Nivel: jeugd-ggz naar huisartsenpraktijk
7 reactiesDe huisarts kan een belangrijkere rol gaan spelen bij de behandeling en signalering van psychosociale problematiek bij kinderen. Dat concludeert Nivel op basis van een pilot in zes huisartsenpraktijken in en rond Gorinchem.
Tijdens de pilot konden huisartsenpraktijken acht maanden lang gebruikmaken van huisartsconsulten van veertig minuten, zogenoemde scharnierconsulten, en vier tot acht uur per week een praktijkondersteuner jeugd-ggz inzetten. Per praktijk ging het om vijftien tot twintig kinderen, waarvan twee derde een of meerdere gesprekken had met de praktijkondersteuner had. Het aantal consulten met betrekking tot psychosociale problematiek steeg, het aantal doorverwijzingen naar de gespecialiseerde jeugd-ggz varieerde sterk per praktijk: van bijna geen tot meer dan de helft. Volgens Nivel kon ongeveer de helft van de kinderen op deze manier binnen de huisartsenpraktijk door de praktijkondersteuner worden behandeld.
De voordelen van een centrale rol voor de huisartsenpraktijk zijn volgens Nivel dat huisartsen het overzicht kunnen bewaren en een preventieve rol kunnen spelen. Ook lijkt de drempel voor een snelle behandeling van psychosociale problematiek lager bij de huisartsenpraktijk. Patiënten, hun ouders en zorgverleners waren bovendien zeer tevreden. Een voorwaarde is wel dat de praktijkondersteuner kennis en ervaring heeft op het gebied van jeugd-ggz. De behandeling van kinderen kan niet worden ondergebracht bij de reguliere praktijkondersteuner ggz, omdat die expertise mist en de werkbelasting op dit moment toch al erg hoog is volgens Nivel.
Links
Nivel: Belangrijke rol voor huisarts in de jeugd-GGZ
- Er zijn nog geen reacties