Laatste nieuws
Marcel Stokkel
7 minuten leestijd
oncologie

Kanker als chronische ziekte valt niet mee

‘Gewoon doorgaan met leven en werk’ is te makkelijk gezegd

6 reacties
Getty Images
Getty Images

Nucleair geneeskundige Marcel Stokkel ervaart aan den lijve hoe het is om chronisch kankerpatiënt te zijn. Je gaat dan wel niet dood aan de zo gevreesde ziekte, maar het vraagt wél om een complete reset van jezelf. En de bijwerkingen van de medicijnen zijn niet gering.

In de toekomst zullen sommige kankersoorten een chronische ziekte zijn, zo berichten de media regelmatig. Op sommige sites van farmaceuten valt al te lezen dat kanker straks een aandoening is waarvoor je (af en toe) een medicijn krijgt, waarna je gewoon kunt doorgaan met je leven en je werk. Op zich een mooie ontwikkeling, vooral omdat het in sommige gevallen nog enige tijd zal duren voordat er betere behandelmethoden zullen zijn om kanker te genezen.

Dat kanker als chronische ziekte zo positief wordt beschreven, krijgt een andere dimensie als je werkelijk met zo’n situatie te maken krijgt. Wat betekent dit, hoe zit dit psychisch, maatschappelijk, en vooral lichamelijk dan? Gewoon doorgaan met leven en werk ontbeert toch nuances die er zijn.

Hoop en wanhoop

November 2020 moet ik in quarantaine vanwege contact met een coronapositieve huisgenoot. Helaas ontwikkel ik na enkele dagen hoge koorts die al snel wordt geweten aan corona. Als na twaalf dagen de situatie verslechtert, wordt na de vijfde negatieve coronatest en een snelle afname van gewicht vervolgonderzoek ingezet. Al snel blijkt dat er sprake is van een zeldzame vorm van leukemie en een laaggradig lymfoom. Alle scenario’s die pendelen tussen hoop en wanhoop passeren de revue in mijn hoofd. Uiteindelijk wel de geruststelling dat de behandelend arts de rust wel behoudt en initieel een wait-and-see-beleid instelt, omdat het in principe twee chronische kankersoorten zijn. Bijzonder is dat je dan eigenlijk niet weet of je blij moet zijn of juist teleurgesteld, omdat er dus voorlopig niets gebeurt.

Vervolgens wordt toch redelijk snel een doelgerichte behandeling ingezet. Belangrijkste redenen hiervoor zijn de toenemende klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen en andere fysieke ongemakken in combinatie met een redelijk snel toenemende trombocytopenie. Een korte en krachtige kuur volgt, waarbij je even poliklinisch langsgaat voor een medicijn.

Na weken klachten van jeuk, slapeloosheid en extreme vermoeidheid, treedt langzaam herstel op, inclusief de bloeduitslagen, maar volledig normaal wordt het niet. Met inzet van diverse (zorg)professionals, onder wie een psycholoog en een fysiotherapeut, en vele familieleden en vrienden lukt het om mezelf weer een beetje terug te vinden en om ook weer aan werk te kunnen denken. Bij dit laatste krijg ik overigens nogal eens het goedbedoelde advies om toch vooral eerst aan mezelf te denken, hetgeen een ongekende opgave is. In het najaar van 2021 start dan uiteindelijk een re-integratietraject dat, naar nu blijkt, vele maanden in beslag neemt. Inmiddels is dit aardig onderweg, maar nog niet op de plaats van bestemming. De vraag is of die ooit nog wordt bereikt, want het lichaam wil niet altijd meer meewerken. Onrust, slapeloosheid, kouwelijkheid, concentratieproblemen, vermoeidheid, het helpt niet mee in dat opzicht.

Wat dit betekent ervaar je pas als je het hebt

Grote uitdaging

Inmiddels zijn alle fasen van een intensief proces doorlopen met als conclusie: twee chronische kankersoorten, daar mag je de toekomst mee in. Wat dit betekent is niet altijd direct duidelijk, dat ervaar je pas als je het hebt: elke chronische ziekte, of je nu reumatoïde artritis, COPD, IBD of een ander aandoening hebt, kost energie. De 200 procent die ik kon geven is niet meer. Zo simpel is het dus niet om weer op dezelfde manier met je werk en leven door te gaan als wel wordt gesuggereerd. De onvoorspelbare vermoeidheid die ik nu ervaar, blijft een grote uitdaging om mee om te gaan en daar helpt slapen niet altijd bij. Sterker nog, het slapen lukt vaak niet goed, een veelgehoorde klacht. Verder vraagt het psychologische en lichamelijke effect van kanker als chronische ziekte om een nuancering. Wie geeft immers de garantie dat een van beide niet gaat transformeren? Zonder dat deze angst je leven moet gaan bepalen, het zorgeloze leven ervaar ik niet meer en daar hebben ook mensen in mijn omgeving last van. Psychologen zijn daarbij zeer waardevol voor mij gebleken, maar een langdurige rol bij chronische kanker is niet echt goed geregeld, laat staan mogelijk om die zorg en steun te blijven genieten vanuit de ver­zekering. Het motto om voor deze ziekte ook snel even langs te gaan om een onderhoudsmedicijn op te halen lijkt op papier wel eenvoudig, maar deze middelen hebben bijwerkingen: jeuk, huiduitslag, darmproblemen, verminderde weerstand, hoofdpijn en kouwelijk gevoel, ik heb het allemaal ervaren. Het zijn bekende bijwerkingen, en niet anders als dit als onderhoudsbehandeling wordt gegeven.

Terugkeer naar werk

Om de periode van verminderde afweer ten gevolge van behandelingen te overbruggen, zijn ook nog eens antibiotica en antivirale middelen nodig. De effecten op orgaansystemen zijn bekend: darmklachten, verminderde eetlust, misselijkheid, jeuk en spierslapte heb ik dagelijks ervaren. Om daarbij te bewijzen dat de kanker chronisch is geworden, is een regelmatige controle nood­zakelijk. Om de zoveel maanden toch weer spanning: wat zijn de labuitslagen dit keer? Omdat maligne ontaarding van het lymfoom, hoe laaggradig en chronisch ook, niet uitgesloten kan worden, blijft nauwgezette controle noodzakelijk.

En dan ook nog zomaar verder werken met chronische kanker. Het is maar de vraag of andere organisaties dan het UWV dat ook zo zien. Binnen een jaar word ik benaderd door het UWV, waarna een strakke begeleiding moet zorgen voor terugkeer naar de oude positie in mijn werk. Stepwise forward naar de oude aanstellings­omvang en vergelijkbare invulling is geen sinecure, zeker als de energiereserves niet op peil komen. Het tweede spoor of afkeuring ligt dus toch op de loer. De rol van de werkgever is hierin ongelooflijk belangrijk om te ervaren waar die tijd en ruimte precies ligt tot terugkeer in welke positie dan ook. En niet alleen qua werk, maar ook maatschappelijk ervaar ik de effecten van kanker als chronische ziekte. Hypotheekadviseurs, banken, verzekeringsmaatschappijen en reisorganisaties vinden hier namelijk allemaal wat van. Als immers naar je gezondheidstoestand wordt gevraagd en het vakje chronische ziekte komt langs, moet je dat aanvinken. Vaak worden premies hoger, risico’s verder afgedekt of beperkt door de verzekeraar, hypotheken onmogelijk et cetera.

Emotionele lading

Het is uiteraard onvermijdelijk dat ook op mensen in mijn omgeving chronische kanker impact heeft, al is het alleen al door de zichtbare lichamelijke consequenties. Het levert gesprekken op met een variatie aan emotionele lading. En toch wordt het steeds minder onderwerp van gesprek als ‘het’ langer duurt dan verwacht, overigens niet altijd verkeerd. Natuurlijk is iedereen blij als een behandeling zijn werk doet, maar dat doet niets af aan het feit dat je nog wel degelijk klachten kunt hebben. Voor klagen daarover is echter minder ruimte, want het gaat op papier toch goed met je. Er is geen handboek voor hoe je dit moet aanpakken.

Chronische kanker vraagt verder veel energie en dus een andere manier van leven, waarin voeding en sporten extra, en misschien wel overmatig, aandacht gaan krijgen. Die balans ligt heel gevoelig: te veel sporten ondermijnt, te weinig sporten kost je spier­massa, te veel eten is nooit ideaal, maar ongebalanceerd eten nog minder. Begeleiding door professionals is een must en daar maak ik ook tijd voor. Dat kan tijdens re-integratieperiodes, maar hoelang geeft een werkgever daarna nog extra ruimte? Wat betekent dat voor inzetbaarheid, aanwezigheid en belastbaarheid? Ook hierbij is overigens de zorgverkering niet toereikend om dit verder te begeleiden, chronische kanker stopt in hun beleving echt na een beperkt aantal sessies.

Tot slot, in tijden van corona is iedereen kwetsbaar. De risico’s zijn voor mensen met chronische aandoeningen mogelijk nog groter, zeker als vaccinaties door chemotherapie, ook als onderhouds­behandelingen, niet werkzaam lijken te zijn. Revaccinatietrajecten zijn in dat opzicht noodzakelijk, maar op dit moment niet even makkelijk te realiseren. De vraag is wat te doen als corona een gewone griep gaat worden in de toekomst. Is dit dan ook zo gewoon voor patiënten met chronische ziektes en dus chronische kanker? Ik blijf in dat opzicht voor altijd een kwetsbare patiënt, voor wie zorg ingericht zal moeten worden die er nu nog niet is.

