Resistentie Campylobacter neemt toe
Plaats een reactieOnderzoek van twee Europese organisaties wijst erop dat de resistentie van zoönotische bacteriën tegen antibiotica toeneemt. De European Food Safety Authority (EFSA) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) brengen daar deze week gezamenlijk een rapport over uit.
Het onderzoek is gebaseerd op data uit 2009. Er blijkt vooral een probleem met Campylobacter. De onderzoekers stellen vast dat de bacterie bij mensen, kippen en varkens een onrustbarend hoog niveau van resistentie heeft bereikt tegen het antibioticum ciprofloxacine (47% van de geteste bacteriën bleek resistent). Maar ook de werking van andere middelen als ampicilline en nalidixinezuur bleek drastisch verminderd.
Ook de salmonellabacterie kwam in het vizier van de onderzoekers, maar de situatie bleek minder ernstig. Ze kwalificeren de graad van resistentie tegen antibiotica als ampicilline, tetracycline en sulfonamide als gematigd (ongeveer 20%). De resistentie tegen derde generatie cefalosporines en fluorchinolonen is nog onder de 10 procent. Maar bij dieren is de situatie aanmerkelijk slechter: de resistentie is hoog tegen ampicilline, tetracycline and sulfonamide bij varkens (47-60%) en rundvee (37-40%).
Henk Maassen
Het volledige rapport is te vinden via: www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2154.htm
Lees ook:
- Er zijn nog geen reacties