Laatste nieuws
1 minuut leestijd

Koffie remt complicaties hepatitis C

Plaats een reactie

Regelmatig koffie drinken vertraagt de progressie van hepatitis-C-gerelateerde leverfibrose en -cirrose. Dit blijkt uit een prospectieve studie van Neal Freedman c.s, waarvan de resultaten zijn verschenen in Hepatology.

De Amerikaanse wetenschappers onderzochten 766 patiënten met chronische leveraandoeningen als gevolg van hepatitis C, die niet reageerden op standaardbehandeling met antivirale middelen. Zij werden bijna vier jaar gevolgd en om de drie maanden gevraagd naar complicaties van de hepatitisinfectie.
Uit het onderzoek blijkt dat zij baat hebben bij een verhoogde koffie-inname. Patiënten die drie of meer kopjes koffie per dag drinken, hebben 53 procent minder risico op progressie van de leveraandoening dan niet-koffiedrinkers. Ze hebben minder last van steatose en portale hypertensie, en hebben een hogere albuminespiegel, aldus de onderzoekers. Consumptie van veel zwarte of groene thee heeft geen effect.

Overigens blijken de koffiedrinkers ook meer alcohol en sigaretten te gebruiken. Hiervoor hebben de onderzoekers gecorrigeerd. Zij zeggen dat er wel meer onderzoek nodig is om te achterhalen welke specifieke stoffen in koffie – en mogelijke andere factoren – verantwoordelijk zijn voor de verbetering.

Freedman c.s. waarschuwen ten slotte dat het effect van koffie is onderzocht bij hepatitis-C-geïnfecteerden en niet van toepassing is op gezonde mensen. PdB

Hepatology 2009, doi 10.1002/hep.23162


koffie-cartoon uit de oude doos!
koffie-cartoon uit de oude doos!
Lees ook
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.