Dooddoeners als ‘accepteren’ of ‘ermee leren omgaan’ helpen vaak niet

Volledige genezing

Het hebben van kanker als chronische ziekte is een gegeven waarmee je moet leren leven. Ik zeg bewust leren, want het is niet iets wat je vanzelf in je hebt. Het vraagt om het resetten van jezelf, maar niet alleen dat. Dooddoeners als ‘accepteren’ of ‘ermee leren omgaan’ helpen vaak niet in het rouwproces dat je doormaakt. Doordat er op zoveel verschillende fronten aandacht nodig is, is het soms lastig om overzicht te houden en vooral jezelf niet te verliezen. Familie, vrienden, organisaties, bedrijven zullen allemaal moeten meebewegen als we hier in de toekomst steeds vaker mee te maken krijgen. Het even ophalen van een medicijn klinkt opportunistisch, maar zo geweldig als het wordt voorgesteld, is het allemaal nog niet.

Als arts werkzaam in een oncologisch centrum loop ik soms door de wachtruimtes waar vele lotgenoten zitten. Het raakt mij misschien nu wel meer dan ooit dat sommige nooit het stadium chronisch zullen halen. Ik hoop echter van ganser harte dat we kanker maar een beperkte periode als chronische ziekte zullen beschouwen en snel kunnen doorpakken naar volledige genezing voor iedereen. Gezien de ontwikkelingen in de afgelopen decennia is dat mijns inziens niet ondenkbaar. Vijfentwintig jaar geleden zou ik de chronische vorm van kanker die ik heb maar kort hebben overleefd. De prognose is nu dat het lang na behandeling goed moet gaan. Daar houden we toch maar graag aan vast, in de hoop dat er ooit genezing komt. Chronische kanker is immers nu toch steeds nog een beetje ongeneeslijk ziek zijn. 

auteur

dr. Marcel Stokkel, nucleair geneeskundige, Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam

contact

m.stokkel@nki.nl

cc: redactie@medischcontact.nl

Lees ook: download dit artikel (in pdf)

kanker oncologie
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • H.A.M. van Haasteren

    huisarts, LEIDERDORP

    Mooi beschreven wat uw ervaringen zijn, en herkenbaar. Ook al ben ik zelf geen (chronisch) kankerpatiënt, zo voelt het soms nog wel. Dit omdat ik te maken heb met chronische klachten a.g.v. een complicatie van immunotherapie, welke ik in 2016 kreeg i...vm lymfkliermeta's van een in 2004 geëxcideerd melanoom. In de 12 jaar die er tussen zat, heeft de immunotherapie een enorme vlucht doorgemaakt en blijkt een enorme verbetering. Wat ik héél erg herken is het besef dat je op een bepaald moment een hoop goed nieuws krijgt en heel blij zou moeten zijn, maar dat het soms absoluut niet als een verbetering voelt. En dat je je daar dan weer schuldig over kan voelen. Ook herken ik de opmerking over het kwijt zijn van je zorgeloosheid, ik kan daar soms nog heel sterk naar terug verlangen. Maar wat mij enorm geholpen heeft was de opmerking van een arts-assistent (ik ben zijn naam helaas vergeten, ik geloof Reinier?) die een keer bij me kwam zitten toen ik nog in het ziekenhuis (AvL) lag en ik met allerlei gevoelens en vragen worstelde. Hij wist mijn "vicieuze gedachtecircel" te doorbreken, door mij voor te houden dat ik gewoon "vette pech" heb gehad. Pas toen ik mezelf dát voor kon houden, kon ik me ook steeds meer realiseren dat ik toch vooral ook een hele hoop geluk gehad heb. En ook al mis ik soms mijn "oude ik", toch kan ik er gelukkig goed verder mee. Ik hoop u en vele anderen ook.

    • M.P.M. Stokkel

      arts, Amsterdam

      Dank voor uw mooie reactie. Het is ook zeker vette pech, maar dat neemt mijn klachten en zorgen toch niet helemaal weg. Het is eigenlijk meer zaak dat er meer aandacht moet zijn voor deze problemen en dat we soms veel moeten pionieren om alles voor ...elkaar te krijgen. Helaas heb ik elke dag pijn en dodelijke vermoeidheid. Daar kan ik toch niet altijd zomaar los van komen.

      Gelet op alle reacties lijkt er toch wel wat te gebeuren in het land, waarbij vele mooie initiatieven worden genoemd.
      U ook veel sterkte, wordt vervolgd en laten we hopen op ooit een genezing voor iedereen.

