Laatste nieuws
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert
1 minuut leestijd
Nieuws

Ophef over vermelding BIG-nummer op social media

19 reacties

Op Twitter reageren artsen, verpleegkundigen, therapeuten en andere BIG-geregistreerden verontwaardigd over de aanstaande verplichting om hun nummer ‘actief’ bekend te maken – óók op social media. Dit is het gevolg van een wijziging in de Wet BIG.

Het zou daarmee voor patiënten makkelijker moeten zijn te controleren of een zorgverlener in het BIG-register staat ingeschreven, zo beargumenteert VWS. En de BIG-geregistreerde zorgverlener is bovendien snel vindbaar, zonder mogelijke naamsverwarring met een collega met dezelfde achternaam.

De wetswijziging is eerder ingevoerd, toch lijken de praktische consequenties per 1 april nu door te dringen bij de betrokkenen. Op Twitter laten artsen weten het niet eens te zijn met de verplichte BIG-vermelding. Is het soms een grap van het ministerie, vraagt kinderarts Carsten Lincke zich af. Dat blijkt niet geval.

Een woordvoerder van het ministerie twitterde vrijdag dat het nummer voortaan op alle communicatie-uitingen vermeld dient te worden: in brieven, e-mails, maar ook bij het versturen van een bericht via social media, zoals Twitter of een andere app. ‘Het gaat dus om het communiceren als arts, ongeacht hoe dat gebeurt.’

Een aantal artsen en andere zorgverleners hebben nu hun Twitternaam veranderd in hun BIG-nummer. Zo laat revalidatiearts Bowine Michel (‘49022806901’) weten ‘uit protest’ alleen onder haar BIG-nummer te twitteren. Dat geldt ook voor huisartsen Marco Blanker uit Zwolle (‘19048973501’ – tevens bekend van de paarsekrokodilstempel) en S.W. den Haan uit Oostvoorne, die een klein biggetje als emoji heeft toegevoegd aan zijn nieuwe Twitternaam ‘99060157001’.

De KNMG heeft vorige week voor uitstel van de wet gepleit. Niet zozeer vanwege in de inhoud, want de artsenorganisatie is voorstander omdat het transparantie in de zorg bevordert, maar omdat het te vroeg is.

Lees ook
Nieuws
  • Marieke van Twillert

    Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Daan Haverkamp

    huisarts, Oosterhout

    BIG-nummer actief openbaar maken, wat volgt?

    Per 1 april a.s. moeten zorgverleners hun BIG-nummer actief openbaar maken. In de praktijk, op de website en op het briefpapier.
    Voorraden van briefpapier mogen gelukkig eerst nog opgemaakt worden. De ...trend is echter ongelukkig: het briefpapier begint langzamerhand onoverzichtelijk te worden met (voor patiënten) onbegrijpelijke BIG-nummers en AGB-codes. Stel je een huisartsenpraktijk van 8 artsen voor. Of een vakgroep met 20 internisten... Ik dacht dat we juist minder papier wilden gebruiken.
    Met mijn volgende papierbestelling zal ik de wetgever een stap voor zijn. Ik vermeld ook alvast mijn geboortedatum, pincode en Twitteraccount...

