Laatste nieuws
ANP
2 minuten leestijd
euthanasie

IGZ noemde huisarts 'acuut gevaar'

14 reacties

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) noemde huisarts Tromp uit Tuitjenhorn een 'acuut gevaar voor de patiëntveiligheid'. Deze en andere zware beschuldigingen staan in een door de inspectie integraal openbaar gemaakt bevel tegen de arts.

De huisarts werd op non-actief gezet na een door hem uitgevoerde pijnbestrijding bij een terminaal zieke patiënt. Maar omdat Tromp maar liefst 1000 milligram morfine toediende, veel meer dan toegestaan, overleed de patiënt kort daarna. Tromp pleegde na het bevel te stoppen met zijn praktijk zelfmoord.

Uit de toelichting op het besluit om Tromp op non-actief te stellen, blijkt dat de huisarts naar eigen zeggen heeft gereageerd op de onmenselijke situatie van zijn patiënt. Tromp verklaarde dat de patiënt, die hij al 21 jaar goed kende, ’help me’ tegen hem zei. Daarbij zou hij zijn 'ogen ten hemel' hebben gericht. Hij sprak moeizaam en was ondanks extra zuurstof tot 'stikkens toe' benauwd.

De huisarts voelde dat er iets moest gebeuren en had naar zijn mening geen gelegenheid en tijd meer om allerlei procedures te gaan volgen. Bij zijn besluit om de bovenmatige hoeveelheid morfine toe te dienen, heeft de dokter amper lichamelijk onderzoek verricht en geen rekening gehouden met de op dat moment lopende medische aanpak en het effect dat dit op de patiënt had gehad.

Ook overlegde Tromp volgens de IGZ niet met de echtgenote van de man of de medewerker van de thuiszorg. Hij informeerde hen onvoldoende over de toegediende medicatie en de mogelijke gevolgen daarvan. Sterker nog, hij zette de medewerkster van de thuiszorg opzettelijk op het verkeerde been. De huisarts heeft verklaard dat hij zijn patiënt 1000 mg morfine heeft gegeven. Op de vraag van de medewerkster of hij 50 mg ging spuiten, antwoordde Tromp niet ontkennend. Hij heeft gelogen tegen haar door te zeggen dat de medicatie verdund was. Deze hele gang van zaken is naar de mening van de IGZ onaanvaardbaar.

De nabestaanden van huisarts Nico Tromp hebben geen enkel goed woord over voor de handelwijze van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Zij 'zijn en blijven met de huisarts van mening dat het bevel van de IGZ ten onrechte is gegeven', schrijven zij in een verklaring. Wat zij erg bezwaarlijk vinden, is dat de IGZ weigert het verweer van de arts en zijn advocaat mee te nemen in de besluitvorming. Daarin is onder meer te lezen dat Tromp niet de bedoeling had zijn patiënt te laten sterven. 'Mijn cliënt ziet wel degelijk in dat hij onverstandig heeft gehandeld en zich heeft laten leiden door zijn primaire impuls om de patiënt zo snel mogelijk pijn- en benauwdheidsvrij te krijgen', zo schrijft de advocaat.

Ook heeft de arts volgens zijn raadsman meerdere keren geprobeerd te overleggen met zijn coassistent, die met Tromp aanwezig was bij de patiënt. Zij had grote twijfels over het handelen van de huisarts, vooral over de grote doses morfine en een slaapmiddel die hij toediende. 'Mijn cliënt heeft met de coassistent direct na het overlijden in de auto zijn motivering voor zijn handelwijze getracht toe te lichten', schrijft de advocaat. 'Tevens heeft hij haar de volgende dag uitgenodigd om nader van gedachten te wisselen. De coassistent weigerde dit pertinent.'

ANP

Zie ook: 

 Lees meer in dossier Tuitjenhorn

euthanasie Tuitjenhorn palliatieve zorg patiëntveiligheid
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Hans Koch

    huisarts, DRONTEN

    Al weken vraag ik me af waarom de emoties zo hoog oplopen in de zaak Tuitjenhorn, ook bij mezelf. Ik kwam er niet achter tot ik gisteren (maandag) Dr Sigmund las in de Volkskrant. Tekenaar Peter de Wit maakt in 3 eenvoudige tekeningen duidelijk waar ...de pijn zit: in de kern is het een richtingenstrijd tussen aanhangers van de protocollaire geneeskunde en die van van de geneeskunde met een menselijk gezicht. Dr Sigmund heeft zijn keuze al gemaakt: als het erop aankomt geeft hij zich liever over aan een invoelende dokter uit Tuitjenhorn, ook al vliegt die uit de bocht, dan aan “medische managers van het AMC”.

