Laatste nieuws
Ilse Kleijne
Ilse Kleijne
1 minuut leestijd
Nieuws

Noodplan voor nachtbezetting Amsterdamse haps: consulten afhouden

11 reacties

Huisartsenposten Amsterdam (HpA) overweegt een noodscenario in te zetten voor de bemanning van de nachtposten in de zomer. Door een tekort aan waarnemers krijgt de organisatie het nachtrooster voor de vakantieperiode moeilijk rond.

Amsterdam heeft twee huisartsenposten voor de nacht, die zijn ondergebracht bij de oost- en westlocaties van het OLVG. Voor maandag- tot en met donderdagnacht zijn er zes dokters nodig om de posten te bemannen, en voor vrijdag- tot en met zondagnacht zeven dokters. Maar het is moeilijk om hier voldoende waarnemers voor te vinden, laat directiesecretaris Ellis Lourijsen van de HpA weten, door een combinatie van factoren.

Gevestigde huisartsen gaan op zomervakantie, en de druk op de waarnemersmarkt is hoog, schetst zij. Zo zijn waarnemers relatief vaak vrouwen, die vanwege jonge kinderen ook deze periode met vakantie zijn. En huisartsen doen voor de vervanging in dagpraktijken ook steeds vaker een beroep op waarnemers. ‘Voorheen namen huisartsen voor elkaar waar in deze periode. Maar door de toegenomen werkdruk kun je dat een andere praktijk eigenlijk niet meer aandoen.’

De HpA moet daarom nu mogelijk voor het eerst een noodscenario toepassen gedurende vier weken in de zomervakantie. Op beide posten zullen wel triagisten aanwezig zijn, maar hun beleid wordt om ‘consulten af te houden’, aldus Lourijsen. Alleen als het echt niet anders kan, mag een patiënt nog op consult komen. En die kan dan alleen in de oostelijke post terecht, de westelijke wordt voor consulten gesloten. Visiteteams zullen nog wel vanuit beide posten rijden omdat het anders niet haalbaar is om binnen de rijtijden te arriveren.

De HpA verwacht woensdag een beslissing te nemen over de inzet van het noodrooster. Een dergelijk scenario lag vorig jaar zomer ook al klaar, maar toen lukte het ‘met duwen en trekken’ toch nog om beide posten in de nacht goed te bemannen, aldus Lourijsen.

Lees ook:

Nieuws
  • Ilse Kleijne

    Ilse Kleijne-Thoonsen werkt sinds 2016 als journalist bij Medisch Contact. Ze werkte eerder als verslaggever voor regionale dagbladen en een energiekrant.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Els van Veen

    huisarts, Kampen

    Ja, er zijn grote problemen om waarnemers te vinden voor (nacht)diensten van de huisartsenposten. Het systeem stort mijns inziens in elkaar. Eén van de redenen is dat -nog steeds- praktijkhoudend huisartsen de verplichting hebben om de avond- nacht- ...en weekenddiensten in te vullen. Die verplichting is uit oude tijden. Toen -doorgaans mannelijke- huisartsen tezamen met hun vrouw dag en nacht beschikbaar waren voor hun patiënten. Nu zijn de tijden totaal anders. Veel huisartsen hebben een partner met ook een baan. De combinatie huisarts-specialist-met-jong-gezin zie je erg veel. Ook een vrouwelijke specialist met een mannelijke huisarts. De verklaring dat "vrouwelijke huisartsen graag samen met hun kinderen vakantie hebben" vind ik een schijn-verklaring en misschien zelfs onnodig nadruk leggen op het geslacht van de dokter.
    Volgens mij is de enige remedie dat dagpraktijken en de HAP-diensten ontkoppeld gaan worden. Dan wordt het ook aantrekkelijker voor jonge huisartsen om een praktijk over te nemen. En een tekort aan huisartsen die in de nacht willen werken? Ik vind dat niet het probleem van de huisarts. De (voorgaande) ministers van VWS wilden toch zonodig marktwerking? Dit ís marktwerking. Welke waarnemer wil zich nu nog 9 uur lang drie slagen in de rondte werken voor 72 euro per uur (bruto)? Dat laatste is geen grap, maar wat een praktijkhouder voor een nachtdienst krijgt.

