Laatste nieuws
euthanasie

OM: ‘Nico Tromp werd niet van bed gelicht’

13 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) ontkent dat huisarts Nico Tromp ‘van zijn bed is gelicht’. Dit staat in een document met antwoorden van het OM op vragen van de (huis)artsenverenigingen.

Volgens het OM is Tromp niet aangehouden geweest en gedurende het gehele onderzoek op vrije voeten gebleven. Op de avond van 26 augustus heeft er een doorzoeking van zijn huis plaatsgevonden. Op dat moment was de huisarts volgens het OM nog niet naar bed. Het verhoor vond enkele dagen later plaats in overleg met de huisarts en zijn raadsvrouw. Stappen die werden ondernomen ten aanzien van verdachte Tromp werden, waar mogelijk, steeds enkele dagen van tevoren via de advocaat van Tromp aangekondigd, aldus het OM.

Het OM zegt een strafrechtelijk onderzoek in te stellen indien er een vermoeden is van een strafbaar feit en dat dat hier het geval was. Zo’n onderzoek wordt niet ingesteld ‘in gevallen van palliatieve sedatie of euthanasie waarbij de richtlijnen zijn opgevolgd of waarbij slechts in beperkte mate van de richtlijnen is afgeweken.’ Van dat laatste was in dit geval – volgens het OM – dus kennelijk geen sprake.


Simone Paauw

Lees ook:

  • Dossier Tuitjenhorn

Beeld: Thinkstock
Beeld: Thinkstock
euthanasie levenseinde Tuitjenhorn palliatieve sedatie huisartsen
  • Simone Paauw

    Simone Paauw deed de deeltijdopleiding journalistiek in Tilburg en werkt sinds 2008 als journalist bij Medisch Contact. Ze interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal, bijvoorbeeld voor de rubriek Het Portret.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Kaspar Mengelberg

    psychiater, Amsterdam nl

    Wat doet het er toe dat collega Nico Tromp niet letterlijk 'van zijn bed gelicht'is? Vast staat dat hij nachtelijk bezoek van meerdere justitieambtenaren heeft gehad, ter 'doorzoeking' van zijn woning. OM probeert door framing de schade aan haar imag...o te beperken.

  • F.J.E.M. van Passel

    arts-anesthesioloog, EMMERICH-ELTEN Germany

    Mijn opleider destijds hield ons regelmatig voor:
    Bij de begeleiding van terminale patienten sta je als arts met 1 been in de gevangenis en met het andere in het graf.

  • B.R. Schudel

    Huisarts, APELDOORN

    Er blijven nog zoveel vragen open staan:
    1. Heeft IGZ voordat het bevel gegeven werd een gesprek gevoerd met de huisarts? Ik kan me voorstellen dat in zo'n gesprek had kunnen worden geadviseerd om een "time our" te nemen, zonder dat een drastische ma...atregel had hoeven te volgen
    2. Er moet een "herhalingsgevaar" zijn geweest, anders heeft een bevel ( " een acuut gevaar voor de volksgezondheid" , in de toekomst dus) geen nut. Zo ja, wat was de bedreiging van de volksgezondheid ?
    3. Heet er überhaupt iemand van IGZ ( een dokter-inspecteur ) een gesprek gevoerd met de collega om af te tasten hoe hij daar zelf in stond?
    Dit komt toch een beetje over als een Inspectie in "distress" , momenteel onder grote politieke druk om er "keihard " in te gaan om alle "misstanden" in de zorg aan te pakken. Het lijkt alsof ze de politiek terwille willen zijn.
    Vraag: kom op IGZ, toon "guts" en geef openheid van zaken. Het vertrouwen van ons medici in jullie functioneren en optreden is tot een minimum geslonken!

  • J. Wind

    huisarts, WIJK EN AALBURG

    Als huisarts kreeg ik vorige week een brief van de Inspectie over 'de Leidraad meldingen IGZ 2013'. Gedagtekend 16 oktober'13.
    Hoeveel gevoel heeft de Inspectie voor wat er nu binnen onze beroepsgroep leeft? Over ivoren torens gesproken...! Ik heb er... wel woorden voor maar zal ze maar niet uitspreken hier...!

  • P.C.F.M. van den Braak

    huisarts, BIDDINGHUIZEN

    Ik denk dat opleiders en stageverleners zich goed moeten bezinnen op de vraag wie bij wat mag meekijken. Stagiaires zijn in een bepaald opzicht biologische audiovisuele opname-apparatuur waarlangs de instituten meekijken en -luisteren. Er wordt wat a...fgesmiespeld binnen die opleidingen en waar de loyaliteiten liggen is op voorhand niet duidelijk.

  • R.W. Kreis

    chirurg/zorgonderzoeker, BEVERWIJK

    De reacties van het AMC, Openbaar Ministerie en IGZ zijn tot nu toe nietszeggend. De berichten uit deze hoek bevatten wolken ambtelijke taal zonder feitelijke informatie. De bevolking en de medische stand hebben recht op een degelijke analyse conform... de procedure zoals bij het tuchtcollege. De mededeling vanuit het Openbaar Ministerie dat verder onderzoek wordt gestaakt wegens het overlijden van de betrokkene, voorspelt in dit licht niet veel goeds.

  • P.C.F.M. van den Braak

    huisarts, BIDDINGHUIZEN

    Het onbehagen zit mijns inziens dieper dan de onzekerheid rond het palliatieve handelen. Dat collega Tromp de dosering morfine te liberaal zou hebben gehanteerd, moeten we aannemen op gezag van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het AMC die spreekt ...van ‘buitensporig en bewust normoverschrijdend gedrag’. Meer details worden niet verstrekt dus ik matig mij daarover geen oordeel aan, temeer omdat ik evenmin iets weet van de arts-patiënt relatie - hoewel de reactie van mevrouw Tromp in deze veelzeggend is – en collega Tromp het niet meer kan toelichten.
    Mijn onbehagen ligt echter op een ander vlak. De ethicus Marian Verkerk verwoordt het als volgt in ‘Huisarts tussen individu en familie’ (Van Gorcum 2012, p.54): “De huisarts is weleens het ‘afvoerputje’ genoemd van alle problemen die de samenleving of de politiek blijkbaar niet voldoende kan oplossen.” Het grijze gebied waarin de huisarts vaak moet opereren, wordt niet bevraagd zolang de problemen opgelost worden. Totdat hij zich, gedwongen door de omstandigheden, moet verantwoorden: dan regent het beroepsnormen, protocollen en jurisprudentie en schijnt iedereen te weten hoe het wel had gemoeten.
    Van de huisarts wordt enerzijds verwacht dat hij pragmaticus is en de zaken regelt, en anderzijds dat hij zich volledig voegt naar het dagelijks uitdijende corpus aan normen, protocollen, consensusafspraken, richtlijnen, bevelen, bezuinigingsafspraken etc. Er wordt, anders gezegd, met twee maten gemeten.
    De vraag is al vaak gesteld of we in dit kleine landje niet volledig aan het doorschieten zijn met onze regelgeving. We zien door de bomen het bos niet meer. Is het een wonder dat we steeds defensiever worden? En ja, ook het weren van stagiaires of aios in bepaalde situaties is dan een vorm van defensief handelen. Dat is niet de schuld bij de aios leggen maar een appel doen aan de voorzichtigheid van de opleider.

  • P.J. Warren

    anesthesioloog, BLARICUM

    1.Het principe van hoor en wederhoor is hier in ernstige mate geschonden.

    2.Academici weten vanuit hun ivoren toren kennelijk niet meer wat de begrippen "overmacht" en/of "noodweer inhouden in een perifere praktijk, waar de dokter zijn patienten no...g kent.

    3. Graag een onderzoek naar deze gang van zaken

  • F.D. Brons

    Huisarts n.p. en SCEN-arts, 'S-GRAVENHAGE

    Niet van het bed gelicht, nee deze actie valt meer onder het hoofdstuk 'Nacht und Nebel', niet alleen wat het tijdstip betreft.
    Via diverse media wordt nu van alles over ons uitgestort door het OM, de IGZ en nu ook het AMC. Onder het mom van 'privacy...bescherming' worden echter man en paard niet genoemd (nadat eerst de arts openlijk aan de schandpaal was genageld). Ieder is bezig zijn eigen straatje schoon te vegen. Waar behandelend artsen nu echt behoefte aan hebben is duidelijkheid over wat wel en niet is toegestaan bij de behandeling van een acuut ernstig lijdende, terminale patiënt. Voorkomen moet worden dat vanwege angst voor justitieel ingrijpen aan acuut benauwde of pijn lijdende patiënten de ultieme compassie wordt onthouden. Is de collega uit Tuitjenhorn echt over de schreef gegaan? Dan willen wij graag weten waar die schreef zich dan precies bevindt. Als deze zaak via een tuchtraadprocedure tot op de bodem was uitgezocht, had de collega (wiens naam wij dan niet zouden weten) misschien nog geleefd en waren wíj juist geïnformeerd.

  • R. Blom

    Arts-onderzoeker, AMSTERDAM

    Met enige verwondering lees ik de reacties van collega’s over stagiaires in de gezondheidszorg. Het zou niet duidelijk zijn waar hen “loyaliteit” ligt. Indien je je werk naar behoren uitvoert, is er toch geen enkel probleem als iemand over je schoude...r meekijkt? En mocht je een keer inhoudelijk van mening verschillen met een stagiaire, dan betekent dat toch niet dat derden (begeleiders, IGZ) automatisch de stagiaire in het gelijk stellen? Klaarblijkelijk is hier meer aan de hand, waardoor zo’n heftig optreden noodzakelijk is geweest. Enig respect voor deze klokkenluider zou ik wel op z’n plaats vinden.

  • A. Taselaar

    was bedrijfsarts, nu aannemer, ENSCHEDE

    "op de avond van 26 augustus heeft er een doorzoeking van zijn huis plaatsgevonden" je hoeft geen Bertold Brecht te zijn om in te voelen hoe zeer dat doet...

  • J.C.M. van Zoonen

    psychiater, VLAARDINGEN

    Ernstig vind ik dat de coassistent in het stuk in de Telegraaf zaterdag werd genoemd als medeschuldig aan de dood van de huisarts.
    Een coassistent is in een leersituatie en mag ten alle tijden haar twijfels/vragen met de opleider bespreken.
    Dat deze ...bespreking zulke dramatische gevolgen heeft gehad valt haar niet aan te rekenen en is voor haar en de familie van de huisarts diep triest.

  • algra

    bedrijfsarts, rotterdam

    Als relatieve buitenstaander maak ik mij ernstige zorgen over het verloop van de discussie in deze dramatische zaak en ook ik ben geraakt door het totale gebrek aan regie/respons vanuit de IGZ :

    Voor de goede orde zij vermeld dat het initiatief (!) ...van het OM om onderzoek te doen vanuit de IGZ is gekomen. Dat valt op te maken uit deze Q&A vanuit het OM:

    Q&A 5: Het OM is in actie gekomen naar aanleiding van de melding van IGZ .

    Q&A 4: 'Naar aanleiding van de melding van IGZ aan het Openbaar Ministerie is er een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.'

    Q&A 9: Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in indien er sprake is van het vermoeden van een strafbaar feit. Dat was ook hier het geval.

    DE IGZ heeft deze feiten geclassificeerd als 'dat er aanwijzingen zijn dat er sprake is van feiten die ver buiten de normale medische praktijk vallen' en van 'medisch ontoelaatbaar handelen' en heeft - middels haar woordvoerder gewaarschuwd dat 'voorval Tuitjenhorn wordt onderschat'.

    De kernvraag blijft echter onbeantwoord.

    Een onafhankelijk extern onderzoek (bv Onderzoeksraad voor de Veiligheid) lijkt de beste optie om dit op tafel te krijgen, aangezien de IGZ niet van plan lijkt dit bekend te maken. Waarvan acte.

    dolf algra bedrijfsarts


 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.