  • 39042870201

    ,

    Hulde voor VWS!
    Ik vreesde eerst voor een 1-april grap, maar gelukkig blijkt dit niet het geval.
    Wat een fantastisch idee om de BIG-nummers verplicht en actief bekend te laten maken.
    Eindelijk zijn professionals in de zorg vanaf 1 april nu wél sn...el te traceren.
    De maatregel gaat alleen niet ver genoeg. Ik wil er daarom graag voor pleiten de BIG-nummers, ook met een gemakkelijk voor iedereen uitleesbare chip, aan te laten brengen in de zorgprofessionals zelf. Zo’n chip krijg je alleen bij een onafhankelijke overheidsinstantie, nadat er met o.a diploma’s, paspoorten, irisscan en vingerafdrukken voldoende legitimatie heeft plaatsgevonden. Eventuele “sjoemelaars” zouden ook door iedereen aangegeven kunnen worden bij zo’n overheidsdienst.
    Omdat een chip veel meer informatie transparant kan maken zou het ook slim zijn er allerlei informatie uit andere registraties in te stoppen. Bijvoorbeeld geboorteplaats en datum, woon- of verblijfplaats, burgerlijke stand, geloofsovertuiging, gehele CV, (tucht) gerechtelijke overtredingen, boetes en veroordelingen, leefstijlkenmerken, politieke- en seksuele voorkeuren, en niet te vergeten alle informatie van Zorgkaart Nederland. In staatsvormen anders dan onze is, door andere bureaucraten, reeds uitvoerig ervaring opgedaan met dergelijke uitermate efficiënte registratiesystemen.
    Zo’n chip zou ook uitstekend toepasbaar zijn in het onderwijs, de rechtelijke macht en eigenlijk voor alle professionals en waarom eigenlijk niet gewoon voor iedere volwassen burger? Een goed geolied systeem zou toch in de toekomst toch ook andere omslachtige zaken als (her)registraties, sollicitatieprocedures, opsporing van sociaal en maatschappelijk disfunctioneren en op den duur misschien zelfs alle verkiezingen veel efficiënter kunnen doen verlopen, of zelfs overbodig kunnen maken? Wat een Heerlijke Nieuwe Wereld zou dat zijn?
    Leve de transparantie en op weg naar nog meer efficiëntie!


  • Rinus Ouwens

    Bedrijfsarts, Bemmel

    "Zo bespeurde ik onlangs een LinkedIn-pagina van een persoon die zichzelf daarop arts noemt en schrijft als zodanig werk te zoeken, en waarvan ik toevallig weet dat diegene geen arts (meer) is. Maar hoe kan iemand die dit niet weet, uitvinden bij wel...ke praktijk hij/zij moet wezen om dat BIG-nummer op te vragen teneinde te verifiëren of deze persoon wel rechtmatig de artsentitel voert?"

    1. Een werkgever of instelling vraagt in de regel artsenbulle, identiteitsbewijs; registratie in specialistenregister, BIG-registratie en vaak zelfs een verklaring omtrent gedrag voordat de arts aan de slag mag.
    2. Een (potentiele) patient die behandeling of onderzoek bij deze persoon zoekt zal hoe dan ook contact gegevens moeten hebben en kan dus bij betrokkene naar het BIG nummer vragen.
    3. Amateur inspecteurs kunnen natuurlijk de echte Inspectie inlichten over een vermoeden van titelmisbruik.
    Tot zover nut en noodzaak van een BIG nummer op LinkedIn.

    PS: Als iemand op LinkedIn zich piloot noemt is er helemaal geen register dat ik kan raadplegen voor onderzoek of betrokkene wel piloot is zelfs al weet ik naam, geslacht en geboortedatum.

  • Douwe Keegstra

    Physician Assistant, Meppel

    @ Erik Wannee

    Maar daarmee wordt toch niet ontkracht dat het BIG-nummer van een arts altijd op een '1' eindigt?

    Dat bedacht ik me later ook,.....Iets met begrijpend lezen geloof ik,..;-)
    U heeft helemaal gelijk met deze stelling.

    1901718578...1


  • Erik Wannee

    forensisch arts, Apeldoorn

    Tim schreef:

    "@ Erik Wannee
    De patiënten die een arts op willen zoeken in het Big-register die heel veel naamgenoten heeft, kan ook gewoon even naar de praktijk bellen en daar het Big-nummer opvragen. Dat lijkt me een stuk efficiënter dan dat al...le artsen hun Big-nummer overal op moeten zetten."

