Inloggen
Laatste nieuws

Reclamebelasting voor naambord huisarts

21 reacties

Huisarts Leon Broeders uit Tilburg moet reclamebelasting betalen voor een bord op de voorgevel. Dat heeft de belastingrechter bepaald. De huisarts tekende bezwaar aan tegen de heffing die hij in augustus 2014 voor het eerst kreeg.

Broeders heeft al dertig jaar lang op zijn pand een naambord hangen, waarbij ook staat ‘huisarts, spreekuur volgens afspraak.’ Ook een telefoonnummer en een pijl onder het woord praktijk zijn zichtbaar. De tekst is leesbaar vanaf de openbare weg. Hierom oordeelt de rechtbank dat er sprake is van een openbare aankondiging, die onder de verordening reclamebelasting 2014 valt. Volgens een woordvoerder van de gemeente Tilburg hebben alle huisartsen in de voor de reclamebelasting aangewezen gebieden ‘met een openbare aankondiging zichtbaar vanaf de openbare weg’ de aanslag ontvangen. De ziekenhuizen in Tilburg liggen daar niet, en worden dus ook niet belast.

Voor Broeders kwam de aanslag van 500 euro uit het niets: ‘Ik had vooraf geen brief gekregen. Ik herinnerde me toen wel dat er iemand aan het fotograferen was geweest. Het bewijs was dus al rond.’
Broeders tekende vooral uit principe bezwaar aan tegen de aanslag: ‘Ik begrijp dit gewoon niet. Ik heb me altijd aan de gedragsregel gehouden dat artsen geen reclame maken, maar ik vind dat ik als huisarts vindbaar moet zijn, en bepaalde informatie moet verstrekken aan de buitenwereld. Ik heb het al dertig jaar hangen, en mijn voorganger daarvoor ook al 15 jaar. Nu ziet de gemeente het opeens als reclame. Ik niet.’ Hij heeft het bord dan ook niet verwijderd. Hij gaat niet in hoger beroep: ‘Ik zie daar de zin niet van in, mijn argumenten veranderen niet.’ Hij hoopt dat de LHV en de KNMG iets kunnen betekenen in deze kwestie.

De LHV en de KNMG laten weten de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) te benaderen met het verzoek op dit terrein één beleid te stimuleren bij de gemeenten dat recht doet aan de functie van de gezondheidscentra. Wendela Hingst, directeur KNMG: ‘LHV en KNMG dringen erop aan dat de overheid in haar regelgeving rond reclameborden onderscheid maakt tussen informatievoorziening en reclame, waarbij het kunnen leveren van verantwoorde zorg voorop moet staan. Stel dat de arts op basis van deze verordening het bord dan maar verdekt zou opstellen, hoe vinden patiënten dan de praktijk? Zeker in een spoedsituatie moet een praktijk juist vanaf de openbare weg goed vindbaar zijn. Daar een belasting aan verbinden alsof een gezondheidscentrum een commercieel product is valt hier niet mee te rijmen.’

Volgens Hingst demonstreert de uitspraak dat het benaderen van de zorg als commercieel product kan botsen met het belang van patiënten: ‘Het leveren van verantwoorde, in dit geval goed vindbare, zorg zou door de gemeente ondersteund en niet belast moeten worden. De handelwijze van de gemeente richting de huisarts, nu gesanctioneerd door de rechter, valt dan ook moeilijk te begrijpen.’

Sophie Broersen


Update: Toch geen reclamebelasting voor huisarts (12 juni 2015)

Lees ook:

© Leon Broeders
© Leon Broeders
reclame
 • Sophie Broersen

  Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • T.A. Griep

  huisarts, GORINCHEM Nederland

  Misschien dat collega Broeders (of een binnenkort 'aangeslagen' collega)alsnog in hoger beroep kan gaan op kosten van de LHV. Stel een daad. Dit soort onzin kan echt niet. Een volk dat voor tirannen zwicht ...