      • H.A.M. van Haasteren

        huisarts

        Dank je Marcel. En je hebt helemaal gelijk, de klachten zijn er ook bij mij niet mee weg gegaan, maar ik wilde met je delen dat bepaalde "kleine" dingen (soms alleen maar één klein woord of gebaar) mij soms méér geholpen hebben dan een gunstige uitsl...ag van een controle-onderzoek. Overigens kreeg ik mijn behandeling in het kader van de Opacin studie en kan ik mij nog goed herinneren dat ik van tevoren las dat moeheid een van de vele bijwerkingen zou kunnen zijn. Ik las het destijds met idee dat ik wel wist wat moeheid was. Totdat ik na de 2e kuur met een moeheid te maken kreeg die in de verste verte niet te vergelijken was met de moeheid zoals ik die tot op dat moment kende, ik noem het nu maar een "cerebrale moeheid". Ik heb wel eens gedacht dat ze dit in de patiënteninformatie zouden moeten aangeven als "moeheid waar u zich van tevoren geen voorstelling van kunt maken" maar daar schiet je als patiënt natuurlijk helemaal niets mee op. Dan nog ervaar je pas wat het betekent, als je het eenmaal hebt. Precies zoals je beschreef in het artikel.
        Je had het over mooie initiatieven in den lande: wat ik erg gewaardeerd heb, is dat ik 2-3 maanden geleden uitgenodigd werd in het AvL voor een presentatie over de resultaten van alle vervolgstudies die er na Opacin nog gedaan zijn. Één van de argumenten zie mij destijds werd voorgehouden, was dat ik met mijn deelname de wetenschap ook verder zou helpen. Ik moet eerlijk bekennen dat de wetenschap mij op dat moment niet zoveel kon schelen, ik wou vooral gewoon beter worden en het liefst zo snel mogelijk. Maar door de recente presentatie (speciaal voor alle patiënten die hebben deelgenomen aan de studies) heeft men mij laten zien hoeveel dit argument toch waard is geweest. Ik hoop dat dit (ook in andere ziekenhuizen dan het AvL) een gewoonte gaat worden!

  • B. Köycü

    Psychiater , Haarlem

    Zo goed geschreven, zo goed verwoord.
    Precies dit….precies dit….
    Wanneer rekenen we af met het taboe dat dokters niet ziek kunnen worden?

  • M.A.J.M. Hamers

    bedrijfsarts, Nijmegen

    Mooi beschreven. En heel herkenbaar, ook al ben ik zelf, gelukkig, geen ervaringsdeskundige. Ik denk dat de psychologische zorg bij kanker vaak nog onvoldoende onderdeel is van de oncologische zorg. Dan gaan mensen zelf op zoek in het enorme aanbod v...an reguliere en alternatieve zorg, waarvan vaak niet duidelijk is of het werkt en waardoor de zorg in ieder geval niet gecoördineerd plaatsvindt. Ik ben benieuwd wat de ervaringen zijn geweest met de bedrijfsarts, die niet in het artikel genoemd wordt, maar die ongetwijfeld betrokken is geweest. En ik ben benieuwd of een WIA-uitkering wordt toegekend door het UWV als de "oude positie in het werk" niet volledig gehaald wordt. Ik verwacht het wel, want mensen met een hoog inkomen krijgen vaak een hoger WIA-arbeidsongeschiktheidspercentage en komen dus sneller boven de grens van 35% inkomensverlies die recht geeft op een uitkering. Dit is dan niet het werkelijke inkomensverlies, maar het inkomensverlies volgens de berekening van het UWV. Het is niet het belangrijkste in dit verhaal, maar het compenseert in dat geval toch gedeeltelijk het werkelijke inkomensverlies.

  • A. van Strien

    specialist ouderengeneeskunde

    Wat een duidelijke en voor mij als mede kanker patiënte super herkenbare blog. Ben blij dat u de grote impact van het krijgen van een (chronische) kankerdiagnose zo goed onder woorden kan brengen. In een wereldwijde app groep van allemaal artsen met... een kanker diagnose delen wij onze ervaringen frequent. En de problemen waar wij tegenaan lopen komen sterk overeen met wat u beschrijft. Toch heet deze groep niet voor niets Silver linings want we beseffen inderdaad heel goed dat velen van ons er nog zijn omdat de behandelingsmogelijkheden van kanker zo sterk verbeterd zijn in de afgelopen tientallen jaren. En we ervaren ook dagelijks dat deze diagnose ons ook een andere arts heeft gemaakt en zeer waarschijnlijk zelfs een betere arts met meer begrip en compassie voor onze patiënten.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.