Laatste nieuws
Hans van der Maas
5 minuten leestijd

Le Jardin: restaurant en bloemenzaak ineen

Plaats een reactie
Lennaert Ruinen
Lennaert Ruinen

In Nederland hoef je nooit ver te reizen om bijzonder te kunnen dineren. Centraal bijvoorbeeld ligt restaurant, bloemist en aankomend hotel Le Jardin in Utrecht. Een restaurant dat zijn naam alle eer aandoet, want Le Jardin oogt en smaakt groen, met hier een daar een lekker stukje vlees, vis of gevogelte. Pronkstuk is de vegetarische steak tartaar, die zowel qua uiterlijk als smaak niet van de vleesvariant te onderscheiden is. GENIET laat zich bijpraten door mede-eigenaar Lars Mooren.

Le Jardin ligt net buiten winkelcentrum Hoog Catharijne en trekt direct de aandacht door de hoeveelheid groen. Geen ontkomen aan wanneer je je op de Mariaplaats bevindt. Kleurig blauw pand ook. Binnen laat je je overvallen door de fleurige inrichting van het restaurant. Een binnentuin, zo voelt het. Met veel cactussen en andere vaste planten. Aan de muur hangen speakerboxen van hoge kwaliteit. ‘Een overblijfsel van de disco die ons pand eerst was,’ vertelt Lars. ‘We hebben ze laten hangen, want het ziet er best indrukwekkend uit.’ Achter in het restaurant is een serre, inclusief een fraaie lichtinval van twee grote dakramen, en er staan twee kasjes met koopbare planten.

Franse basis

Lars oogt jong en bruist van de energie die leidde tot de opening en het succes van Le Jardin. Na de hotelschool in Maastricht liep hij stage in Milaan. In die stad deed hij zo veel inspiratie op dat het in zijn hoofd als vanzelf begon te bruisen. Samen met mede-eigenaar Jan van der Grift, die vooral op de achtergrond werkt, ontstond het idee om op Franse basis een restaurant te beginnen in Utrecht. Een restaurant dat eruitziet als een tuin en dat als basis groente en kruiden uit eigen tuin gebruikt. Op 9 december 2015 opende Le Jardin de deuren en sindsdien gaat het crescendo met de zaak en de groei zit er nog altijd in.

Lennaert Ruinen
Lennaert Ruinen

Vegetarische steak tartaar

Het restaurant telt tachtig zitplaatsen en de gerechten bestaan voor ten minste tachtig procent uit groenten. ‘Dat is wellicht de verklaring voor het feit dat hier vooral vrouwen komen eten. Zij zijn waarschijnlijk minder gericht op vlees en vis dan mannen’, zegt Lars. ‘Mooi om te zien is dat de vrouwen die eerder geweest zijn later hun man een keer meenemen. Misschien komt dat door het pronkstuk van onze kaart: de vegetarische steak tartaar. Vegetariërs vertrouwen het soms niet, omdat deze qua smaak en uiterlijk hetzelfde is als de vleesvariant. Wij maken hem op basis van tomaten en de rest verklap ik niet. Bezoekers komen hiervoor terug en daarom 
is de steak tartaar het enige gerecht dat vast op de kaart staat. Voor de rest veranderen we de kaart om de twee maanden.’

Groentenomie

Tot grote opluchting van de vaste en nieuwe klanten houdt Le Jardin vast aan een aantal principes die het restaurant zo eigen maken. ‘We serveren bijvoorbeeld geen frites bij de gerechten en natuurlijk is er weleens iemand die dat jammer vindt. We hebben een bepaald idee van onze uitstraling en daar horen in onze ogen geen frites bij. Het gros van onze bezoekers staat achter dit besluit, zij nemen alle gelegenheid te kiezen uit onze ruime keuze uit groente, vlees, vis of gevogelte.’ Le Jardin heeft daarvoor zelfs een nieuw woord bedacht: groentenomie, wat zoiets betekent als ‘de kunst van lekker eten en drinken met groente als uitgangspunt’.