 • T.A. Griep

  Huisarts, GORINCHEM Nederland

  Ik moet helaas mijn vorige reactie direct al herzien.
  Ik kwam hier via de mail die ik kreeg, "LHV Landelijk nieuws" met als titel "Reclamebelasting bord huisarts onbegrijpelijk | Start publiekswebsite Kiesuwhuisarts.nl?". Klikkend op het eerste item... kwam ik dus bij de discussie hier.
  Maar klikkend op het volgende item, de publiekswebsite kiesuwhuisarts.nl, lees ik:
  "Tot begin 2014 vermeldde Kiesbeter.nl van de Rijksoverheid etalagegegevens van huisartsenpraktijken in Nederland. De LHV en het NIVEL hebben de handen ineen geslagen om deze gegevens weer toegankelijk te maken voor het publiek."
  Het gaat blijkbaar om etalagegegevens; en de LHV vindt dat ook.

 • H.J. Stelma

  Huisarts, URETERP Nederland

  Het wordt steeds gekker; Het Roer Mag Nu Wel Eens Om.
  Dit is het gevolg van het opzadelen van de samenleving met "De Markt" in zowat alle nutsvoorzieningen. Een afschuwelijk "Fyrus".

  LHV DOE ER EENS WAT AAN. Als 63 jarige huisarts heb ik nu de afg...elopen werkzame jaren een grof kapitaal aan contributie betaald. En met mij enkele duizenden andere huisartsen. Wij hebben als huisarts nog nooit een product in de markt gezet. Wij zijn wel steeds bezig aan de steeds toenemende vraag om zorg te voldoen. Maar u heeft er wel aan meegewerkt ons van zorgverlener, zorgaanbieder te maken. Wanneer het dan toch om profijt cq rendement moet gaan verhef uw edele zetel en doe er eens wat aan.
  Het kan nog leuk worden: De griffier van de gewraakte rechtbank in Breda heet Arts.

  Gelukkig mooi weer: Prettig Weekend.

  HJS

 • B. ter Keurst

  huisarts, EINDHOVEN Nederland

  die zelfde gemeente wil wel graag met de huisartsen in overleg over de zorgtaken die zij moet uitvoeren. De prijs voor het eerste overleg zal dan ook gelijk moeten zijn aan de opgelegde gemeentelijke heffing. Als alle huisartsen dat als prijs voor ee...n eerste 'consult' rekenen aan de gemeente is er niemand armer. misschien worden ze wel wijzer. bij een supermarkt verrekenen ze tenslotte deze kosten ook.

 • R. Bose

  Psychiater, SUSTEREN Nederland

  " Cijferfeit" uit de Consumentengids mei 2015: 1 op de 3 patiënten krijgt niet binnen 2 minuten iemand aan de lijn bij z'n huisarts. Op pagina 8 in koeienletters, zonder nuancering en met een bronvermelding van de Gezondgids april.
  Misschien voor ee...n volgende nummer: 1 op de 2 patiënten in nood krijgt binnen 10 minuten de praktijk van de dichtsbijzijnde huisarts niet te vinden vanwege het weghalen van de " reclameborden", met de toegenomen mortaliteitscijfers erbij en een verwijzing naar de gemeente die een naambord op een pand als reclame interpreteert.

 • Ko van de Klundert, arts

  docent/trainer, BERGEN NH Nederland

  De verzekeraars mogen een kartel vormen tegen de individuele huisarts, de overheid van 'hoog' tot 'laag' kan de medische stand het leven zuur maken. Wat collega Van Breenen opmerkt is wellicht de enige route: alle gemeentelijke uitingen ook onder het... regime brengen. Het is dan weliswaar vestzak-broekzak, maar de administratieve rompslomp zet ze misschien aan het denken.

 • Bart Bruijn

  Huisarts, STREEFKERK Nederland

  Als ik patiënt zou zijn in deze zone in Tilburg, dan zou ik er alles aan doen om de gemeente te overtuigen van hun kortzichtige dwaling.

  Want er is nu in Tilburg een duidelijk huisartsenvrije zone geschapen.

 • F.P. Zwager

  Huisarts, FRANEKER Nederland

  In Franeker hebben wij 5 jaar geleden voor een identieke naamsvermelding eenzelfde aanslag gehad voor het bedrag van ruim € 600,-
  Bezwaar bij de gemeente werd niet ontvankelijk verklaard.
  Argumenten als "vindbaarheid van een zorginstelling" en het fe...it dat wij als huisartsen geen reclame maken werden van tafel geveegd.
  Wij hebben het bord onder protest weggehaald en de gemeente verantwoordelijk gesteld voor onze (on)vindbaarheid, voor haar bewoners en bezoekers.

