Laatste nieuws
1 minuut leestijd
Nieuws

Salmonella en Campylobacter vergiftigen voedsel

Plaats een reactie


Bij grootschalige voedselvergiftigingen zijn Salmonella en Campylobacter het vaakst de boosdoener. Dat blijkt uit een rapport dat het RIVM vorige week publiceerde.

In het RIVM-rapport zijn de gegevens over voedselinfecties en vergiftigingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Keuringsdienst van Waren over 2002 opgenomen. Volgens de inspectie is Salmonella in veruit de meeste gevallen (43 procent) de oorzaak van explosie van voedselvergiftiging. Op de tweede en derde plaats volgen Campylobacter (20 procent) en het norovirus (12 procent), die beide steeds vaker worden aangetroffen. Bij het norovirus is dit laatste vermoedelijk het gevolg van verbeterde diagnostiek, maar bij Campylobacter kan de stijging ook komen door een werkelijke toename. Ook in de laboratoriumsurveillance wordt sinds 2000 een toename waargenomen.


In de registratie van de Keuringsdienst van Waren heeft Bacillus cereus de twijfelachtige eer het ranglijstje te mogen aanvoeren. Salmonella staat op de tweede plaats. Campylobacter wordt volgens de dienst nauwelijks aangetroffen als het gaat om voedselvergiftigingen.


Het verschil in de ranglijsten komt volgens het RIVM doordat de Keuringsdienst van Waren het voedsel op pathogene micro-organismen onderzoekt, terwijl de registratie van de IGZ uitgaat van patiëntenmateriaal. Dat Bacillus cereus veel in voedsel wordt gevonden, betekent dan ook niet dat deze bacterie daadwerkelijk vaak de schuldige is. In de literatuur wordt deze bacterie nauwelijks beschreven als de veroorzaker van voedselvergiftigingen. << EJP


Nieuws
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.