Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
Nieuws

Schippers ontvangt prijs van NVVE

Plaats een reactie

Minister Schippers krijgt vandaag van de NVVE de Paul van Eerde-Award uitgereikt, een prijs voor haar ‘inzet om duidelijkheid te scheppen over de status van de schriftelijke wilsverklaring’. Zij publiceerde in 2015 de 'handreiking schriftelijk euthanasieverzoek' voor artsen en patiënten.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) willen veel mensen hun arts om euthanasie verzoeken als zij ernstig gaan lijden aan dementie. De vereniging meldt dat het vorig jaar 228 hulpvragen heeft ontvangen van leden die vragen hebben over hun levenseinde nu een diagnose van dementie is gesteld.

Tijdens het evenement rondom de uitreiking van de award zullen professionals bespreken hoe zij moeten omgaan met ingewikkelde gevallen. Daarbij gaat het onder meer om euthanasie bij iemand die zijn verzoek niet meer kon herhalen.

De prijs die Schippers ontvangt is vernoemd naar Paul van Eerde, die in 2006 stierf door zelf verzamelde dodelijke medicijnen in te nemen. Een reconstructie van zijn laatste levensjaren is vastgelegd in de documentaire ‘Voor ik het vergeet...’ van regisseur Nan Rosens. Eerdere winnaars van de prijs zijn oud-minister Els Borst en het Netwerk casemanagers dementie.

Toespraak van de minister bij de ontvangst van de Paul van Eerde Award

Lees ook:

print dit artikel
Nieuws levenseinde dementie Schippers wilsverklaring
  • Marieke van Twillert

    Marieke van Twillert werkt als journalist voor Medisch Contact. Arbeidsmarkt, levenseinde en e-health hebben haar speciale aandacht.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties