Laatste nieuws
Joost Visser
2 minuten leestijd
euthanasie

IGZ zwijgt ook tegen LHV over ‘Tuitjenhorn’

20 reacties

Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) krijgt van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geen informatie over wat er in Tuitjenhorn is gebeurd.

Huisarts Nico Tromp (58) uit het Noord-Hollandse dorp maakte vorige week een eind aan zijn leven nadat de IGZ hem op non-actief had gesteld vanwege twijfels over een geval van euthanasie, medio augustus. In een bericht op de website noemt de LHV het overlijden van de huisarts ‘een tragedie’, die zij zeer betreurt. Een oordeel over de zaak kan ook de LHV echter niet geven, zolang niet bekend is wat er precies is gebeurd. ‘Wij hebben contact gehad met de inspectie om onze zorg duidelijk te maken’, zegt woordvoerster Judith van Empel. ‘De dood van de huisarts is een tragische afloop, waardoor alles onder spanning komt te staan.’ Inhoudelijk heeft het contact echter niets opgeleverd: ‘Vanwege de privacy van de betrokkenen vertelt de inspectie ons niets.’ Op de website van de LHV is een condoleanceregister geopend, dat inmiddels door zo’n dertig huisartsen is getekend.

Een woordvoerder van de IGZ herhaalt vandaag dat de inspectie nog altijd nadenkt over de vraag of ze het onderzoek naar het handelen van Tromp al dan niet zal voortzetten: ‘Het is een unieke situatie, en dat vraagt erom dat wij zorgvuldig moeten bekijken hoe het nu verder moet.’

Uit de schaarse feiten die bekend zijn, valt af te leiden dat het mogelijk een coassistent in de huisartsenpraktijk is geweest die de politie heeft ingeschakeld, zo meldde Medisch Contact vorige week. In een gesprek met RTV Noord-Holland is de weduwe van de betrokken patiënt vol lof over de huisarts. In haar beschrijving van wat er is gebeurd, maakt zij geen melding van een bezoek door een consulterend arts. Mogelijk verklaart dat de twijfels van de IGZ en het Openbaar Ministerie.

De Raad voor het openbaar bestuur en de Gezondheidsraad pleiten vandaag in een advies aan minister Schippers voor meer openheid bij de afhandeling van klachten en meldingen die bij de IGZ worden ingediend. Maar het is niet gewenst dat klachten en meldingen door de IGZ direct openbaar worden gemaakt, stellen de raden: ‘Dat staat op gespannen voet met rechtsbeginselen zoals hoor en wederhoor.’

Joost Visser


Lees ook:


Lees alles over deze kwestie in dossier Tuitjenhorn



Beeld: Thinkstock
Beeld: Thinkstock
euthanasie Tuitjenhorn
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • W.D.V.F. Luiten

    huisarts, ARNHEM

    Het is wonderlijk hoe snel de IGZ de zeer ingrijpende maatregelen ( de maatregel en de bekendmaking daarvan met personalia )heeft kunnen nemen en hoe lang ze erover doet te beslissen of ze doorgaat met het onderzoek ( hoezo onderzoek,alle feiten moet...en genoegzaam bekend zijn) en opening van zaken gaat geven.
    Staat in schril contrast met de tijd die wij hebben om besluiten te nemen en iets te doen bij een terminaal zieke, ernstig lijdende patient met meelijdende familie daaromheen.

  • Jos Rensing

    huisarts, den Haag

    De IGZ heeft wat mij betreft twee vragen te beantwoorden:

    1: Was het "bevel" tot onmiddellijk staking van alle medische activiteiten in proportie met de ernst van de verdenking?
    Er was immers nog geen sprake van een oordeel, slechts van een verdenki...ng.

    2. Welk nuttig doel dacht de IGZ te dienen door een persbericht met naam en toenaam van de betrokken arts te doen uitgaan?

    De IZG wordt door artsen in de regel gewaardeerd en gerespecteerd. Respect komt echter te voet en gaat te paard.

  • M.B. van Gelderen

    apotheekhoudend huisarts, GORSSEL

    Wij kennen toch de Regionale Toetsings Commissies Euthanasie, die elke casus uiterst secuur beoordelen ? Bij elke twijfel wordt er om opheldering gevraagd. De behandeling en eindrapportages laten doorgaans lang op zich wachten, maar zijn uiteindelij...k nauwgezet en uitvoerig waardoor elke casus dus een zeer professioneel dossier krijgt. Deze handelswijze geeft daarmee ook steun aan diegenen die bij de soms moeilijke overwegingen rond euthanasie betrokken zijn.
    Wat de IGZ bezield heeft deze gang van zaken te doorkruisen is vooralsnog een groot raadsel.....

  • P.P.M. Hobus

    praktiserend huisarts, WIJNANDSRADE

    Niet alleen de inspectie maar vooral de zogenaamd ervaren collega's van het opleidingsinstituut te Amsterdam die niet in staat waren de ervaring van een co-assistent op fatsoenlijke manier te kanaliseren verdienen straf!

    Waarschijnlijk door incompet...entie voor de dagelijkse praktijk gedreven beslissen dergelijke lieden wel over goed en kwaad in de barre werkelijkheid van diezelfde praktijk.

    Een tikkeltje narcisme doet de rest....

  • R.B. Karim

    Plastisch Chirurg, AMSTELVEEN

    Macht zonder toezicht corumpeert. Wie houd toezicht op het handelen van de Inspectie en politie. De beginselen van de rechtstaat kunnen door gezagdragers geschonden worden zonder gevolgen, met de dood aantoe. In de huidige politiek klimaat is de cons...tructie rond passive en actieve euthanasie waarin de arts achteraf "vrijgesproken"worden niet meer houdbaar. Een arts heeft een eed af gelegd en dient niet als een crimineel behandeld te worden in dit soort delicate materie.

  • A.R. Moes

    huisarts, NIJEVEEN

    Afgelopen zondag 13 oktober op Kruispunt (RKK) het onderwerp: “We moeten mensen leren hoe sterven gaat”. Een citaat van een weduwnaar, die zijn echtgenote ernstig benauwd zag overlijden, “elke seconde is dan te lang als je dan iemand ziet worstelen... om lucht te krijgen. Dat is vreselijk”.
    Ernstige benauwdheid en pijn moeten bij alle patiënten zo goed mogelijk bestreden worden. Bij patiënten in de allerlaatste levensfase zul je als (huis)arts eerder de middelen midazolam en morfine gebruiken ook al weet je dat dit het leven kan verkorten.
    Dit verkorten kan op zo’n moment zelf gewenst zijn, want wie is gebaat bij een lange niet te winnen worsteling om nog wat lucht te krijgen?
    Doordat de IGZ en het OM hun ingrijpen bij collega Tromp niet duidelijk verantwoorden, wordt het gebruikelijk handelen van (huis)artsen bij patiënten in de allerlaatste levensfase plotseling een hachelijke onderneming.
    Wie is hierbij gebaat?

  • W.J. Duits

    Bedrijfsarts, HOUTEN

    Het lijkt er op dat het naleven van protocollen bepalen of er sprake is van juist handelen. Het lijkt me nu een eis dat er wordt uitgezocht wat hier is gebeurd. Het lijkt er op dat een kennelijk bevlogen collega zich van het leven heeft beroofd, omda...t hij niet kan leven met onrecht en schande. Is de de Geneeskunst, het juiste medisch handelen, hier goed uigevoerd? Op basis van de reactie van de weduwe van de overleden patiënt schijnbaar wel. Maar de Geneeskunde, de protocol handelingen, op basis van de reactie van de IGZ blijkbaar niet.
    Het lijkt er op dat de beroepseer van deze collega hem zo na stond, dat hij deze ultieme keus heeft gemaakt, liever dood dan deze schande en dit onrecht te moeten dragen. Hij verdient het dat hier grondig onderzoek word gedaan, het gaat hier om de beroepseer en de eer van een persoon. Geneeskunst tegenover Geneeskunde, wanneer de IGZ en het ministerie niet willen meewerken aan het onderzoek, of de zaak in de doofpot willen stoppen, dan zegt dat genoeg!

  • P.H. Roessingh

    Huisarts,

    Vandaag heb ik erover gehad met collega's wat we moeten doen, als de IGZ bij haar standpunt blijft en geen informatie geeft inzake de ernstige fouten rondom de stervensbegeleiding door huisarts Nico Tromp.
    Als de IGZ zich in stilzwijgen hult en bij h...aar standpunt blijft om geen informatie te geven, dan blijft de hele situatie onduidelijk en beangstigend. Ik zou dan willen voorstellen om 5 jaar lang geen co-assistenten van het AMC bij huisartsen toe te laten vanwege de slechte begeleiding van de co's. Via de summiere informatie die we tot nu toe krijgen, blijkt dat de begeleiders van de co-assisent 'onverwijld melding bij de IGZ hebben gedaan' (zie volkskrant van vandaag). Blijkbaar hebben ze niet eerst overlegd met huisarts Tromp. Als dit het niveau van de begeleiding is van de co-assistenten van het AMC, dan zou ik mijn praktijk als stage-adres daarvoor sluiten.
    Ten overvloede: dat de gang van zaken voor de co-assistente niet duidelijk was, vind ik niet erg. De co is er om dingen te leren. Maar dat haar begeleiders ('ervaren' huisarts en prof medische ethiek!?! van het AMC) niet eerst hebben overlegd met huisarts Tromp, dat vind ik schandalig en kwalijk.
    Mocht het anders zijn, dan hoor ik het graag. Maar geen reactie van de IGZ is voor mij ook geen co-assistent van het AMC.

  • WIL Bosboom

    huisarts, DE MEERN

    Excuus, bedoeld is donderdag 24 oktober.

  • Wil Bosboom

    huisarts, DE MEERN

    Excuus, bedoeld is donderdag 24 oktober

  • A.L. Cense

    psychiater, STOUTENBURG

    Deze manoeuvre van de inspectie toont in ieder geval een ding duidelijk aan: dat publieke schandpaalconstructies in een rechtsstaat niets te zoeken hebben.

  • Wil Bosboom

    huisarts, DE MEERN

    Nu er wat meer bekend wordt lijkt het nog verschrikkelijker zoals het met Nico Tromp is gegaan.
    Hoe velen van ons zijn ooit in een vergelijkbare medische situatie terecht gekomen?
    En hebben we dat toen niet met al onze kunst en kunde tot een letterli...jk menselijk einde gebracht?
    Deze zaak laat de keerzijde zien van protocollen met onvoldoende aandacht voor bijzondere omstandigheden.
    De veelheid en felheid van de reacties tonen ongeloof en boosheid bij de huisartsen .

    Is het – gezien de vergaande impact van deze zaak en uit piëteit met Nico Tromp en zijn naasten – misschien een idee om allemaal onze praktijk volgende week één dag te sluiten met uiteraard een dienstregeling voor spoedgevallen?
    Bijvoorbeeld donderdag 21 oktober.

  • J. Schurink

    huisarts, PURMEREND

    Ik vind het onbegrijpelijk dat hier gesproken wordt over euthanasie!
    Volgens mij is hier sprake van palliatieve zorg geweest bij een ernstig benauwde patient.
    Wat er precies gebeurd is blijft tot nu toe een raadsel, maar dat je zo iemand morfine spui...t stat buiten kijf en dat de patient daaraan kan sterven is ook bekend.
    Wat is de reden dat de co-assistent dit op het HA-instituut van de Vu heeft besproken, waarom is er daar besloten om aangifte te doen, allemaal vragen.
    Maar dat dan collega Tromp op deze manier wordt aangepakt vind ik mens en arts onterend.
    Ik denk dat nader onderzoek naar de toedracht zeker op zijn plek is, ook voor alle collega's die dagelijks palliatieve zorg verlenen, wat kunnen zij verwachten van de IGZ?

  • A. van Strien-van Merkestein

    Specialist ouderengeneeskunde, ZOETERMEER

    Is er ook een condoleance mogelijkheid voor collega's die geen huisarts zijn? Niet huisartsen kunnen niet terecht op het besloten deel van de LHV web-site. En deze kwestie betreft alle artsen die betrokken zijn bij de zorg rond het levenseinde. Dat... zijn er vele. In ieder geval heel veel sterkte voor de familie van deze huisarts.

  • E.M. de Bruijn

    arts np, SCHIEDAM

    Hoe meer ik over het drama in Tuitjenhorn lees, hoe bozer ik word. Hoe kan de IGZ zo buitenproportioneel gereageerd hebben? Deze arts heeft op grond van het verhaal van de weduwe adequate en zeer betrokken zorg verleent. Indien er twijfel bestaat of ...de handeling volgens de Euthanasiewet lege artis is uitgevoerd, hebben we niet voor niets een toetsingscommissie om uit te zoeken of de arts iets te verwijten valt. Zo ja, dan komen andere instanties pas aan bod. Ik vind het ronduit schandalig dat de IGZ deze arts direct na een melding, zonder verder onderzoek, op non actief stelt. De zelfmoord van de arts geeft wel aan hoe zwaar deze maatregel geweest is voor hem. Ik hoop van harte dat dit treurige verhaal aanleiding is om de algemene regel dat een arts bij verdenking van een fout al op non actief gesteld moet worden onmiddellijk wordt terug gedraaid. Doe dat alleen in het uitzonderlijke geval dat er direct gevaar voor andere patiënten kan zijn.
    In het verlengde van het drama voor de arts getuigt het verhaal van de weduwe dat ook haar veel, onnodig, leed is aangedaan door de actie van de IGZ.
    Els de Bruijn, Schiedam

  • J.L.M. Schreuder

    huisarts, MALDEN

    Wat een schokkende tragedie! Hoe wanhopig moet collega Tromp niet zijn geweest! Mijn medeleven gaat allereerst uit naar zijn familie.
    Deze tragische gebeurtenis geeft wel eens te meer aan hoezeer een goede arts kan lijden onder zware beslissingen di...e soms genomen moeten worden, onder acties van IGZ en OM, en onder al dan niet terechte klachten. We mogen verwachten, dat er een gedegen en onafhankelijk onderzoek komt naar alle relevante feiten en omstandigheden, die vooraf gingen aan deze calamiteit.

  • W.S. van Oijen

    huisarts n.p, DUIVENDRECHT

    Heel verdrietig dat de wijze waarop de IGZ werkt dermate intimiderend is, dat een huisarts deze stap zet. Wellicht heeft er bij Nico iets anders meegespeeld, dat wij nu niet weten . Maar uit eigen ervaring weet ik, hoe bedreigend en hoe confronterend... het handelen van de IGZ kan zijn. Een handelen dat symptomatisch is voor een steeds repressiever systeem op allerhande gebied. Een systeem waarbij niet meer in eerste instantie gekeken wordt naar de kwaliteit van geleverde zorg, maar of de protocollen wel gevolgd zijn. Ach Nederland, waar moet deze overregulatie ons heen brengen?? Denken de beleidsmakers echt, dat de zorg (maar ook onderwijs etc) beter wordt door rigide handhaving van regeltjes en protocollen?

  • H. Gimbel

    huisarts, Heerhugowaard

    Het gaat niet om euthanasie.
    Dat heeft de IGZ na veel aandrang eindelijk beaamd.(zie NHD zaterdag 12 oktober)
    Waar het wel over gaat zegt de IGZ niet vanwege privacy.
    Maar wat bedoelt ze daarmee?
    De echtgenote van de overleden patiënt heeft voor d...e regionale tv (RTV NH) al een interview gegeven, dat zo terug te zien is via de website van RTV NH. Dus privacy van de patiënt is niet in het geding.
    Welke privacy dan wel? De privacy van de huisarts in kwestie is al geschonden door hem met naam en toenaam te noemen in een persbericht van de IGZ dat naar alle kranten is gezonden met de mededeling dat hij per direct al zijn werkzaamheden als huisarts moest stoppen wegens het niet naleven van de richtlijnen.

  • G.R.I. Slock

    huisarts, SLUIS

    Collega Tromp wordt eerst dankzij de IGZ publiek aan de schandpaal genageld vooralleer hij gerechtelijk veroordeeld is, wat een groteske schending is van van zijn rechten, met helaas dramatische gevolgen. Als er nadien feiten worden gevraagd dan wei...gert IGZ ,zogezegd wegens dezelfde privacy die ze naar believen wel met de voeten treedt.
    Dergelijke willekeur kan ieder van ons treffen, LHV zit helaas teveel op de schoot bij VWS om ons adequaat te verdedigen.

  • Bart Bruijn

    Huisarts, STREEFKERK

    Eén van de mooiste manieren om de IGZ nu tot openheid te dwingen zou zijn door nu aangifte tegen de IGZ toe doen van dood door schuld. Ook al gaat dat wellicht wat ver, ze worden dan toch alleen maar onderzocht, dus het maakt, om met hun eigen redene...erwijze te redeneren, niet uit. In de tussentijd wel op non-actief, dat spreekt.

    En in hun verdediging zullen ze openheid van zaken moeten geven.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.