RIVM: ‘Pijn en psychologische klachten door Essure’
Plaats een reactieHet RIVM heeft 373 klachten geanalyseerd van vrouwen die zijn gesteriliseerd met de Essure-methode. De meest genoemde klachten zijn pijn en psychologische klachten, zegt het onderzoeksinstituut in een vandaag uitgekomen rapport. Bij de pijnklachten gaat het vooral om de buik, de rug en het hoofd. Daarnaast worden hevige bloedingen tijdens en tussen de menstruatie(s), stemmingswisselingen, geheugenverlies en concentratieproblemen gemeld.
Kennisinstituut RIVM heeft de klachten geanalyseerd nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hier in april om had gevraagd. Sommige klachten zijn mogelijk toe te schrijven aan de plaatsing van Essure, bij andere klachten is het moeilijker om een direct verband te leggen. Meer en uitgebreider onderzoek naar mogelijke klachten door Essure is nodig – bij voorkeur internationaal, vinden de betrokken partijen. Het RIVM heeft het rapport dan ook in het Engels geschreven. De inspectie zal de Europese Commissie verzoeken om bij het Scientific Committee on Health and Environmental Risks (Scher) te pleiten voor nader onderzoek.
Essure is een zogenoemde hysteroscopische sterilisatiemethode van fabrikant Bayer die bestaat uit metalen veertjes die via de baarmoeder in beide eileiders worden gebracht waardoor deze dichtgroeien. In vergelijking met de traditionele, laparoscopische afsluiting van de eileiders is er geen chirurgische ingreep voor nodig. De laatste jaren melden zich vrouwen met klachten die ze wijten aan Essure.
Het aantal gemelde klachten is afkomstig komt van circa 500 vrouwen die zich hebben gemeld bij het Landelijk Meldpunt Zorg. Bij 373 vrouwen zijn de klachten ‘uitgevraagd’ met specifieke vragen. Die zijn geanalyseerd door het RIVM, waarna het een trendanalyse heeft gemaakt. Het werkelijke aantal vrouwen met klachten is onbekend, zegt RIVM. Er zijn ongeveer 30 duizend vrouwen in Nederland met de Essure-methode gesteriliseerd.
Gynaecologenvereniging NVOG heeft de resultaten van de analyse medisch geduid. Sommige klachten zijn mogelijk toe te schrijven aan de plaatsing van Essure, zoals bepaalde pijnklachten. Bij andere klachten is het moeilijker om een direct verband te leggen, omdat er ook andere zaken van invloed kunnen zijn. Zo kan ook het stoppen met de pil menstruatieklachten verergeren. Daarnaast komen verschillende klachten, bijvoorbeeld gewichtsschommelingen en urinewegproblemen, ook met enige regelmaat voor bij vrouwen die geen Essure hebben.
Veel vrouwen geven aan dat deze klachten hun dagelijks leven negatief beïnvloeden. Bij 16 procent van de vrouwen die klachten hebben gemeld, zijn de veertjes verwijderd naar aanleiding van de klachten. Daarnaast heeft 38 procent een afspraak gemaakt om dat te laten doen. De gemelde klachten komen van vrouwen die tussen 2001 – het jaar waarin Essure op de markt kwam – en 2016 het implantaat hebben gekregen. Hun gemiddelde leeftijd was 37 jaar op het moment van de sterilisatie.
De inspectie laat weten de ontwikkelingen nauwlettend te blijven volgen en onderhoudt ‘nauw contact’ met de NVOG en Bayer.
Marieke van Twillert
Lees ook:- Er zijn nog geen reacties