    In de meeste gevallen zal dat werken. Maar niet alle artsen werken in een praktijk, en hebben dus ook niet altijd een eenvoudig te achterhalen praktijknummer. Zo bespeurde ik onlangs een LinkedIn-pagina van een persoon die zichzelf daarop arts noemt en schrijft als zodanig werk te zoeken, en waarvan ik toevallig weet dat diegene geen arts (meer) is. Maar hoe kan iemand die dit niet weet, uitvinden bij welke praktijk hij/zij moet wezen om dat BIG-nummer op te vragen teneinde te verifiëren of deze persoon wel rechtmatig de artsentitel voert?

    ---

    Douwe schreef:

    "@ Erik Wannee:
    Uw bewering dat het BIG nummer van een arts altijd op 1 eindigt lijkt me niet juist. Ook voor de Physician Assistant eindigt het nummer met een 1."

    Maar daarmee wordt toch niet ontkracht dat het BIG-nummer van een arts altijd op een '1' eindigt?

    Erik Wannee, 49039350701

  • Tim

    arts, Deventer

    @ Erik Wannee
    De patiënten die een arts op willen zoeken in het Big-register die heel veel naamgenoten heeft, kan ook gewoon even naar de praktijk bellen en daar het Big-nummer opvragen. Dat lijkt me een stuk efficiënter dan dat alle artsen hun Big...-nummer overal op moeten zetten.

  • Douwe Keegstra

    Physician Assistant, Meppel

    @ Erik Wannee:

    Per abuis niet mijn achternaam vermeld in mijn reaktie,..
    Of heeft u genoeg aan mijn BIG nummer? :-)

    19017185781

    En moeten de reakties alhier niet zijn voorzien van een BIG nummer?

  • Douwe

    physician Assistant, Meppel

    @ Erik Wannee:

    Uw bewering dat het BIG nummer van een arts altijd op 1 eindigt lijkt me niet juist.
    Ook voor de Physician Assistant eindigt het nummer met een 1.

  • HJ DE BOER

    Psychiater, Utrecht

    Op internet klagen over verloren privacy door de BIG, da's apart. https://www.zijpermuseum.nl/cgi-bin/niestadtbb.pl?ident=44952&search=VELD%20keyword2%20Protestacties&inword=2&istart=91.

  • G K Mitrasing

    Vogelvrije Huisarts, New York

    Deze bijdrage aan de discussie wil ik U niet onthouden, erg nuttig: BIG-nummers tonen: big fail http://frederiquesix.nl/?p=329

  • JMGroen

    Uroloog b.d., arts niet praktiserend, Bennebroek

    Als dit systeem wordt ingevoerd dan kunnen de artsen die niet meer in het BIG register staan ingeschreven gewoon weer de, ooit academisch verworven, titel arts voeren. Zonder de toevoeging niet praktiserend, want zonder nummer niet meer bevoegd!" Zij...n we ook weer van die paarse krokodil af.

  • JMGroen

    Uroloog b.d. Arts niet praktiserend, Bennebroek

    Als dit systeem wordt ingevoerd dan behoeven de artsen die niet meer in het BIG register staan ingeschreven gewoon weer de, ooit academisch verworven, titel arts voeren. Zonder de toevoeging niet praktiserend, want zonder nummer niet meer bevoegd!

  • 49022397001

    , Arts want meer is niet nodig

    Laten we vooral medewerking verlenen aan deze eis opgelegd door onze overheid en vertegenwoordigers in de KNMG. Dan ook goed en consequent doortrekken: géén naam meer bij beantwoorden telefoon, op briefpapier, e-mails en identiteispasjes. Laten we al...léén ons BIGnummer gebruiken, verbetert de transparantie en maakt de wereld een stuk prettiger

  • 190446345337

    Arts, Leeuwarden

    "Waarom deze verplichting?
    Via het BIG-register kan iedereen controleren of een zorgverlener bevoegd is om een bepaald zorgberoep uit te oefenen. Een belangrijk middel dat bijdraagt aan de transparantie en veiligheid van de Nederlandse gezondheidzor...g"

