Negen risicofactoren voor alzheimer
Plaats een reactieBij twee derde van alle gevallen van de ziekte van Alzheimer speelt een negental ‘modificeerbare’ risicofactoren een belangrijke rol. Dat blijkt uit een studie door Wei Xu e.a., online gepubliceerd in the Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.
De groep van Chinese en Amerikaanse onderzoekers verzamelde bijna 17 duizend studies, verschenen over de lange periode van 1968 tot 2014. Ruim driehonderd daarvan voldeden aan de inclusiecriteria en kwamen in aanmerking voor een meta-analyse. Gezamenlijk coverden ze 93 verschillende, potentiële risicofactoren (n=5000).
De analyse van Xu e.a bracht de volgende risicofactoren aan het licht: obesitas, roken (met name in de Aziatische populatie), vernauwde halsslagaders, diabetes type 2 (met name in de Aziatische populatie), een laag opleidingsniveau, hoge gehalten van het aminozuur homocysteïne, depressie, hoge bloeddruk en kwetsbaarheid (‘frailty’).
Over de aard van de verbanden – in termen van oorzaak en gevolg – tussen de ziekte en de risicofactoren laten de onderzoekers zich niet uit, maar volgens hen kunnen ze in principe alle voorwerp zijn van preventie. Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat de zaken bij nadere beschouwing behoorlijk gecompliceerd liggen, zo geven ook de onderzoekers toe. Een hoge BMI op middelbare leeftijd gecombineerd met een laag opleidingsniveau bijvoorbeeld geeft een verhoogd risico op het krijgen van de ziekte van Alzheimer, maar een hoge BMI later in het leven, gepaard gaande met veel cognitieve activiteit en roken, en matige drankconsumptie een verlaagd risico.
Henk Maassen
doi 10.1136/jnnp-2015-310548
Lees ook:
- Homocysteïne gerelateerd aan Alzheimer (19 februari 2002)
- ‘Dementie vaak te voorkomen met levensstijl’ (21 juli 2015)
- Rudi Westendorp: ‘Gezond oud worden bestaat niet’ (9 januari 2014)
- ‘Binnen vijf jaar middel tegen plaques’ (18 juni 2015)
- Er zijn nog geen reacties