Kwakzalversprijs voor verzekeraars
2 reactiesVijf samenwerkende zorgverzekeraars zijn dit jaar uitgeroepen tot kwakzalver van het jaar. Zij krijgen de zogenoemde Meester Kackadorisprijs. De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) maakte dat vrijdag bekend.
De zorgverzekeraars VGZ, ONVZ, Achmea, Menzis en CZ verdienen de prijs omdat zij het publiek misleiden, zegt de vereniging. Volgens de vereniging stellen deze verzekeraars eigen opleidingsnormen op voor bijvoorbeeld acupuncturisten en homeopaten. Deze opleidingen worden beoordeeld door het Centrum voor Post-Initieel Onderwijs Nederland (CPION), maar dat is volgens de antikwakzalvers geen wettelijk erkende beoordelaar.
De vijf zorgverzekeraars zijn zeer verbaasd over het ‘winnen’ van de prijs, zo laat een woordvoerder weten. ‘Het is zeer opmerkelijk dat we een kwakzalversprijs krijgen, terwijl we juist willen voorkomen dat de gezondheid van onze klanten schade oploopt. Juist met de aanscherping van de opleidingseisen voor alternatieve genezers tot hbo-niveau, willen wij waarborgen dat onze verzekerden veilige alternatieve zorg ontvangen. In plaats van alternatieve zorg te bestrijden, willen zorgverzekeraars er juist voor zorgen dat de mensen die erheen gaan in elk geval kunnen rekenen op een genezer die op hbo-niveau over medische en psychosociale basiskennis beschikt.’
Andere genomineerde was CDA’er Herman Wijffels, omdat hij in het comité van aanbeveling zat van het congres Heel de mens en hij een brief stuurde aan het ministerie van Volksgezondheid waarin stond dat alternatieve geneeswijzen in de huisartsenpraktijk de zorg goedkoper zou maken. Ook het College voor Zorgverzekeringen stond op de nominatielijst wegens de website www.kiesbeter.nl, waarop onder meer chiropractors staan. Volgens de VtdK heeft van chiropractors ‘wetenschappelijk onderzoek nooit aangetoond dat dat enige meerwaarde heeft’.
ANP
Lees ook:
- Interview VtdK-voorzitter Catherine de Jong: ‘Ik wil de alternatieve behandelwijzen aanvallen’
- ‘Alternatieve behandelaars alleen op hbo-niveau’ (Medisch Contact, 8 juli 2013)

E. Prent-Tromp
arts, STERKSEL
Ik wacht op actie van de verzekeraars om tevredenheidsonderzoek te doen onder verzekerden . Daarbij vergelijken tevredenheid reguliere geneeskunde en aanvullende (alternatieve ) geneeskunst.
M.F. Boon
Huusart, Amsterdam
Een HBO kabouterkunde blijft natuurlijk onzin. De verzekeraars geven met hun keurmerk juist een schijnzekerheid aan patienten die daarmee misleid worden. Een goed voorbeeld is bv de Nederlandse Acedemie voor Psychotherpie website die ik per toeval te...genkwam. Het koste me zeker een 1/2 uur voordat ik doorkreeg dat het geen reguliere opleiding betrof maar een alternatieve (door een buitenlands instituut erkent voor?) en dus voor afgestudeerde studenten en patienten alleen vergoeding uit het alternatieve potje van de verzekeraar.Als ik er al niet wijs uit kan worden hoe kan ik dat dan wel van mijn patienten verlangen?