beeld: Jordan MillerWetenschappers van de University of Pennsylvania en van het Massachusetts Institute of Technology hebben de creatie van kunstmatige organen flink wat realistischer gemaakt. Tot nog toe kon tissue engineering alleen op zeer kleine schaal plaatsvinden omdat de bouw van relatief grote, doch noodzakelijke bloedvaten niet lukte. De Amerikaanse onderzoekers zijn er nu in geslaagd om met een 3D-printer suikerstructuren te bouwen die als mal kunnen dienen voor bloedvaten (zie foto). Daarmee kunnen stamcellen in leven worden gehouden, zodat ze uitgroeien tot organen. In het experiment dat is beschreven in Nature Materials werden levercellen succesvol tot groeien aangezet. Dat kan ook met elk ander weefseltype, benadrukken de onderzoekers tegenover de BBC. RC
Robert Crommentuyn (1966) is als adjunct-hoofdredacteur verantwoordelijk voor de totstandkoming van het weekblad Medisch Contact, de bijlagenreeks Thema, het lifestylemagazine Geniet en het studentenmagazine Arts in Spe.
Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.