Kwaliteitsnormen cruciaal voor inkoop zorg
Plaats een reactieHet kwaliteitsbeleid dat is opgesteld door medisch specialisten wordt vanaf 2011 een leidraad bij het inkopen van zorg voor vier aandoeningen. Dat hebben de gezamenlijke zorgverzekeraars afgesproken.
Het gaat hierbij om de behandeling van dikkedarmkanker, parkinson, nierdialyse en bariatrische chirurgie. Volgens Wouter Kniest, woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland, is de beroepsgroep bij deze aandoeningen al vergevorderd met kwaliteitsnormen. Hij noemt de HKZ-certificering van dialysecentra als voorbeeld. Kniest: ‘Doordat er goede kwaliteitsnormen zijn opgesteld is het makkelijker om inzicht te krijgen in kwaliteitsverschillen en kun je op transparante wijze onderscheid maken tussen zorginstellingen. Bij twee van de vier aandoeningen weten we bijvoorbeeld dat volume van invloed kan zijn op de kwaliteit.’
De zorgverzekeraars zijn volgens Kniest zelf verantwoordelijk voor de beoordeling van de kwaliteit van zorginstellingen. Daardoor kan ‘de uitkomst’ ook per zorgverzekeraar verschillen. Zorgverzekeraars Nederland komt niet met lijstjes zoals recentelijk CZ over de borstkankerzorg. Kniest: ‘Het gaat vooral om het verbeteren van de kwaliteit van de zorg en niet om wie voldoet en wie niet. Bij de gesprekken over de inkoop van zorg en in contracten worden afspraken dat de zorgaanbieders naar een bepaalde kwaliteit toewerken.’
Duidelijke negatieve consequenties zijn er vooralsnog niet als zorginstellingen niet voldoen aan het kwaliteitsbeleid van medisch specialisten. Al denkt Kniest dat het in het kader van de concentratie van zorg voor de hand ligt dat ziekenhuizen zich juist gaan richten op de specialistische zorg waar ze goed in zijn.
De Orde van Medisch Specialisten en de wetenschappelijke verenigingen zijn enthousiast over het plan van ZN, zo blijkt uit een bericht op de website van de Orde.
Simone Paauw
- Meer nieuws
- Er zijn nog geen reacties