Laatste nieuws
Joost Visser
2 minuten leestijd

Protest huisartsen tegen vergoeding spiraaltje

15 reacties

Huisartsen plaatsen volgend jaar mogelijk geen spiraaltjes meer. Ze krijgen nu 56 euro per spiraaltje, maar die vergoeding wordt verlaagd naar 18 euro.

Veel huisartsen zeggen weer te gaan verwijzen naar het ziekenhuis, dat rond de vijfhonderd euro vraagt. Daarvoor waarschuwen de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) dinsdag in de Volkskrant. Vroeger werden spiraaltjes vooral gezet door gynaecologen, maar om geld te besparen zijn huisartsen jarenlang aangemoedigd deze zorg over te nemen. ‘Dit is zo’n omgekeerde prikkel’, zegt LHV-vicevoorzitter Bram Stegeman over de lagere vergoeding. ‘Het is een idiote gedachte dat je iets kunt stimuleren door er minder voor te betalen. Dit is gedoemd te mislukken. Het maakt de zorg alleen maar duurder.’

Vanaf 2015 mag een spiraaltje alleen nog als dubbel consult worden gedeclareerd: 18,08 euro; daarnaast is het inschrijftarief met 16 cent verhoogd (voor alle huisartsen) en geven sommige zorgverzekeraars huisartsen een extra bonus van enkele euro’s. ‘Zo hebben we een simpel systeem – die 56 euro – ingeruild voor een bekostiging met maar liefst drie elementen’, zei Stegeman eerder in Medisch Contact.

‘Die achttien euro, dat is een lachertje’, zegt huisarts Hans Gimbel in de Volkskrant. ‘Zoiets duurt al snel een halfuur, je moet het samen met een assistente doen, je moet alle instrumenten steriliseren, en je moet regelmatig trainingen volgen. Er is geen enkele prikkel om het te doen voor dit bedrag. Integendeel.’ Volgens het ministerie van VWS hoort het plaatsen van een spiraaltje nu tot de basiszorg. ‘We gaan ervan uit dat huisartsen niet opeens meer mensen onnodig naar de tweede lijn verwijzen’, zegt een woordvoerder in de krant.

‘Huisartsen worden steeds meer het speeltje van de verzekeraars’, zegt VPH-secretaris Hans Nobel. Verzekeraar VGZ zegt slechts de regels te volgen van de Nederlandse Zorgautoriteit. Die stelt dat huisartsen zelf hebben voorgesteld het plaatsen van het voorbehoedsmiddel als basiszorg te beschouwen. De LHV weerspreekt dit.

Novum/Joost Visser

Lees ook:

Huisartsen maken zich zorgen over contractering (6 november 2014)

Ziekenhuis draait op voor duur spiraaltje (5 december 2013)


© iStock
© iStock
huisartsen
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • H. Gimbel

    huisarts, HEERHUGOWAARD Nederland

    Collega Barnhoorn het punt van kritiek gaat niet over geld. Gelukkig hebben de meeste mensen dat wel begrepen getuige de reacties op de websites van de kranten n.a.v. het artikel in de Volkskrant 11 november jl. Het gaat om de merkwaardige regeling o...m iemand die de behandeling niet uitvoert te belonen (via opslag op het inschrijftarief) en iemand die de behandeling wel uitvoert fors te korten, in een systeem waarbij je substitutie wilt stimuleren.
    En helaas, geld is in de gezondheidszorg wel belangrijk, het is zelfs het belangrijkste probleem en zelfs een huisarts vraagt geld voor zijn diensten. Dat begrijpt iedereen. De huisarts is 10 x zo goedkoop als een specialist die dezelfde handeling verricht. Het is dan ook erg merkwaardig om daar nog eens 70% vanaf te halen.
    Dat bericht mag u best in de wachtkamer leggen.

  • N.M. Gosens

    Neuroloog, ZWOLLE Nederland

    Collega Barnhoorn maakt zich zorgen dat discussies over geld het imago van de beroepsgroep schaden. Waarschijnlijk terechte zorg. Aan de andere kant bevreemd het mij als collega en patiënt dat als ik mijn huisarts een spiraaltje zou laten plaatsen, i...k hiervoor minder zal betalen dan als ik mijn haar laat knippen door de kapper. De kapper is ongeveer 15 minuten bezig met knippen en dan nog twee minuten met declareren (afrekenen).

