaard. Medi...calisering werd dat ooit genoemd.
    Ik pleit voor een herijking van het begrip depressie, bewaar de term voor de ernstige vorm van de vitale en psychotische depressie.
    Dan halen we die 30% makkelijk!

  • G.R. van den Berg

    psychiater niet praktiserend, Amsterdam

    Sedert de invoering van de DBC's weet iedereen hoe "maakbaar" diagnoses zijn, hoe cynisch er bij het declareren met diagnoses kan worden omgegaan en hoe ingewikkeld het is om diagnosevervalsing te controleren.
    In dat licht bezien is 30% minder depre...ssies een loze kreet: gewoon andere diagnoses stellen dan depressie dus.
    Ronald van den Berg, Amsterdam

  • dolf algra

    arts, MC blogger, rotterdam

    30 procent minder depressie ? Ziekte als bedrijfstarget ? De depressie deal ? Was het maar zo stuur- en maakbaar dan zouden we de hemel op aarde hebben. Is niet het geval, toch ? Probleempje: de werkelijkheid houdt zich niet aan de afspraken ( van ..... de maakbaarheidsdenkers). Blijkt elke dag weer.

  • W.J. Duits

    Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland

    Als bedrijfsarts wordt ik regelmatig geconfronteerd met mensen die overbelast zijn, uitgeput en uiteindelijk depressie vertonen. Depressie is een ziekte, maar ook een symptoom. De meeste mensen zijn gewoontedieren, ze willen een dak boven hun hoofd, ...genoeg te eten, werk waarin ze zich prettig voelen en tijd om te kunnen ontspannen. Wanneer ergens in die behoefte spanningen ontstaan, dan is dat het begin van uitputting. Het begint vaak onschuldig, wat kleine kwaaltjes, last van de spieren. Maar al gauw wordt het meer, de uitputting zorgt er voor dat ze korte lontjes krijgen, thuis geeft dat spanningen, op het werk beginnen de signalen dat ze het niet meer zo goed doen. Ze gaan dingen vergeten. Er ontstaan meer spanningen, in de privésfeer ontstaan ruzies, relaties komen onder spanning te staan. Ook op het werk gaat het verder, meer spanningen, disfunctioneren, er begint onbegrip te ontstaan. Uiteindelijk worden de spanningen zo groot, dat het niet meer is te overzien, de uitputting verdiept zich tot Burn-out, de afdalende trap naar depressie is dan heel dichtbij.
    Kortom, we moeten investeren in preventie, we zullen buiten kaders moeten gaan denken. Op dit gebied zal het Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid zich achter de oren moeten krabben, misschien een goed idee om eens in de SER over te brainstormen. Depressie zal dan een stuk minder gaan worden en zal de GGZ minder belast gaan worden.
    Mevrouw Schippers kan nu wel wat doen, zorg er voor dat er weer geld komt voor behandeling van surmenage en burnout, en laten we zorgen voor adequate aanpak, want ook in de behandeling van dit type klachten is er nog veel te winnen in een andere benadering van het probleem.

  • W.J. Duits

    Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland

    It is time for a change! Wat zijn ontwikkelingen die onzekerheid voeden? Baan onzekerheid, niet weten of je ouders goed verzorgt kunnen worden als ze oud zijn, als je werkloos bent dat je maar recht hebt op een korte WW ( ook als je soms al 35 jaar h...ebt gewerkt), het hobbelen van de ene flexbaan naar de andere, als jongere mogen werk in gesplitste diensten ( je mag alleen komen opdraven op momenten dat het de werkgever uitkomt, maar je moet wel doorlopend beschikbaar zijn), je zorginstelling wordt financieel gekort ( moet je maar een tandje harder lopen). En wie hebben daar allemaal aan meegewerkt? Juist, dit kabinet en deze Tweede Kamer, neem uw kans om dat te veranderen. Maar laten we ook niet vergeten onze stem te laten horen en ook zelf na te denken, want ergens zijn we ook zelfverantwoordelijk, want we laten het ook gebeuren. Denk aan de beperking van het beroepsgeheim, dat is er ondanks alles toch gekomen en de KNMG werkt er gewoon aan mee.

  • geert slock

    ha, sluis

    Schippers is zelf een belangrijke oorzaak van depressie in Nederland, voornamelijk bij ouderen en zorgverleners.
    Haar kaalslag vd ouderenzorg zorgt voor sociale isolatie en financiele zorgen bij ouderen , daarnaast zorgt haar mislukte marktwerkin...g voor veel stress bij zorgverleners , niet in het minst in de GGZ sector.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    Steeds als ik de naam Schippers lees, overvalt me een inktzwarte somberheid...

  • Dennis van Spanje

    specialist ouderengeneeskunde, Huis ter Heide

    Deze warrige kroonprinses van de VVD denkt kennelijk dat het afbreken van de GGZ de manier is om dat te bereiken..

  • RFM Jansen

    Huisarts, MADE

    Mooi, als beleidsmakers en politici doelen stellen.
    Vooral de kop doet het goed: "30 % minder depressies". Wie is daar nu tegen?
    Niemand, maar is het ook reëel?
    Collega Blok formuleert het ook al: "waarom geen 40% of 25%,nee 30%?".
    Natuurlijk liefst... minder depressieve mensen, maar dan zal de maatschappij ook wel het nodige moeten veranderen.
    De partijen die nu een bond hebben gesloten staan aan de "ontvangende kant".
    Hoe vliegen we werkgevers, sportverenigingen, kerken en wie dan ook in?
    Ik vergelijk het wel altijd met mijn eigen stelling: "Als we "Koorts" pas vaststellen boven 38.7 graden Celcius hebben we in één klap minder zieken". Maar we gaan ons er met zijn allen niet minder ziek bij voelen.

  • Maarten Vasbinder

    Médico familiar e comunitario, Ubon Ratchathani

    Als Schippers vertrekt en een niet corrupte en competente opvolger krijgt, zijn we al een heel eind op weg.

  • a.blok

    radioloog n.p., arnhem

    Ik ben altijd zo benieuwd hoe ze dan aan die getallen komen,waarom geen 40% of 25%,nee 30%. En waarom in 2030 en niet in 2029. En wie zijn de belanghebbenden,hoor je ook nooit iemand over.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.