Nog meer bijval voor personalised medicine
Plaats een reactieVier nieuwe ziekenhuizen hebben zich aangesloten bij het Center for Personalized Cancer Treatment. Ze gaan bijdragen aan de ontwikkeling van personalized medicine in de oncologie.
Het gaat om VU Medisch Centrum, UMC Groningen, AMC en Meander Medisch Centrum. In deze centra nemen behandelaars bij zoveel mogelijk patiënten met uitgezaaide kanker een aantal biopten uit een metastase. In een centraal lab analyseren onderzoekers of er sprake is van genetische mutaties die bij kanker een rol kunnen spelen. Die resultaten worden samen met klinische gegevens in een centrale database bewaard. Ze worden besproken in een multidisciplinair overleg, en ongeveer vijf weken na afname van biopten vindt terugkoppeling naar de behandelaar plaats. Daarin wordt meegedeeld welke relevante mutaties gevonden zijn en of er opties zijn voor (experimentele) behandeling en/of deelname aan lopende trials.
Onderzoekers zoeken in de databank ook naar mogelijke nieuwe behandelingen. Het gaat hen niet alleen om het vinden van nieuwe gepersonaliseerde medicijnen, zoals de bestaande Glivec of Herceptin, maar ook om betere inzet van oncologische middelen. Het ultieme streven is dat de patiënt direct de beste mogelijke behandeling krijgt en dat niet-effectieve behandelingen hem worden bespaard. Dat klinkt fantastisch, maar zover is het nog niet, want er is nog veel onderzoek nodig.
Het initiatief is in 2010 gestart in het UMC Utrecht, Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en Erasmus MC Kanker Instituut. Ambitie is om een landelijke dekking te krijgen, niet alleen door aansluiting van alle academische medische centra, maar ook door zoveel mogelijk topklinische ziekenhuizen mee te krijgen.
Heleen Croonen
Lees meer over het Center for Personalized Cancer Treatment:

- Er zijn nog geen reacties