  • P.C. Barnhoorn

    huisarts, LEIDEN Nederland

    Boze huisartsen
    Een volle bladzijde met brieven van boze huisartsen in Medisch Contact. Weer over geld. Deze aflevering leggen we maar niet in de wachtkamer. Wat moeten onze patiënten wel niet van ons denken? Natuurlijk is het vreemd dat we voor spi...ralen plaatsen geen loon naar werken meer krijgen. Maar laten we niet doen alsof we aan de bedelstaf geraken. Ik train verloskundigen spiralen te plaatsen. Die zijn daartoe sinds 1 september 2014 ook bevoegd. Voor hen is er echter in het geheel nog geen tarief. Zijn doen dat nu gratis. Gewoon, omdat ze het leuk vinden. Omdat ze bevlogen zijn. Met dat publiekelijke gepraat over geld, zou je jezelf ook uit de markt kunnen prijzen. Wellicht kan de huisarts hernieuwde onderhandelingen ingaan samen met de verloskundige?

  • P.A. Muller

    huisarts, BARENDRECHT Nederland

    ik zou het doorververwijzen niet willen beperken tot alleen het spiraaltje, wat dacht u van kleine chirurgie bijvoorbeeld? ook dat is vanaf 1/1/2014 een kostenpost geworden

  • A.A.M. de Wit

    Huisarts, Heerlen Nederland

    Alles is er op gericht het abonnementstarief te herintroduceren. Zo wentelen de zorgverzekeraars hun risicodragerschap af op huisartsen, er niet bij stilstaande dat daarmee hun eigen positie verzwakt.

  • R. Posthumus

    huisarts, GOES Nederland

    Wat een slechte PR weer op deze wijze.
    Het moet over veel meer gaan dan over het spiraal.
    Financiering stimuleert geen praktijkverkleining
    Financiering stimuleert geen substitutie
    Huisartsen krijgen veel meer werk door afbraak GGZ/Jeugdzorg/ouderenvo...orzieningen, WMO en crisis.
    Huisartsen kunnen op dit moment niet veel anders dan tijdrovende en incourante zaken sneller soor te verwijzen.
    Huisartsen kunnen op dit moment niet met alle veranderinen afdoende mee. Geen tijd en/of onvoldoende financiering voor.

  • H. Gimbel

    huisarts, HEERHUGOWAARD Nederland

    De verrichting "plaatsen van een spiraaltje" is natuurlijk pars pro toto. Het gaat dit jaar om in totaal negen verrichtingen. De systematiek is te zot voor woorden: iedere huisarts krijgt voor elke patiënt een opslag van 4 ct. per kwartaal op het ins...chrijftarief ongeacht of hij deze verrichting doet. Daarnaast mag je een dubbel consult rekenen. In totaal krijgen alle huisartsen volgend jaar hetzelfde uitgekeerd als dit jaar, alsof de huisartsen één grote familie vormen! Dit volgens ZN en VWS om te voorkomen dat we teveel verrichtingen doen, de bekende perverse prikkel. Hieruit blijkt maar eens te meer dat het beleid in de zorg bepaald wordt door mensen die niet gehinderd worden door kennis van zaken. Alsof je maar ad libitum bij elke vrouw een spiraal kan plaatsen vanwege de inkomsten. Zo werkt dat niet in de praktijk. Je doet het omdat het na scholing, op een goede manier in de eerstelijn kan, het voor de vrouw prettiger is dan naar het ziekenhuis gaan en het ook nog eens niet ten koste gaat van je eigen risico. Hetzelfde geldt voor de andere M en I verrichtingen zoals bv het consult bij kortdurende opname na ontslag uit het ziekenhuis. Patiënten kunnen na bv een heupoperatie snel uit het ziekenhuis worden ontslagen omdat ze vervolgens in een zorgcentrum in de regio worden opgevangen begeleid door de plaatselijke huisarts. Ook hier geldt dat de huisartsen niet aan de orthopeden vragen zoveel mogelijk heupen te plaatsen omdat de het begeleiden van deze patiënten zo lekker verdient? Tot slot : het is niet de wens van de huisartsen geweest, maar van de "politiek" in casu Hans Hoogervorst om in 2006 een verrichtingensysteem in te voeren. Loon naar werken noemde hij dat. de huisartsen hebben uitgebreid actie gevoerd tegen de Zorgverzekeringswet in 2006 die dit mogelijk maakte. Uiteindelijk is er een gemengd systeem gekomen.
    Dat moet je wel op de juiste wijze uitvoeren.
    Dus de M en I verrichtingen handhaven en niet bij het inschrijftarief optellen om zo substitutie uit

  • H. Gimbel

    huisarts, HEERHUGOWAARD Nederland

    de laatste zin uit mijn reactie is weggevallen, hij luidt:

    Uiteindelijk is er een gemengd systeem gekomen Dat moet je wel op de juiste wijze uitvoeren. Dus de M en I verrichtingen handhaven en niet bij het inschrijftarief optellen om zo de substitut...ie te bevorderen en de gezondheidszorg betaalbaar te houden.

