Laatste nieuws
Henk Maassen
Henk Maassen
1 minuut leestijd
Wetenschap

Klein effect acupunctuur bij chronische pijn

7 reacties

Met acupunctuur is chronische pijn beter te bestrijden dan met een placebo of met nep-acupunctuur. Dat blijkt uit een analyse van 29 RCT’s met in totaal 17.922 patiënten afkomstig uit vijf landen.

Archives of Internal Medicine heeft de resultaten vroegtijdig op haar website gezet. Andrew Vickers e.a. vonden de pijnafname bij patiënten met rug- en nekpijn, schouderklachten, osteoartritis en chronische hoofdpijn. Ze  zeggen dat ze duidelijke verschillen vinden tussen het effect van acupunctuur en placebo ten gunste van de eerste, maar geven ook toe dat de verschillen tussen echte en nep-acupunctuur niet erg groot zijn.

Waarschijnlijk zijn er dus ook andere factoren in het spel die het therapeutisch succes van beide vormen van acupunctuur bepalen. De onderzoekers denken daarom dat de theorie die achter acupunctuur schuil gaat, geen enkele rol speelt. Het maakt anders gezegd niet uit waar de naalden worden geplaatst en hoe diep ze het lichaam binnendringen.  

In een commentaar is Andrew Avins (Kaiser-Permanente, Oakland, VS) het eens met Vickers e.a.: ze vonden volgens hem robuuste evidentie voor een gunstig, zij het matig effect van acupunctuur bij chronische pijn.

Henk Maassen

Bron:

  • Archives of Internal Medicine 2012, doi:10.1001/archinternmed.2012.3654 en 4198

Lees ook:

beeld: iStockphoto
beeld: iStockphoto
Wetenschap acupunctuur
  • Henk Maassen

    Henk Maassen is sinds 1999 journalist bij Medisch Contact, met speciale belangstelling voor psychiatrie en neurowetenschappen, sociale geneeskunde en economie van de gezondheidszorg. Hij stelt wekelijks de Media & Cultuur-pagina’s samen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • j.t.lumeij

    dierenarts, houten

    Acupunctuurartsenvereniging toont gebrek aan zelfkritiek


    Een doorbraak, zo beoordeelde voorzitter Chun Lee Oei-Tan, voorzitter van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV), eind september in De Telegraaf de resultaten van een internatio...nale acupunctuurstudie. ‘De werking van acupunctuur is hiermee overtuigend bewezen en moet als volwaardige behandeling binnen de zorg worden gezien’, aldus Oei-Tan in het artikel met de juichende onderkop: ‘Pijnvermindering via acupunctuur bewezen’ Het optimistische pleidooi van Oei-Tan in De Telegraaf voor acupunctuur kan echter niet worden onderbouwd met gegevens uit dit internationale onderzoek.
    De arts-acupuncturist gaat voorbij aan een belangrijke conclusie van de onderzoekers: een belangrijk deel van het effect van acupunctuur hangt niet samen met zaken die door acupuncturisten van belang worden geacht (zoals het op de juiste locatie en diepte plaatsen van de naalden, op basis van de vermoedelijke ligging, loop en diepte van de veronderstelde meridianen). De onderzoekers vonden slechts kleine en klinisch nauwelijks interessante verschillen tussen acupunctuur op de klassieke acupunctuurplaatsen en nepacupunctuur. Een belangrijk kritiekpunt is bovendien dat de onderzoekers zelf niet waren geblindeerd voor de behandeling die zij gaven zodat de gevonden verschillen hieraan te wijten kunnen zijn.
    De onderzoekers refereren zelf aan een viertal studies, waaruit kan worden geconcludeerd dat het placebo-effect bij acupunctuur groter is dan bij andere ingrepen.
    In tegenstelling tot de propaganda van de NAAV op haar website naar aanleiding van deze studie zou daarom een andere conclusie moeten worden getrokken: de nieuwe studie vormt geen onderbouwing voor het huidige onderwijsprogramma van de NAAV. De achterhaalde kennis van yin en yang, de meridianen en andere hocus pocus die wordt onderwezen door de NAAV, hoort niet thuis in de geneeskunde van de 21e eeuw.

