Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
Wetenschap

Omega-3-vetzuursupplementen geen effect

1 reactie

Mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten verlagen hun kans op cardiovasculaire aandoeningen of voortijdige sterfte niet door omega-3-vetzuursupplementen te slikken. Dit concluderen Theingi Aung e.a. op basis van een meta-analyse waarover zij in JAMA Cardiology schreven.

Al in de jaren tachtig werd een verband gelegd tussen visconsumptie en een lagere kans op sterven door coronaire hartziekte. Vooral omega-3-vetzuren, zoals eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) zouden effectief zijn. In verschillende richtlijnen is het advies dan ook om voeding die deze stoffen bevat, zoals vette vis, regelmatig te eten. Een alternatief kan zijn het slikken van supplementen. Onderzoek naar het effect van die laatste levert echter wisselende resultaten op.

In deze meta-analyse zijn gegevens uit tien trials geïncludeerd, waaraan in totaal bijna tachtig duizend mensen met in de voorgeschiedenis coronairlijden meededen. In de meeste gevallen werd een supplement onderzocht dat zowel EPA als DHA bevatte. De gemiddelde duur was 4,4 jaar. Op geen enkele uitkomst had het slikken van supplementen een significant effect. Dus niet op hartinfarcten (al dan niet fataal) of op andere grote vasculaire aandoeningen. Bij subgroepanalyse (bijvoorbeeld bij mensen met diabetes) bleken supplementen bij geen enkele groep significant effectief.

Een van de auteurs van het artikel, Daan Kromhout, leidde een trial die ook in deze meta-analyse is opgenomen. Ook die Alpha Omega-studie liet geen voordeel voor de vetzuren zien. In een interview zei hij daar destijds over: ‘Cardiologen behandelen hartpatiënten de laatste tien jaar zo goed dat wij een eventueel effect van de omega-3-vetzuren niet meer kunnen meten. De cardiologie heeft ons ingehaald.’ Wat hem betreft blijft het advies om twee keer per week vis te eten, bestaan: ‘Er zit veel meer in vis dan alleen maar vetzuren. Er zitten ook andere gezonde stoffen in zoals vitamine D en seleen, misschien gaat het wel om het totaalpakket.’

JAMA Cardiology Doi: 10.1001/jamacardio.2017.5205

Lees ook:

print dit artikel
Wetenschap cardiologie voeding hart- en vaatziekten
  • Sophie Broersen

    Journalist en arts niet-praktiserend Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Sjoerd Veeninga, Huisarts, Arnhem 31-01-2018 18:21

    "BBC programmamaker en huisarts Michael Mosley heeft in 1 van zijn documentaires uitgebreid onderzoek gedaan naar visolie en hij kwam samen met een Universiteit tot de conclusie dat visolie wel beschermt tegen hart en vaatziekten. Deze onderzoeker heeft zijn onderzoek uitgevoerd in zieke subjects. Mosley deed zijn onderzoek in gezonde senior subjects. Daar zit m meteen de kneep denk ik zelf. Diabetici betrekken in een dergelijke trial is niet fair en stuurt op de resultaten die hij gepubliceerd heeft."

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.