  • R. Posthumus

    huisarts, GOES Nederland

    Collega Gimbel heeft natuurlijk helemaal gelijk met zijn pleidooi voor handhaving M&I verrichtingen, maar er speelt bij de contractering 2015 veel meer dan het alleen het wegvallen van enkele M&I's

  • M.F. Boon

    Huisart, Amsterdam Nederland

    Effe rekenen 109 voor een Mirena via de gynaecoloog , 140 via de huisarts. Tot 25 jaar gratis via de GGD (sense spreekuur). Als plaatsing bij de huisarts niet lukt kost dat 140 + 109 euro en word ik boos!
    Koperspiraal echter 40 via apotheek en huisa...rts , kost wel meer bij gynacoloog tenzij ik mijn eigen bijdrage al opgemaakt heb dan is de gynaecoloog wederom goedkoper, simpel toch?

  • R. de Vries Lentsch

    huisarts, LELYSTAD Nederland

    Iedereen behalve de huisarts mag iets verdienen zoals gewoonlijk , de producent van Mirena , de gynaecoloog.
    We zitten weer in een negatieve spiraal geloof ik!
    Het zou het beste zijn om de vergoeding maar in segment 3 te plaatsen(sic), daar gaat gee...n huisarts mee aan de slag toch?!

  • Joop

    Huisarts, Mulder

    Het gemengde systeem van verrichtingen dat in 2006 is ingevoerd compenseerde gedeeltelijk het nadeel dat kleine, bewerkelijke praktijken hadden. 60 uur werken in een kleine praktijk met veel bejaarden en allochtonen leverde nog niet de helft op van w...at 60 uur werkende huisartsen in een vinexwijkpraktijk met 3000 patienten verdienden. Nu wordt het loon-naar-werken principe weer teruggedraaid. 1300 keer 4 cent staat niet in verhouding tot 3000 keer 4 cent.

  • R

    apotheekhoudend huisarts, -

    bovendien maken wij nog steeds mee dat gynaecologen vrouwen de mirena bij de apotheek laten bestellen en betalen om mee te nemen naar de poli. Dubbele winst dus.

  • Bart Bruijn

    Huisarts, STREEFKERK Nederland

    Even een aanvulling/correctie.

    De vergoeding wordt verlaagd naar 0! Het dubbele consult dat we zouden mogen rekenen (en zouden mogen rekenen voor heel veel onderuitgehaalde substitutie) komt in het eerste segment, dat gewoon gebudgetteerd is. Dus he...t is net alsof we meer in het eerste segment doen, waarvan de vergoeding vervolgens, omdat we 'te veel doen' in het jaar erop wordt teruggestolen. Al enkele malen vaker gezien.

    Die 16 cent per jaar die we "erbij" krijgen, (op gemiddeld 2400 patienten, tel uit je winst) die was ook al uitgegeven voor de toegenomen psychiatrische zorg, die we doen, voor de toegenomen ouderenzorg en voor de toenemende jeugdzorg en -psychiatrie en voor de gewoon natuurlijk toenemende zorg en voor de indexering en voor de toegenomen praktijkkosten. Om nog maar helemaal te zwijgen van de NHG, die met vlekkeloze timing vindt dat de huisartsen de hele ADHD-diagnostiek en -zorg er ook nog wel bij kunnen doen.

    Voorwaar, vorstelijke beloningen voor de ontzettende hoeveelheid werk, die de huisartsen erbij hebben gekregen en erbij krijgen.

    Omdat segment 3 een speeltje van de verziekeraars is geworden en ze segment 2 uitkleden en ook idiote eisen stellen, is het einde nu helemaal zoek. Vele tientallen miljoenen drijven één twee drie als cadeautjes de zakken van de verziekeraars in.

    Het spiraaltje is maar een symbool van alles wat er mis is. Maar we krijgen dus geen 18 euro, maar HELEMAAL NIETS!

    Overigens kan de gynecoloog wel 500 euro vragen, maar daar zit de prijs van het IUD al bij in. Bij de 56 euri van de huisarts niet.

  • DGA Quaedvlieg

    KNO-arts,

    Beste collegae R en Bruijn
    Ik snap best dat de maatregel uw goedkeuring niet krijgt maar waarom zo ongenuanceerd en incorrect de gynaecoloog een trap op de enkels geven? Volstrekt zinloos en ongepast. Het correcte DOT-honorarium van de gynaecoloog v...oor het plaatsen van een IUD is overigens 109 euro en 24 eurocent.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.