Lennaert Ruinen
Lennaert Ruinen
Lennaert Ruinen
Lennaert Ruinen

Aandacht en service

Voor de lunch kunt u kiezen uit een twee-, drie- of vier­gerechtenmenu; het diner bestaat uit drie tot zeven gerechten per menu. U hebt bij de voor- en bijgerechten bijvoorbeeld de keuze uit rodekool, buikspek, mango, shiitake, kaneel en boerenkool, pastinaak, langoustine, kippenhuid. Bij de hoofdgerechten staan vier keuzes, waaronder wortel, dennenolie, Cevennes-ui, schelvis en spitskool, eend, spruit, enoki. Om het verfijnde eten af te maken, kunt u eindigen met een overheerlijk dessert, zoals stoofpeer, soufflé, kwark, vanille of citrus, champagne, yoghurt, hazelnoot. Om extra te genieten, hebt u de keuze uit bijna zeventig soorten wijn; het personeel adviseert graag bij het kiezen van de juiste wijn. Lars: ‘Aandacht en service staan bij ons hoog in het vaandel. Daar steken we veel tijd en energie in. Wanneer bezoekers bij ons vertrekken, hoop ik dat ze voldaan, ontspannen en verrast zijn.’

Bloemist

De open haard knappert, logisch, want buiten vriest het dat het kraakt. Het geeft een extra warme uitstraling die is ingezet met al het groen. Op de vloer liggen klinkers en dat geeft een bijkomend tuineffect. Alle zeventien medewerkers weten wat ze te doen staat: het succes van Le Jardin vasthouden en verder uitbouwen. Daar hoort zeker ook de bloemenzaak bij, die vastzit aan Le Jardin. Niet direct de eerste combinatie waar je aan zou denken en toch blijken er raakvlakken. ‘Het gaat om de sfeer die bloemen en planten oproepen’, aldus Lars. ‘Die blijkt dicht bij de sfeer van een restaurant te liggen. Klanten van de bloemenwinkel tonen direct interesse in het restaurant en andersom.’

Lennaert Ruinen
Lennaert Ruinen

Klein hotel

Die bloemenwinkel is compact en staat vol met mooi georganiseerde bloemen en planten. Het vakmanschap druipt ervan af. Veel cactussen, maar ook andersoortig groen. De ervaren bloemist adviseert een klant op eerlijke wijze en de klant keert tevreden huiswaarts. Uit de boxen klinkt subtiele, Franstalige achtergrondmuziek. Vanaf de straatkant zijn trouwens ook twee bovenetages zichtbaar, ook eigendom van Lars en Jan. En er zijn plannen met de bovenetage. ‘We zouden daar graag een klein hotel beginnen’, vertelt Lars met een grote glimlach. ‘Met een stuk of vier kamers van gemiddeld 25 vierkante meter. De plannen liggen er al en ik verwacht zeker dat het doorgaat. Naar verwachting dit jaar al.’

Als een huis

Er is zoveel te zien en te beleven in Le Jardin. De kleuren en de geuren komen je tegemoet en vervullen je met ­aanstekelijk plezier. Het restaurant is open van dinsdag tot en met zaterdag. Vijf dagen waarop het personeel klaarstaat om u met ­service en aandacht te trakteren op een verrassende en bijzonder smaakvolle maaltijd. Zowel voor vegetariërs als niet-vegetariërs is er voldoende keuze. Voor mede-eigenaar Lars komt een droom uit en wanneer je met hem spreekt, spat de ambitie van hem af om het concept van Le Jardin de komende jaren verder uit te bouwen. Wellicht ook in andere steden, maar nu nog niet. ‘We willen eerst het restaurant en de bloemenzaak in Utrecht op deze manier voortzetten, zodat alles de komende tijd blijft staan als een huis.’

www.lejardinutrecht.nl

Utrecht
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.