  • Christiaan Spijker

    Huisarts , Zuidbroek

    Ik dacht altijd dat er een relatief huisartsen overschot in de randstad is. Waarneemtarieven voor ANW liggen gemiddeld stuk lager dan in Limburg of bij ons in Groningen.

    Is er nou echt tekort aan huisartsen?

    Zijn er te weinig huisartsen te vin...den die praktijhouder willen worden?

    Hebben Amsterdamse praktijkhouders daarom grotere praktijken dan norm en daarom te druk?

    Eievhelpt mij plaatje compleet te krijgen?

    Bij voorbaat dank!

  • Annemieke Schaafstra

    Huisarts, Landsmeer

    “Alleen als het echt niet anders kan mag de patient op consult komen”.

    Zou dit niet altijd het streven moeten zijn?

  • Martine Verwijs

    Huisarts , waarnemer, Nieuw Vennep

    Geef die vrouwelijke huisartsen maar (deels) de schuld...wat een ongeëmancipeerde strekking in dit artikel! Dit probleem komt niet door parttime werkende, barende huisartsen! Wat een ongefundeerde, onwetenschappelijke conclusie.
    Ik ken bijna geen ...huisarts in mijn regio die fulltime 100% huisartsenzorg in zijn praktijk praktijk levert + diensten draait. Èlke arts die mij inhuurt, of het nu door de week is of voor een dienst, huurt mij in omdat hij zelf parttime wil/ moet werken. Door de toegenomen druk in de dagpraktijk en door toegenomen druk tijdens ANW diensten. Trouwens: parttime is dan een relatief begrip: praktijkhouders werken fulltime plus-plus, en huren waarnemers in zodat ze dan alsnog fulltime is werken....
    En dan zijn het o.a. de barende huisartsen die ingehuurd worden om dat werk deels over te nemen.

    Houd er nu eens over op om een dwaalspoor te leggen naar de feminisering van de zorg.
    In mijn ogen ligt Amsterdam te slapen als het gaat over de organisatie van ANW zorg. Kijk naar Den Helder, Alkmaar, Beverwijk hoorn etc hoe ANW zorg wèl kan worden georganiseerd. Houd op met achterlijke obstakels op posten te maken zoals het feit dat je op een post alleen een inlogcode krijgt als er x diensten doet, houd op met bedden en douches op posten te verwijderen. Luister naar de feedback van ANW artsen op de werkvloer etc. Zet triagisten weer in hun kracht... laat ze doen waar ze voor zijn opgeleid. Maak kleine werkcellen met korte lijntjes ipv een groot conglomeraat met centrale triagepost waar de feeling met werkvloer letterlijk en figuurlijk te ver uit elkaar liggen. Laten we weer sámenwerken: huisartsen, waarnemers, triagisten en last but not least managers. En houd er over op om de vrouwen de schuld in de schoenen te schuiven van een systeem waarvan we al een aantal jaren zeggen: dít kàn niet goed blijven gaan zo.

  • Anton Maes

    huisarts, Dieren

    Dat HAP consult "10x duurder" is, klopt, maar heeft geen enkele invloed op beleid. Het hoogte van het HAP-consulttarief is kunstmatig opgelegd, is variabel, en afhankelijk van de in te lopen en vooraf goedgekeurde begroting gedurende het jaar. De mac...rokosten ANW liggen al 3 jaar rond de 317 mln. per jaar (2015, 2016 en 2017) en zijn onderdeel van het huisartsenkader. Budgettair zijn niet de gebruikers, maar de praktijkhouders die dagzorg leveren, de risicodrager van investeringen. De leverancier betaalt. Reden waarom het verstandig is, de ANW zorg van huisartsen onder te brengen in een apart kader "acute zorg ANW", samen met SEH, acute GGZ, ambu, ANW-SO, ANW-thuiszorg. Overigens, naast vele andere maatregelen.

  • den Besten

    huisarts, Papendrecht

    HAP is geen verlengstuk van de dag praktijk .
    HAP consult is 10 maal duurder dan dagconsult.
    Ha doet die dienst voor minder dan een MBO - IT-er dag uurtarief.
    werkbelasting is hoog ,
    gevaarzetting is hoog .

    oftewel wie kan je dan no...g krijgen voor de diensten ?


    juist ja ........de gevestigd huisarts die verplicht is de diensten in te ( laten ) vullen.

    geen waarnemer ter vinden ; die pakt wel een dienst buiten de vervelende diensturen/ vakanties.

    de gevestigd huisarts werkt in de vakantie al harder door de overdagwaarneming voor de overige collega"s ,
    moet meer diensten op de HAP draaien .

    al met al dalende animo bij de gevestigd huisarts voor het hele HAP-gebeuren

    .

    Maar ja het komt wel goed met efficienter werken wordt mij verteld





    Als er marktwerking in de zorg moet zijn dan zijn de zorgverzekeraars aan zet
    zie onderstaande reacties

  • Nico Terpstra

    huisarts, Hoorn

    Praktijkhoudende huisartsen roepen het al een tijdje, maar van VGZ, VWS en LHV zie je op dit dossier alleen maar omtrekkende bewegingen. Ik heb vandaag mijn lidmaatschap van de LHV opgezegd, wij huisartsen hebben echt meer daadkracht nodig dan deze l...ieve vriendelijke mensen kunnen en willen bieden.

    Zowel in Amsterdam als in West-Friesland breekt de ernst van de crisis nu keihard door het laagje oppervlakkige vernis. Wil de huisartsenspoedzorg overleven, dan is hopen dat het goed komt geen optie meer. Ik hoop dan ook dat boze patiënten VGZ en dat soort verzekeringsbedrijven met hoogbetaalde directies nu voor de rechter slepen wegens het niet leveren van zorg. En ik eis dat de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen de plaats aan de onderhandelingstafel van de LHV overneemt.

  • Atta van Westreenen

    co-assistent, Tilburg

    In tegenstelling tot twee van de eerdere reacties ben ik juist van mening dat noch de arbeidsvoorwaarden, noch de marktwerking per se het probleem is. Het probleem is mijns inziens juist veel meer dat we de markt niet laten dicteren wat er betaald wo...rdt. Het zou logisch zijn om de zorgverzekeraars verantwoordelijk te houden voor de zorg die zij hun patiënten bieden, met gevolgen indien zij niet aan de zorgbehoefte kunnen voldoen. Oftewel: boetes indien patiënten niet 's nachts kunnen aankloppen bij huisartsenposten omdat de zorgverzekeraar niet over de brug komt met tarieven waarvoor er huisartsen komen zitten in de zomertijd. Dat zou logisch zijn, en het probleem in ieder geval kunnen verhelpen. Want wij hebben alle onze prijselasticiteit.
    Roepen dat het zo niet gaat, is geen oplossing. En terecht. Wie voelt zich immers geroepen de rotzooi van een ander op te ruimen zonder reciprociteit (in de vorm van wederdienst of meer salaris)?
    Voor niets gaat de zon op.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    Aangezien de behandeling van alles wat er mis is in de gezondheidszorg volgens de heren en dames politici "marktwerking" is, moet nu de portemonnee maar getrokken worden. Een van de eerste wetten van de economie is, dat waar schaarste heerst, de prij...s omhoog gaat. Als de waarnemer maar genoeg betaald krijgt, laat ie de vakantie wel schieten. Dat gaat in Duitsland al vele jaren zo.

    Dat hiermee "de marktwerking" ook wel eens tot meer uitgaven zou kunnen leiden, daar hadden Klink, Hoogervorst en Schippers als Trio Dom, Doof en Blind even geen rekening mee gehouden. Zelden pakt iets uit zoals dergelijke lieden hadden voorzien. Maar goed, ze hebben nog een paar miljard op de plank liggen voor "onvoorziene uitgaven". Kan dat ook eens besteed worden.

    Benjamin Franklin zei het al in 1790: "The bitterness of poor quality remains long after te sweetness of low price is forgotten". Misschien een goed idee om dit een verplichte les geschiedenis voor de aanstormende politicus of politica te maken?

  • A. Elbers

    Huisarts, Amsterdam

    Vaders willen denk ik ook wel met hun kinderen mee op vakantie. Dus dat er meer vrouwelijke huisartsen zijn, kan moeilijk de oorzaak zijn van dit probleem.

  • Bart Bruijn

    Huisarts, Streefkerk

    Zou er wellicht iets met de arbeidsvoorwaarden niet in orde zijn, dat we de mensen die het echte werk wel helemaal willen doen, niet meer kunnen krijgen?

    Wellicht??

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.