Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
Nieuws

Nieuw overleg over middel cystische fibrose

Plaats een reactie

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat dinsdag opnieuw overleggen met fabrikant Vertex over het dure medicijn Orkambi tegen cystische fibrose (CF). Dat schreef de minister vrijdag in antwoord op Kamervragen van de PVV.

Afhankelijk van de ‘opstelling van de farmaceut’ zal duidelijk worden of onderhandelingen over de prijs opnieuw worden geopend. De demissionair bewindsvrouw kondigde vorige maand aan dat Orkambi voorlopig niet wordt vergoed door het basispakket omdat het te duur is. In de Tweede Kamer stuitte het besluit op verzet.

Volgens het Zorginstituut is het effect van het geneesmiddel zo klein dat het zijn hoge prijs niet waard is. Er zou 80 procent van de prijs af moeten. Orkambi kost gemiddeld 170.000 euro per patiënt per jaar.

Schippers schrijft nu: ‘Gezien de ernst van de aandoening en de nog grote behandelbehoefte bij CF is het beschikbaar komen van een nieuwe behandeling voor CF van enorm belang en waardevol voor patiënten en behandelaren. Ik wil me er dan ook voor inzetten dat nieuwe behandelingen voor CF in het pakket komen, dit geldt ook voor Orkambi. Het gegeven dat het Zorginstituut op basis van wetenschappelijke gegevens kritisch is over de effectiviteit van het geneesmiddel en de mate waarin dat is aangetoond, betekent niet dat ik het geneesmiddel per definitie niet wil vergoeden. Het gaat hier erom dat ik het geneesmiddel niet zomaar wil vergoeden tegen elke prijs. Indien de prijs maatschappelijk aanvaardbaar is, kan het geneesmiddel worden opgenomen in het basispakket.’

Nederland en België trekken samen op om de fabrikant te bewegen de prijs te verlagen.

Lees ook:

print dit artikel
Nieuws patiënten Schippers VWS dure medicijnen PVV Orkambi
  • Marieke van Twillert

    Marieke van Twillert werkt als journalist voor Medisch Contact. Arbeidsmarkt, levenseinde en e-health hebben haar speciale aandacht.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties