Minder vaak tijdens bevalling naar ziekenhuis
3 reactiesHet aantal vrouwen dat tijdens de bedoelde thuisbevalling vanwege een complicatie in het ziekenhuis belandt, is in de afgelopen vijf jaar gedaald van ongeveer 16.000 naar 7800 per jaar. Dat meldt dagblad Trouw, dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verzocht cijfers van de periode 2010 tot en met 2015 met elkaar te vergelijken.
Er zijn geen cijfers bekend over de ernst van de complicatie waardoor vrouwen tijdens de bevalling tóch naar het ziekenhuis moet, schrijft Trouw. In een reactie in het artikel zegt Greta Rijninks, secretaris van de wetenschapscommissie van verloskundigenvereniging KNOV, te weten dat het aantal vrouwen dat écht met gillende sirenes vanuit huis naar het ziekenhuis moet stabiel is. Ze wijst op een groep vrouwen die in alle rust tijdens de bevalling in de auto stapt, bijvoorbeeld omdat ze toch een ruggenprik willen. Ook vindt zij dat het verminderd aantal late overdrachten niet betekent dat het verminderd aantal thuisbevallingen – een daling van 30 procent – een goede zaak is.
Guid Oei, voorzitter van gynaecologenvereniging NVOG, denkt dat de vermindering komt doordat de samenwerking tussen gynaecologen en verloskundigen als gevolg van de cijfers over babysterfte is verbeterd. Volgens hem kunnen risico’s beter worden ingeschat, doordat zwangere vrouwen vaker een gynaecoloog zien.
Deze risicoselectie is een heikel punt tussen de gynaecologen en verloskundigen. In april stemden de verloskundigen massaal tegen een nieuwe zorgstandaard. De verloskundigen en de gynaecologen zijn het onderling niet eens over de vraag of er een gezamenlijke risico-inschatting plaats moet vinden bij iedere zwangere. Inmiddels heeft het Zorginstituut de regie rond de nieuwe zorgstandaard overgenomen.
Simone Paauw
@SPaauw

- Er zijn nog geen reacties