Inloggen
Laatste nieuws
1 minuut leestijd

Luilekkerland

Plaats een reactie

Met Wat is nu gezond? schreef prof. dr. Martijn Katan een zeer instructief en kraakhelder boek over zijn vak: de voedingsleer. Jazeker, het is een modieus onderwerp, maar Katan weet waarover hij het heeft als wereldvermaard onderzoeker.



Zoals kankeronderzoeker Piet Borst in zijn inleiding schrijft, is het boek een uitkomst voor mensen die harde informatie over voeding willen. We worden immers overstroomd door informatie over gezonde voeding, ‘maar het gros daarvan bestaat uit loze folklore en ongefundeerde claims van de voedingsindus­trie’. Katan scheidt kaf van koren en feiten van fabels en daar kunnen ook artsen hun voordeel mee doen. 



Temeer daar hij ons onder de neus wrijft dat ‘wetenschappelijk onderzocht’ geen garantie is voor kwaliteit of juistheid en dat de voedingswetenschap op veel vragen geen eenduidig antwoord heeft. Voor veel voedingsadviezen bestaat geen grond: je mag best het ontbijt overslaan en veel fruit eten is niet genoeg om gezond te eten. In fruit ontbreken belangrijke vitamines. U wist dat al? Helaas zijn veel anderen onwetend.



Uiteindelijk hebben veel van die adviezen maar betrekking op één kwestie: hoe overgewicht en obesitas tegen te gaan - waarover onlangs overigens ook een interessant Cahier van Bio-wetenschappen en Maatschappij verscheen.



We leven in luilekkerland. Is sporten daarom gezond? Volgens Katan lijkt het erop dat onder de 45 jaar sporten meer geld kost aan medische zorg dan het bespaart aan het voor­komen van ziekten. Toch weet hij ook: ‘Twee uur per week voetballen en de rest van de week zitten, is niet gezond. Wat je nodig hebt is dagelijks matige inspanning, dus iedere dag een uur lopen, fietsen, tuinieren of de zolder opruimen.’



Zijn boek gaat verder ook over onder meer de zin en onzin van voedingssupplementen en over ‘gevaarlijke stoffen’ in het eten. Onthoud: ‘Kanker krijg je niet van chemicaliën in het eten maar van te veel alcohol en van vetzucht’ en ‘genetisch gemanipuleerd voedsel is niet gevaarlijk’. << HM



Martijn Katan, Wat is nu gezond?, Bert Bakker, 197 blz., 14,95 euro.


Steeds Dikker. Obesitas - Een hardnekkige aandoening, Cahier 4 Bio-Wetenschappen en Maatschappij (zie ook hun website:

www.biomaatschappij.nl

)

Media en cultuur
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.