  • M.L. Siauw

    arts voor acupunctuur, AMSTERDAM

    Het is te hopen dat we met de resultaten van dit grote onderzoek, een wetenschappelijke overwinning voor acupunctuur, met grote stappen en snel het mysterie de meer dan 2500 jaar oude Chinese Culturele Erfenis vanuit de westerse wetenschap kunnen her...ontdekken en benutten voor een betere en goedkopere Volksgezondheid en Zorg in Nederland. Acupunctuur is meer dan alleen pijnbestrijding. Al meer dan 30 jaar, sinds 1981, werken mijn broer en ik in Amsterdam als acupunctuurartsen. Wij zijn beiden in Beijing afgestudeerd als westerse (reguliere)artsen. Naast acupunctuur behandelingen, geven wij ook algemeen medische consulten aan toeristen, diplomaten, en vnl. illegalen ….. Het is triest dat in al die jaren de erkenning van acupunctuur en het wetenschappelijk onderzoek ervan nog steeds op hetzelfde lage niveau is. Erger nog, de laatste jaren worden de artsen die acupunctuur uitoefenen herhaaldelijk bedreigd door discriminatoire maatregelen zoals verlies van hun BTW-vrijstelling als arts en onzekerheid over hun kansen op herregistratie voor de Wet BIG. Er is nog veel onbegrip en onwetenheid, soms zelfs ziekelijke non-collegiale intolerantie, die de communicatie tussen regulier praktiserende artsen en acupunctuurartsen hindert. De overheid, het Ministerie van VWS en de beroepsgroep zouden meer (hebben) moeten doen. Zo ben ik bijvoorbeeld lid van de KNMG sinds het behalen van mijn artsendiploma in het jaar 1981. Tot op heden ben ik nog steeds ingeschreven met een notitie “ONBEKEND” in de beschrijving van mijn werkzaamheden. Behalve dit heb ik het democratische culturele beleid van de Nederlandse overheid wel gewaardeerd en zeer hoog geprezen.
    Ons motto voor de medische praktijk blijft zoals de leer van HIPPOCRATES :
    • “THEY DID NOT WANT TO LOOK ON THE NAKED FACE OF LUCK, SO THEY TURNED THEMSLEVES OVER TO SCIENCE. AS A RESULT, THEY ARE RELEASED FROM THEIR DEPENDENCE ON LUCK, BUT NOT FROM THEIR DEPENDENCE ON SCIENCE”.
    Siauw Maylie, 19-09-2012.

  • H.Y. Oei

    nucleair geneeskundige, DOORN

    Mag ik hieraan toevoegen, dat deze grote, door het NIH National Institutes of Health gesponsorde studie, niet alleen geincludeerd heeft de RCTstudies met placebo-acupunctuur, maar ook die studies waarin acupunctuur vergeleken werd met de gangbare zor...g.
    Daar was de significantie inderdaad robuuster.
    Deze grootschalige studie sinds 2008 en onlangs op 10 sept. 2012 gepubliceerd in het gereputeerde Archives of Internal Medicine, heeft als conclusie, dat Acupunctuur werkt. Citaat: Uitkomsten uit dit onderzoek geven aan dat de effecten van acupunctuur klinisch relevant zijn. Het is het meest duidelijke bewijs ooit, dat acupunctuur zelfs meer is dan alleen maar placebo en dat acupunctuur een goede verwijs-optie is voor al die patienten die lijden aan chronische pijn.

  • K.A. Kruithof

    arts, BAARN

    Mag ik reageren op de zin in de recensie van Henk Maassen:
    "De onderzoekers denken daarom dat de theorie die achter acupunctuur schuil gaat, geen enkele rol speelt. Het maakt anders gezegd niet uit waar de naalden worden geplaatst en hoe diep ze het ...lichaam binnendringen".
    Juist in de dagelijkse medische praktijk, zoals bijvoorbeeld in de huisarts-patiënt behandelrelatie, speelt ook het non-specifieke effect een belangrijke rol en niet alleen het effect tgv. de medicatie of het prikken met de acupunctuurnaalden. Het gaat om het "totaal behandel-effect" dat teweeg gebracht wordt.
    En dit effect is bij de acupunctuur behandelcontext heel duidelijk significant

  • S.F. Blomme

    arts, HOORN NH

    Hoogste medische arbiter: acupunctuur bij lage rugpijn!


    Weinigen zullen het niet eens zijn met ons: het New England Journal of Medicine is een van de hoogst aangeschreven medische tijdschriften in de wereld, en wordt gezien als een van de meest ult...ieme medische arbiters. Een duidelijke doorbraak voor acupunctuur bij lage rugpijn. In een recent nummer van het beroemde tijdschrift een bijzonder helder artikel over de waarde van acupunctuur bij lage rugpijnklachten. Conclusie: ....we would suggest a course of 10 to 12 treatments over a period of 8 weeks from a licensed acupuncturist or a physician trained in medical acupuncture.

    En afsluitend: At the end of treatment, we would assess the patient's response, particularly his level of pain, mood, and general activity level, and make a determination about whether he should receive additional acupuncture treatments.

    Sjoerd Blomme

  • S.F. Blomme

    arts, HOORN NH

    Toonaangevende organisaties steunen acupunctuurbehandelingen bij lage rugpijn

    Het mooiste is om het new England Journal of Medicine letterlijk te citeren:

    The American College of Physicians and the American Pain Society have issued joint clinical ...practice guidelines recommending that clinicians consider acupuncture as one possible treatment option for patients with chronic low back pain who do not have a response to self-care.

    Furthermore, the North American Spine Society recently concluded that acupuncture provides better short-term pain relief and functional improvement than no treatment and that the addition of acupuncture to other treatments provides a greater benefit than other treatments alone.

    Finally, the U.K. National Institute for Health and Clinical Excellence has recommended acupuncture as a treatment option for patients with low back pain. As a result, the U.K. National Health Service now provides a maximum of 10 sessions of acupuncture over a period of 12 weeks for people with low back pain that has persisted for more than 6 weeks....

    Dus naast de aanbevelingen van het New England Journal of Medicine zijn er ook deze bovengenoemde toonaangevende organisaties die acupunctuurbehandelingen bij lage rugpijn steunen.

  • S.F. Blomme

    arts, HOORN NH

    Hoe werkt acupunctuur dan?

    We kennen de tegenwerpingen dat acupunctuur niet kan werken, omdat acupunctuurpunten niet zouden bestaan, en meridianen onzin zouden zijn. Dat in het midden latend, in het New England Journal of Medicine hebben ze duidelij...ke ideeen hoe acupunctuur zou kunnen werken. Ze zeggen acupunctuur aldus werkt:



    via het zenuwstelsel,
    via de endogene opiumachtige stoffen die afgegeven worden,
    via de hormonen en via het remmen van ontstekingsreacties,
    via effecten in de hersenen,
    via verhoogde binding aan opiaten in de hersenen,
    via mechanische stimulatie van het bindweefsel,
    via het stimuleren van de afgifte van het belangrijke pijnstillende neuro-hormoon adenosine,
    via het stimuleren van de bloedstroom in de hersenen.

    Of om het tijdschrift letterlijk te citeren:



    Local anesthesia at needle-insertion sites completely blocks the immediate analgesic effects of acupuncture, indicating that these effects are dependent on neural innervation.
    Acupuncture has been shown to induce the release of endogenous opioids in brain-stem, subcortical, and limbic structures.
    In the rat, electroacupuncture has been shown to induce pituitary secretion of adrenocorticotropic hormone and cortisol, leading to systemic antiinflammatory effects.
    Functional MRI studies in humans have shown immediate effects of prolonged acupuncture stimulation in limbic and basal forebrain areas related to somatosensory and affective functions that are known to be involved in pain processing.
    Results on positron-emission tomography have shown that acupuncture increases µ-opioid–binding potential for several days in some of the same brain areas.
    Acupuncture also has effects on local tissues, including mechanical stimulation of connective tissue, release of adenosine at the site of needle stimulation,and increases in local blood flow.



    Bron: Acupuncture for Chronic Low Back PainBrian M. Berman, M.D., Helene H. Langevin, M.D., Claudia M. Witt, M.D., M.B.A. and Ronald Dubner, D.D.S., Ph.D.N Engl J Med 2010; 363:454-461, July 29, 2010

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.