Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
Wetenschap

Na afvallen minder vaak ivf nodig

Plaats een reactie

Obese, subfertiele vrouwen die afvallen worden niet sneller, maar wel vaker op natuurlijke wijze zwanger dan vrouwen die meteen een vruchtbaarheidsbehandeling starten. Dat blijkt uit onderzoek van Meike Mutsaerts e.a. dat in NEJM verschijnt.

De Nederlanders deelden vrouwen met een BMI van 29 of hoger, met een langdurig onvervulde kinderwens in twee groepen in. De interventiegroep deed in principe mee aan een leefstijlinterventie gedurende een halfjaar, en begon daarna aan een vruchtbaarheidsbehandeling. De controlegroep begon meteen met de behandeling. De interventie bestond uit poliklinische en telefonische begeleiding en adviezen over voeding en bewegen.

Twee jaar na aanvang – waarbij de controlegroep dus een halfjaar langer ‘in behandeling’ was – maakten de onderzoekers de balans op, door te kijken hoeveel vrouwen er vaginaal en à terme bevallen waren van een gezonde eenling. In de interventiegroep was dat minder: 27 versus 35 procent. Als alleen werd gekeken naar de vrouwen die niet uitvielen tijdens de studie, was het verschil niet significant. Ook bij een analyse waarbij zwangerschappen die pas na de onderzoeksperiode eindigden werden meegenomen, was het verschil niet significant meer. Bij die laatste berekening was het percentage natuurlijke zwangerschappen bij de interventiegroep groter (26 versus 16%). In de interventiegroep vielen vrouwen (voordat ze zwanger werden) gemiddeld 4 kilo af, tegenover 1 kilo in de controlegroep.

Sophie Broersen

N Engl J Med, 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1505297

© Shutterstock
© Shutterstock

Lees ook:

print dit artikel
Wetenschap obesitas
  • Sophie Broersen

    Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties