Riante vertrekregelingen voor UMCG-top
2 reactiesHet Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft vertrokken bestuurders Bert Bruggeman en Frans Jaspers royale vertrekregelingen meegegeven. Dat blijkt uit het gisteren openbaar geworden jaarverslag. De zogenoemde ‘buitengewoon-verlofregelingen’ zouden zijn gebaseerd op afspraken uit het verleden.
Volgens het verslag krijgt Bruggeman, die vorig jaar juli op zijn 62ste zijn functie als bestuursvoorzitter van het UMCG neerlegde, gedeeltelijk doorbetaald tot zijn pensioengerechtigde leeftijd. ‘Het gaat om 70 procent van zijn salaris’, licht woordvoerder Joost Wessels toe. In de tweede helft van vorig jaar kreeg Bruggeman op deze manier 79.500 euro uitgekeerd. ‘Begin 2015 is het eindpunt van de regeling’, aldus Wessels. Dat betekent dat Bruggeman in totaal ongeveer 4 ton meekrijgt.
Bestuurder Jaspers vertrok afgelopen januari, maar is volgens het jaarverslag nog twee dagen per week als adviseur van het academisch ziekenhuis actief. ‘Hij houdt zich bezig met het project Healthy Ageing en de voorbereidingen van de zogenoemde protonenfaciliteit, een nieuwe radiotherapeutische behandeling’, aldus Wessels. Voor die dagen ontvangt hij nog zijn volledige oude bestuurderssalaris. Voor de resterende drie dagen krijgt hij 70 procent van zijn voormalige salaris. Deze regeling loopt evenals die van Bruggeman nog door tot zijn 65ste, en kost het academisch centrum ook enkele tonnen.
De afgelopen drie jaar moest het UMCG in het kader van saneringsrondes honderden banen schrappen. ‘We hebben heel vaak moeten bezuinigen’, zei Bruggeman hierover bij zijn afscheid in een interview. ‘De laatste jaren hebben we moeten doen wat ik nog nooit had meegemaakt: twee keer in korte tijd mensen vertellen dat ze boventallig zijn. Dat is heel ingrijpend voor die medewerkers.’
Mathijs Smit
Lees ook:
- Half miljoen afkoopsom voor VUmc-topman Mulder (mei 2013)
- UMCG schrapt opnieuw banen (feb 2012)
- Minder arbeidsplaatsen in UMC Groningen (jan 2010)

W. van der Pol
ziekenhuisapotheker, Delft
Ik blijf herhalen dat er op een fatsoenlijke manier een oplossing in de vorm van een CAO voor bestuurders komt. Zo kan het niet langer. De hypocrisie ten top.
A. Boersma
huisarts, WAGENBORGEN
Regelingen voor vervroegde uittreding van 62 jarige medewerkers geven hen 20% mee. De rest moeten ze aanvullen vanuit hun pensioen. Waarom zouden we een soort gelijke regeling ook niet treffen voor hoger personeel en bestuurders?