Kwaliteitsindicatoren verpleeghuizen ter discussie
Plaats een reactieAls een verpleeghuis hoger scoort op bepaalde kwaliteitsindicatoren, is dit niet geassocieerd met een lager risico op heropname in het ziekenhuis of overlijden binnen dertig dagen. Dat concluderen Mark Neuman en zijn collega’s deze week in JAMA.
De Amerikaanse onderzoekers raadpleegden een database van Medicare, een sociaal verzekeringsprogramma in de VS, en gebruikten gegevens van zo’n 1,5 miljoen mensen die uit 3500 verschillende ziekenhuizen waren ontslagen naar ruim 14.000 verpleeghuizen. Ze bekeken de relatie tussen heropname of overlijden en een vijftal indicatoren: het percentage patiënten met decubitus, delier of ernstige pijn, de personele bezetting en de scores van bezoeken van de gezondheidsinspectie.
Bijna een op de vier patiënten (23%) werd binnen 30 dagen na opname in het verpleeghuis opnieuw in het ziekenhuis opgenomen of overleed. Gunstiger scores op de indicatoren waren niet geassocieerd met betere uitkomstmaten, ook niet als diverse patiëntkenmerken en karakteristieken van het verwijzende ziekenhuis en verpleeghuis in de analyse werden meegenomen. Alleen betere scores bij inspectiebezoeken gingen gepaard met een iets lager risico op overlijden of heropname.
In een editorial schrijven Elizabeth McGlynn en John Adams dat het artikel niet verkeerd geïnterpreteerd moet worden: er zijn naast pijn, drukulcera en delier, nog vele andere – deels onbekende – factoren van invloed op sterfte en heropname. Toch zijn deze indicatoren wel degelijk geschikt om kwaliteit te meten. Een voorbeeld: hoewel pijn in dit onderzoek geen voorspeller is voor heropname of overlijden, is voor de patiënt ‘pijnvrij zijn’ juist belangrijk.
Esmay Bresser
Lees ook:
- Paradigma's van kwaliteit
- Verpleeghuizen zijn geen oliebollen
- Kwaliteitsindicatoren zijn misvatting
- Aan de slag met uitkomstindicatoren

- Er zijn nog geen reacties