 • H.J. Oostenbroek

  orthopaedisch chirurg, WASSENAAR Nederland

  Wat hebben onze collegae aan deze hart onder de riem stekertjes? Het moet niet gekker worden met die pennenlikkers. Behoudens een politiek correct antwoord van onze beroepsorganisatie, mogen we toch wel een wat principiëlere houding verwachten van de... vereniging die juist ook voor dit soort zaken in het leven is geroepen en waar we ook allen onze contributie voor betalen: proefproces!!!

 • W.J.C. de Grauw

  huisarts, BERGHEM Nederland

 • Jurriën Wind

  huisarts, Wijk en Aalburg Nederland

  Ik ga direct ook zo'n bord ophangen! Kijk eens hoeveel 'gratis reclame' het oplevert. Fantastisch!

 • A.R.J. Sanders

  huisarts, Driebergen

  Jammer Leon, dat LHV dat proefproces niet voor je wil voeren. Staat niet ergens in een professionele standaard dat wij zichtbaar moeten zijn voor patienten met het doel dat we in geval van calamiteiten te bereiken zijn?
  Ik neem aan dat ons doel, waa...rmee wij als huisartsen ons kenbaar maken aan de openbare weg, niet overeenkomt met het doel van het maken van reclame zoals beschreven is in de verordening die nu tegen je wordt gebruikt.

 • W.W. van Breenen

  huisarts, HEUSDEN GEM HEUSDEN Nederland

  Wat een geweldige uitspraak! Ik vind het wel bijzonder dat de ziekenhuizen niet worden aangeslagen, deze liggen wel degelijk aan "de straat". Geldt dit tarief ook voor begraafplaatsen en het stadskantoor zelf?

 • M.J. Buiskool

  spec. oudergeneeskunde, EELDE Nederland

  reclame: dikke van dalen, publieke aanprijzing en alles wat daar toe dient. Aanprijzen=aannemelijk of begeerlijk maken door het te prijzen. Als we met elkaar ook niet meer weten wat de betekenis is van woorden en ons daar ook niets meer aan gelegen w...illen laten liggen dan wordt het moeilijk communiceren. Het naambord van de huisarts is toch geen publieke aanprijzing.

 • Bart Bruijn

  Huisarts, STREEFKERK Nederland

  Zullen we in heel Nederland gewoon het woord 'huisarts' met leucoplast afplakken en de foto's op Twitter zetten?

 • H.C.C. Christiaanse-vandewalle

  bedrijfsarts , ROTTERDAM Nederland

  Met verbazing heb ik dit artikel gelezen. Wat een versplilling van tijd! Een overijverige ambtenaar die een gat in de wet denkt gevonden te hebben en een rechtbank die alleen naar de regels kijkt en niet naar de inhoud.
  Waar zijn we mee bezig in dit... land....
  H. Christiaanse,bedrijfsarts

 • A.G. Buenen

  SEH-arts i.o., Eindhoven Nederland

  Dit leest als een slechte grap, wat een onzin van de gemeente Tilburg. Worden dan binnenkort ook alle borden voor de spoedpost belast als zijnde reclame?

 • R. Cator

  huisarts, HAREN GN Nederland

  Staat er geen 1 April boven de aanslag?
  Anders het zoveelste symptoom van regelzucht

 • W.J. Jongejan

  huisarts n.p., Woerden nl

  Dit soort maatregelen van een lokale overheid vragen om actie en niet om de berusting die KNMG en LHV uitstralen. Een oproep aan de Tilburgse collegae om de naamborden af te plakken dan wel los te schroeven is het eerste wat te doen staat. Een artike...l dan wel advertentie in de lokale krant met een kaartje waar iedereen praktijk houdt een tweede. Kan niemand ooit zeggen dat niet kenbaar is waar een huisarts gesitueerd is. Inderdaad collega Oostenbroek, een proefproefproces is daarnaast wat leden vragen. Het moet niet gekker worden in Nederland. Het hoofd op het hakblok leggen is geen optie!!!

 • N.A. Terpstra

  huisarts, Venhuizen Nederland

  Er zit een perfide logica in de opstelling van lagere en hogere overheden en hun organen.

 • J.C. Nobel

  praktijkhouder, Alphen aan den Rijn

  Hoe ver kun je als wetgever van het padje raken. Misschien een schilderijlijstje om het bord doen zodat het als'extramurale kunstuiting' gepresenteerd kan worden?
  Courage, collega Broeders

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.