Nieuw: leerstoel forensische geneeskunde
Plaats een reactieNa lange voorbereidingen door de Universiteit Maastricht, het Nederlands Forensisch Instituut en 23 GGD’en is vandaag de bijzondere leerstoel Forensische Geneeskunde en Gezondheidsstrafrecht ingesteld aan de Maastrichtse universiteit. Wilma Duijst zal deze leerstoel voor twee dagen per week bekleden.
De forensische geneeskunde vormt de schakel tussen geneeskunde en strafrecht. Onderdelen van het vak zijn de lijkschouw, letselrapportage, zedenonderzoek, de afname van materiaal in het kader van strafrechtelijke procedures, het adviseren van justitie en de zorg voor arrestanten. De forensische geneeskunde wordt in de eerste lijn uitgeoefend door forensisch artsen bij de GGD’en. In de tweede lijn wordt forensische geneeskunde uitgeoefend door artsen bij het NFI in Den Haag en andere gespecialiseerde centra zoals de forensische polikliniek kindermishandeling in Utrecht.
Onlangs zijn er twee leerstoelen ingesteld op aanpalende gebieden van de forensische geneeskunde, namelijk Forensische Pathologie (prof. dr. Bela Kubat) en Forensische en Postmortale Radiologie (prof. dr. Paul Hofman).
Duijst – met zowel een medische als een juridische achtergrond – werkt sinds september 2015 als forensisch arts bij het NFI. In haar rol als bijzonder hoogleraar wil zij ‘de medische wereld en de juridische wereld dichter bij elkaar brengen, zodat zij elkaars vakgebieden beter gaan begrijpen. Forensisch geneeskundigen moeten nog beter en helderder kunnen rapporteren. De juridische wereld moet leren betere vragen te stellen om deze rapportages te kunnen doorgronden’, zegt Duijst in een verklaring.
Forensisch Instituut: Bijzondere dienstverlening en expertise
Lees ook:-
-
Wie wordt er nog forensisch arts?
20 april 2011 -
Forensische geneeskunde is verwaarloosd vak
17 februari 2016 -
Horen, zien en meestal zwijgen
20 december 2007 -
Tijdstip van overlijden is preciezer te bepalen
12 maart 2014
- Er zijn nog geen reacties