Laatste nieuws
ANP
1 minuut leestijd
alcohol

Nederland tweede op ranglijst slokdarmkanker

Plaats een reactie

Nederland staat tweede op de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt – na het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit een groot onderzoek naar slokdarmkanker dat vandaag is bekendgemaakt door het

Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF).

Het WKOF financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker.

Het nieuwe rapport bevestigt en versterkt eerdere bevindingen dat overgewicht en alcohol de kans op slokdarmkanker vergroten. Ook het drinken van maté (op traditionele wijze, zoals in Zuid-Amerika: zeer heet via een metalen rietje) de vergroot kans op slokdarmkanker.

In Nederland wordt ieder jaar bij ongeveer 2300 mensen, van wie 1700 mannen, slokdarmkanker vastgesteld. Bij mannen staat slokdarmkanker op nummer zeven van de tien meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Het wordt vaker vastgesteld bij mensen van 60 jaar en ouder.
Omdat slokdarmkanker vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt, is vijf jaar na de diagnose ongeveer 19 procent van de patiënten nog in leven. Preventie en vroege opsporing zijn van groot belang.

Onderzoekers schatten dat in westerse landen ongeveer 1 op de 3 (34%) gevallen van slokdarmkanker kan worden voorkómen door een gezond gewicht te behouden en geen alcohol te drinken.

Voor het nieuwe rapport is wereldwijd onderzoek naar voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en het risico op slokdarmkanker geanalyseerd. In totaal zijn 46 studies meegenomen met gegevens van 15 miljoen mensen waaronder 31.000 mensen bij wie slokdarmkanker werd vastgesteld. Het is het grootste onderzoek op dit gebied sinds het kankerpreventierapport van het WKOF uit 2007.

Voor het eerst zijn de bevindingen per soort slokdarmkanker in kaart gebracht. De meest voorkomende soorten zijn plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom. Er is sterk bewijs dat overgewicht het risico op slokdarmkanker (adenocarcinoom) verhoogt. De analyses laten zien dat het risico met 48 procent toeneemt per 5 BMI-eenheden. Er is sterk bewijs dat het drinken van alcohol het risico op slokdarmkanker (plaveiselcelcarcinoom) verhoogt. Het risico neemt toe met 25 procent per 10 gram alcohol per dag.

Het bewijs dat groente en fruit kunnen helpen beschermen tegen slokdarmkanker, komt minder sterk naar voren dan in eerder onderzoek.

ANP

Lees ook:
kanker alcohol voeding
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.