Laatste nieuws
levenseinde

IGZ over Tuitjenhorn: 'strafbaar feit'

9 reacties

In de praktijk van de huisarts in Tuitjenhorn die zichzelf van het leven beroofde na door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op non-actief te zijn gesteld, waren er volgens de IGZ 'duidelijke aanwijzingen voor een strafbaar feit'. De LHV en KNMG zijn ontevreden over de toelichting van de inspectie.

'Zorgvuldig onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) wijst uit dat er aanwijzingen zijn dat er sprake is van feiten die ver buiten de normale medische praktijk vallen, waarover omwille van de privacy geen verdere mededelingen gedaan kunnen worden', aldus de IGZ in een persbericht. Aanleiding voor de IGZ om een bevel op te leggen waren de bevindingen uit het procesdossier van het OM.

Strafbaar feit
De inspectie en het OM hebben de artsenorganisaties LHV, KNMG, VHN, SCEN-artsen, NHG en de KNMP deze week geïnformeerd dat er bij de zorgverlening aan deze patiënt sprake was van 'medisch ontoelaatbaar handelen, waardoor er een wettelijke verplichting was om het Openbaar Ministerie in te schakelen'. Volgens het OM en de IGZ  waren er 'duidelijke aanwijzingen voor een strafbaar feit'.

Artsen die handelen volgens de geldende richtlijnen hoeven zich volgens de IGZ geen zorgen te maken en patiënten kunnen blijven vertrouwen op de noodzakelijke terminale zorg. Het huidige toezichtbeleid rond euthanasie en palliatieve sedatie staat volgens de inspectie niet ter discussie.

Veel artsen uitten op deze website hun ongenoegen over de manier waarop het OM en de IGZ met hun collega zijn omgegaan. Het persbericht van de inspectie werpt in dat opzicht geen nieuw licht op de zaak. Dat vindt ook Steven van Eijck, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging. 'Voor onze beroepsgroep is het van groot belang dat openbaar wordt welke feiten en omstandigheden hebben geleid tot de problematiek. De vrees onder huisartsen leeft dat ook hun kan overkomen wat de collega in Tuitjenhorn is gebeurd. Dat kan huisartsen terughoudend maken bij de zorg voor terminale patiënten. Een situatie die we absoluut moeten voorkomen.'

Onafhankelijk onderzoek
De inspectie heeft het onderzoek naar de calamiteit nog niet afgerond. En ook de rol van de inspectie zelf komt daarbij aan bod. 'Kernwaarde van de IGZ is dat zij zich toetsbaar opstelt; zo zal ook deze casus geëvalueerd worden.' Voor de artsenorganisatie KNMG is dat niet genoeg. De KNMG pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar deze casus en het functioneren van de IGZ zelf. Ook heeft de Tweede Kamer de minister om opheldering gevraagd over het optreden van de IGZ in deze zaak.


Evert Pronk

Bekijk het dossier Tuitjenhorn

KNMG levenseinde Tuitjenhorn IGZ huisartsen privacy palliatieve zorg beroepsgeheim nhg zelfmoord
  • Evert Pronk

    Evert Pronk is een van de twee adjunct-hoofdredacteuren bij Medisch Contact. Hij houdt zich bezig met de online ontwikkeling, nascholingen, evenementen, boeken en andere uitgeefkansen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Els van Veen

    huisarts, Kampen

    De Inspectie heeft zich gediskwalificeerd. De onrust onder huisartsen over de kwestie Tuitjenhorn richt onnoemelijke schade aan. Omdat de IGZ zich in nevelen blijft hullen "er zou een strafbaar feit zijn gepleegd door de huisarts in Tuitjenhorn" blij...ft als een donkere wolk boven ons hoofd hangen, dat IGZ morfine toediening aan een terminale patient als "strafbaar feit" ziet. Hierover had gisteren al een uitspraak moeten zijn. Ik zie niet zo goed wiens privacy daarmee geschonden wordt?
    Ik vermoed tot nu toe grove fouten, bij de IGZ zelf vooral.

  • A.L. Cense

    psychiater, STOUTENBURG

    Zojuist verscheen het boek "het alternatief - weg met de afrekencultuur in het onderwijs" van de hand van de twee leraren Evers en Kneyber. In de weergave van Aleid Truijens zegt het boek: "leraren, voeg je niet als makke schapen of geslagen honden n...aar de grillen en het taalgebruik van management en overheid, en wees geen slaafse uitvoerder van beleid dat je niet zelf bedacht hebt, maar waar je wel keihard op wordt afgerekend".

    Het zal alle professionals, in welke sector dan ook, bekend voorkomen. Met de kanttekening dat we wel degelijk zelf bouwstenen helpen aanreiken, zij het dat daar vervolgens anderen mee aan de haal gaan en ze verwerken in structuren waarvan zo langzamerhand iedereen de contraproductiviteit wel zou moeten kunnen zien.

    Als de tekenen ons niet bedriegen, zal ook dit drama laten zien dat regels en machtsverhoudingen belangrijker zijn geworden dan inhoud, gezond verstand, en individu.
    Laten we niet accepteren dat daarvoor een zondebok wordt aangewezen. Individuen, - ook inspecteurs -, zijn slechts pionnen in een systeem dat niet deugt:
    Wanneer inspecties tot verlengstuk van de overheid zijn gemaakt en daarbij bevoegdheid tot sanctioneren zonder tussenkomst van een rechter hebben gekregen, dan heb je een systeem dat past binnen totalitaire structuren, maar niet binnen de principes van een rechtsstaat. Voeg daar ook nog eens overheden aan toe die zich laten opzwepen tot incident-gedreven regelzucht, plus een overkill aan stuurlui aan een wal van papieren schijnwerkelijkheid, en professionals zijn de machteloze speelbal van de waan van de dag.

    Maar misschien minder machteloos wanneer we de krachten bundelen? Als onze beroepsverenigingen nou eens als eerste contact zochten met kritische groeperingen die al veel langer dit soort geluiden laten horen, en samen daarmee tot een landelijk protest kwamen?

  • P.W. Blankevoort

    Huisarts, WILLEMSTAD CURAÇAO

    Hier is sprake van een verstrengeling van belangen en vooral veel wantrouwen. Er zijn overlevenden verbonden met deze casus en er zijn waarschijnlijk getuigen. Het is tijd voor een hele rits aan vertrouwensartsen.

    Eentje voor de IGZ
    Eentje voor de L...HV
    Eentje voor de KNMG
    Eentje voor de NHG
    Eentje voor de Huisartsen groep Noord Holland.

    Misschien dat deze vertrouwensartsen het vertrouwen in het vertrouwen kunnen terugbrengen.

    Zoveel geheimzinnigheid kan slecht één ding betekenen en dat durf ik zonder schande en schade niet aan dit bericht toe te voegen. Wel knap dat de IGZ het ware verschrikkelijke wangedrag in strijd met de ethiek van het overlijden en handeling in strijd met.... zo lang geheim heeft weten te houden.

    Het zou nu wel een verschrikkelijke schade opleveren als het feit waarop deze collega direct moest stoppen met praktijkvoering NOOIT bekend zou worden.

  • A.R. Moes

    huisarts, NIJEVEEN

    Zonder de privacy van wie dan ook te schenden kan en moet de IGZ direct duidelijk maken volgens criteria er sprake is van medisch ontoelaatbaar handelen bij het toedienen van morfine door een arts aan een terminaal zieke ernstig benauwde patiënt.

  • A.R. Moes

    huisarts, NIJEVEEN

    Zonder de privacy van wie dan ook te schenden kan en moet de IGZ direct duidelijk maken volgens criteria er sprake is van medisch ontoelaatbaar handelen bij het toedienen van morfine door een arts aan een terminaal zieke ernstig benauwde patiënt.

  • J. Helder

    HA, DE KNIPE

    IGZ verschuilt zich achter privacy. Maar aan een antwoord dat je terug kunt brengen tot: "u moet mij op mijn betrouwbare ogen geloven dat wij correct hebben gehandeld: het was ontoelaatbaar" heb je eigenlijk niets. Het is een oordeel zonder gedefinie...erd probleem. Als huisarts wordt je hier niet wijzer van en de collega Tromp blijft crimineel zonder veroordeling. Onwenselijke (ik zou haast zeggen ontoelaatbare) gang van zaken .

  • C.G.H. Blok

    huisarts, HARLINGEN

    Ik maak mij grote zorgen over de procedure, want ik begrijp uit het persbericht dat de IGZ naar de politie is gestapt zonder collega Tromp zelf te spreken. Is het zo gegaan? De IGZ kan deze vraag beantwoorden zonder de privacy van collega Tromp verde...r te schenden.

  • algra

    zelfstandg bedrijfsarts, rotterdam

    Laat Onderzoekraad voor de Veiligheid (' van Pieter van Vollenhoven') onafhankelijk onderzoek doen.
    Ook ik volg - van enige afstand - dit dramatische verhaal. Toch is het ook allemaal erg dichtbij, want ook ik heb een familielid die nu ernstig ziek ...is en op korte termijn zal overlijden. Een situatie met sterk vergelijkbare vraagstukken. Vandaar ook de impact, en vandaar ook mijn reactie en suggestie.
    De 'schreeuw' om helderheid van vele huisartsen (zie de commentaren) is oorverdovend, maar de IGZ 'lijkt' doof daarvoor te zijn. Lijkt, want naar alle waarschijnlijkheid is men op de IGZ koortsachtig bezig deze (media) crises te bezweren. Maar dat zal niet lukken.
    Het probleem is dat de IGZ niet meer boven de partijen staat, maar zelf middelpunt is geworden. Dit feit schijnt bij de IGZ echter nog niet afdoend te zijn 'ingedaald'. Zelfevaluatie is in dergelijke situaties niet meer aan de orde. Alleen extern onafhankelijk onderzoek kan helderheid verschaffen. En dat lijkt mij in dit geval - voor alle partijen- erg gewenst
    Te denken valt aan - wat al eerder werd gesuggereerd - de Onderzoeksraad voor Veiligheid (in de volkmond de Raad van Pieter van Vollenhoven). Al eerder deed deze onderzoeksraad erg goed werk in de Radboud kwestie( Een onvolledig bestuurlijk proces - hartchirurgie UMC Radboud - 2005).
    De Onderzoeksraad kan dit op eigen initiatief doen of in opdracht van bijvoorbeeld de 'baas' van de IGZ namelijk de minister van VWS. Deze kan hiertoe worden uitgenodigd worden door de Vaste Kamer Commissie Volksgezondheid of op het vragenuurtje van de Tweede Kamer ( aanstaande dinsdag middag 14.00 uur).
    Gisteren werd bekend dat Tweede Kamerlid Agnes Wolbert vragen over deze kwestie zal stellen. Haar verzoek om een reactie van de bewindsvrouw geniet steun van de voltallige Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
    Het is van groot belang om daarbij wel de juiste vragen te stellen zodat ook het gewenste effect bereikt kan worden.

    Dolf Algra, zelfstandig bedrijfsarts

  • Kaspar Mengelberg

    psychiater, Amsterdam nl

    IGZ verstrekt op haar website geen duidelijkheid, en het is de vraag of zij dit in de toekomst zal doen. IGZ meldt immers weliswaar te zullen 'evalueren', maar schrijft niet hiervan ook openbaar verslag te zullen doen. Vele vragen blijven hierdoor on...beantwoord. Onder meer, welk specifiek medisch handelen was volgens IGZ 'ontoelaatbaar', en waarom, en van welk specifiek 'strafbaar feit' is volgens IGZ (en/of OM) sprake geweest? http://www.igz.nl/actueel/nieuws/igz_en_om_informeren_artsenorganisaties_over_optreden_bij_huisartsenpraktijk_tuitjenhorn.aspx

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.