Minister wil dat artsen de kosten kennen
Plaats een reactieZorgverzekeraars moeten meer en regelmatiger praten met medisch specialisten over kosten en kwaliteit, vindt minister Schippers van Volksgezondheid. Dit zou moeten helpen om artsen kostenbewuster te maken.
In de Kamerbrief over kostenbewustzijn van 11 april staat dat medisch specialisten niet weten hoeveel zorgkosten ze opsouperen. Het aanvankelijke idee om specialisten een afschrift van elke rekening te sturen, is echter afgeschoten. De gesprekken met de zorgverzekeraars moeten nu soelaas bieden.
Ook patiënten weten overigens niet hoeveel de zorg kost, aldus de minister. De huidige overzichten van zorgverzekeraars, die vooral betrekking hebben op het eigen risico, schieten daarin tekort. De oplossing van de minister is dat patiënten voortaan brieven krijgen met de gedeclareerde DOT-zorgproducten in lekenvertaling. Een ‘majeure operatie’ voor de zorgverzekeraars, aldus Schippers. Zorgverzekeraars gaan proberen vanaf 2013 deze DOT-brieven in lekentaal te versturen.
Ten slotte moeten ziekenhuizen aan het werk om het gemiddelde ‘no-show’-percentage van 4 procent te verlagen. De oplossingen die ziekenhuizen nu hanteren zijn: extra patiënten boeken in het spreekuur, een herinnering sturen of een boete uitdelen. Ziekenhuizen mogen van de minister zelf bepalen welke oplossing voor hen het beste werkt. Niets doen is echter geen optie.
Heleen Croonen
Lees ook:
- De brief van de minister
- Sms leidt niet tot betere opkomst
- Orde-voorzitter Frank de Grave: 'Elke zorgeuro doelmatig besteden'
- Meer nieuws

- Er zijn nog geen reacties