    Ja, want iedereen weet, hoe meer controle hoe veiliger. Gelukkig gaat iedereen nu dagelijks gecontroleerd worden. Onder andere door mensen die wachten in de wachtkamers en nu iets zinnigs kunnen doen met hun smartphones, of vlot fotootjes maken van uw naambadge tijdens het consult of onderzoek. Ze kunnen nu immers meehelpen een betere, meer veilige en transparante wereld te maken.
    Bedenk wel: Iedereen die hiertegen is, heeft bewust of onbewust blijkbaar iets te verbergen, want waar rook is is vuur. Resistance is futile, progress will not be stopped.
    En privacy, das war einmal.
    We zijn nu onderdeel van het publieke domein mensen.

  • Erik Wannee

    forensisch arts, Apeldoorn

    Bij sommige artsen - zoals ondergetekende - is het niet bijzonder moeilijk om hun registratie in het BIG-register te vinden.
    Bij anderen is dat niet mogelijk. J. Hulshof schrijft doodleuk "Als iemand wil weten wat het BIG-nummer van een hulpverlener... is, dan kan die persoon dat gewoon opzoeken in het BIG-register." Probeer dat maar bij een arts die A. de Vries heet. Daar zijn er 35 van geregistreerd: 14 mannen en 21 vrouwen. Welke is dan die ene dokter A. de Vries die ik zoek? Onbegonnen werk. Zonder dat het BIG-nummer bij de naam vermeld is, is het BIG-register dus alleen functioneel bij weinig voorkomende achternamen. En dat kan m.i. niet de bedoeling zijn.
    Daarom plaats ik vol overtuiging gewoon standaard mijn BIG-nummer onderaan mijn correspondentie. Is dat nou zo'n probleem?

    Erik Wannee, BIG-nummer 49039350701.

    Overigens: Als ik zoek op BIG-nummer 1904897350 dan vind ik niet Marco Blanker uit Zwolle: het BIG-nummer van artsen eindigt altijd op een 1; die moet er nog achter gezet worden.

  • J. Hulshof

    GGZ-arts, WOLFHEZE

    Ontzettende onzin, die nieuwe regel. Als iemand wil weten wat het BIG-nummer van een hulpverlener is, dan kan die persoon dat gewoon opzoeken in het BIG-register. En je kunt je afvragen of dat eigenlijk wel geoorloofd is in het kader van de AVG-regel... die vorig jaar is ingevoerd. Ik denk dat we met zijn allen maar "burgerlijk ongehoorzaam" moeten zijn." We vragen toch ook niet van ministers of ambtenaren of ze voortaan hun burgerservicenummer willen vermelden bij iedere uiting?

  • j.

    GGZ-arts, w

    Ontzettende onzin, die nieuwe regel. Als iemand wil weten wat het BIG-nummer van een hulpverlener is, dan kan die persoon dat gewoon opzoeken in het BIG-register. En je kunt je afvragen of dat eigenlijk wel geoorloofd is in het kader van de AVG-regel... die vorig jaar is ingevoerd. Ik denk dat we met zijn allen maar "burgerlijk ongehoorzaam" moeten zijn.

  • 99060157001

    Huisarts, Oostvoorne

    Ik ben het eens met collega 1904... dat KNMG wel een steviger signaal mag afgeven. Lees de commentaren van uw achterban, het heeft weinig met transparantie te maken maar met bureaucraten.

    KNMG stel reële grenzen!

  • 19047345301

    huisarts, ,

    De KNMG is geen knip voor de neus waard dat zij dit waardeloze idee ondersteunt.
    De enige remedie lijkt mij; massaal weigeren om hieraan mee te doen.

    Het lijkt niet tot KNMG en VWS doorgedrongen; maar de werkdruk in de zorg is heel erg hoog, ook ...zonder dit soort nieuwe regels!!!

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.