Laatste nieuws
Wetenschap

Meer kans op hart- en vaatziekten door bewerkt voedsel

Plaats een reactie

Eerdere studies lieten al zien dat consumptie van zwaar bewerkte voeding leidt tot onder andere obesitas en hypertensie. Twee recentelijk gepubliceerde studies in The BMJ laten nu ook een verband zien met hart- en vaatziekten en mortaliteit.

Voor elke10 procent meer consumptie van bewerkt voedsel heb je tot 10 procent meer kans op hart- en vaatziekten, zo concluderen Bernard Srour e.a. naar aanleiding van hun studie met 105.159 deelnemers. Het absolute risico op hart- en vaatziekten van de deelnemers die weinig zwaar bewerkt voedsel aten verschilde significant van de deelnemers die veel zwaar bewerkt voedsel consumeerden (242 vs. 277 per 100 duizend persoonsjaren).

Zwaar bewerkt voedsel is daarnaast gecorreleerd aan een toegenomen mortaliteit. Dit concluderen Rico-Campà e.a. naar aanleiding van hun prospectieve cohortstudie, waarvan zij de resultaten publiceren in dezelfde editie van The BMJ. Met elke portie zwaar bewerkt voedsel per dag nam het sterftecijfer (hazardratio) met 18 procent toe.

In een editorial stellen Mark Lawrence en Phillip Baker dat deze bevindingen reden zijn tot beleidsverandering. Zij erkennen dat critici het niet realistisch vinden om in de huidige maatschappij te adviseren zwaar bewerkt voedsel te mijden en stellen dat het veranderen van de samenstelling van het bewerkte voedsel veel effectiever is. De auteurs verwijzen naar een randomized controlled trial waaruit blijkt dat niet de separate voedingsstoffen, maar juist het feit dat het voedsel bewerkt is, leidt tot gewichtstoename. Daarom zijn zij van mening dat beleidsmakers zich meer moeten richten op het bevorderen van de betaalbaarheid en toegankelijkheid van niet- of minimaal bewerkt voedsel in plaats van het veranderen van de samenstelling van bewerkt voedsel.

Het Nederlandse Voedingscentrum stelt op zijn site dat alle bewerkingen helemaal mijden onmogelijk en niet nodig is, maar dat te veel zwaar bewerkte voeding eten niet gezond is. Af en toe een koekje, ijs of chips hoeft geen probleem te zijn.

Srour: Doi:10.1136/bmj.l1451

Doi:10.1136/bmj.l1949

Editorial: Doi:10.1136/bmj.l2289

Lees ook

Wetenschap cardiologie voeding hart- en vaatziekten
  • Myrna Linders

    Myrna Linders is basisarts en werkt momenteel in de jeugdgezondheidszorg.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.