Laatste nieuws
Wetenschap

Personalized diëten geen succes

Plaats een reactie

Minder koolhydraten of minder vet eten: het maakt weinig verschil als het gaat om afvallen. Daarbij maakt het ook nog eens niet uit welk genotype iemand heeft, of hoe zijn of haar insulinesecretie is. Dit blijkt uit de zogenaamde Dietfits-trial waarover Christopher Gardner e.a. in JAMA publiceren.

Zij testten 609 Amerikanen met een BMI tussen 28 en 40 op insulinesecretie na glucose-inname en op drie genmutaties waarvan wordt aangenomen dat zij vet- en koolhydraatmetabolisme beïnvloedden. De randomisatie hield geen rekening met genotype of insulinegevoeligheid. De deelnemers volgden een dieet dat laag in vet of laag in koolhydraten was, waarbij ze werden begeleid door een diëtist. Na een jaar was er geen significant verschil tussen beide groepen: niet in volhouden van het dieet (rond de 80%), niet in energie-inname, niet in gewichtsverlies. Het maakte daarbij ook niet uit wat voor genotype of insulinegevoeligheid iemand had.

Veel dieettrials laten grote verschillen zien in gewichtsverandering tussen de deelnemers – in deze studie lag dat tussen 30 kg afvallen en 10 kg aankomen. Een verklaring kan zijn dat wat werkt voor de één, niet werkt voor een ander. Een meer op het individu toegespitste benadering lijkt daarom zinvol. Deze studie laat zien dat de gebruikte genotypes en insulinegevoeligheid daarvoor niet geschikt zijn. Ook deze studie zal ongetwijfeld niet het einde betekenen voor de discussie of ‘low fat’ of ‘low carb’ nu beter is. Zoals de Britse huisarts Richard Lehman in zijn wekelijks overzicht van de vakbladen zei: ‘Koolhydratenhaters zullen zeggen dat de verkeerde vetten zijn gebruikt en dat de tijdspanne en de surrogaatmarkers helemaal verkeerd waren; vethaters zullen ongetwijfeld dezelfde argumenten maar dan omgekeerd inzetten.’

JAMA, 2018. Doi: 10.1001/jama.2018.0245

Lees ook:

Wetenschap obesitas dieet
  • Sophie Broersen

    Sophie Broersen was journalist bij Medisch Contact van 2008 tot 2021. Na haar studie geneeskunde en huisartsopleiding ging zij als journalist aan de slag. Bij Medisch Contact schreef zij over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieerde zij tuchtzaken. Na haar journalistieke carrière is zij in 2021 weer als arts gaan werken.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.