    De zaak Tuitjenhorn raakt aan een al lang smeulend ongenoegen.
    Ongenoegen bij artsen en patiënten over protocollen die leidend zijn geworden in de geneeskunde in plaats van het persoonlijke.
    In statistieken, protocollen en beleidsvoornemens is onvoldoende ruimte voor de menselijke maat. Managers kennen dat woord niet en in econometrische modellen laat het zich niet invoeren. Dat wreekt zich.

    Dr Sigmund heeft zijn keuze al gemaakt, de Nederlandse burger ook, zo proef ik uit de reacties in de media. Nu wachten tot ook bij de beleidsmakers, beroepsorganisaties, Zorgverzekeraars en de Academie het kwartje valt. En bij de Inspectie natuurlijk, maar die hobbelt meestal achteraan.

  • P.W. Blankevoort

    Huisarts, WILLEMSTAD CURAÇAO

    Gezien de reputatie en de ligging van de praktijk en de ervaringen uit het verleden zijn hier keuzes gemaakt welke verkeerd hebben uitgepakt.

    Jammer genoeg zijn de euthanasie regels niet gevolgd, met dramatisch eind resultaat. Een dosis verschil van... 1x te hoog of 2x te hoog of 100x te hoog is, en kan, in deze niet doorslaggevend geweest zijn.

    Overlijden is overlijden.

    Een van de ergste gevolgen van euthanasie is mislukte euthanasie. De patiënt is na uitdrukkelijk de wens te hebben uitgesproken om te overlijden (en er ook niets meer gedaan kan worden om het lijden dragelijk te maken,) dat je niet voldoende euthanatica toedient en de wens tot beëindiging van het leven mislukt.

    Wat ik lees uit de nu bekende stukken is:

    "Ik zeg dat ik palliatief behandel en doe euthanasie."

  • J. Wind

    huisarts, WIJK EN AALBURG

    Kan het ook omgedraaid worden? Was de IGZ in deze niet een acuut gevaar voor de 'huisarts-veiligheid'?

  • Bert van Deursen

    chirurg, aMSTERDAM

    Deze co-assistent, arts in opleiding, had geen slechter voorbeeld kunnen krijgen dan door haar begeleiders.

  • E.J. Heemskerk

    huisarts, VELDDRIEL

    even voor mijn nieuwsgierigheid: hoe spuit je 100ml in een spier , of kun je ook iv in een bovenbeen spuiten?
    Mijn ervaring leert dat 4 ml im in bovenbeen al als pijnlijk wordt ervaren bij niet-cachectische patiënten

    en om nav deze casus een hele be...roepsgroep in twijfel te trekken en "nascholing" cq aantekening bij herregistratie te gaan eisen zonder eerst eens goed onderzoek te doen vind ik een verwerpelijke daad van de KNMG!

  • Kaspar Mengelberg

    psychiater, Amsterdam nl

    Het is bizar dat de wereld volgens sommigen te klein is vanwege een wellicht buiten de regels uitgevoerde vrijwillige 'palliatieve sedatie/euthanasie' waarover de nabestaanden geen kwaad woord willen horen, terwijl onvrijwillige passieve euthanasie o...m economische redenen (met behulp van de QUALY-systematiek) openlijk bediscussieerd en bepleit wordt.

  • J.C.M. van Zoonen

    psychiater , VLAARDINGEN

    Het AMC had er beter aan gedaan de coassistent goed te begeleiden in het samen met haar het gesprek met de huisarts aan te gaan. Daarna had alsnog besloten kunnen worden welke maatregelen getroffen moesten worden.
    Mogelijk dat de huisarts onder versc...herpt toezicht had kunnen worden geplaatst van de inspectie en/of was hem de verplichting opgelegd een nascholing over dit onderwerp te volgen.
    Door meer deskundig optreden, wat man mag verwachten van een opleidingsinstituut en van de inspectie had dit drama wellicht voorkomen kunnen worden. Daarnaast zou ook de coassistent veel leed bespaard zijn als zij beter begeleid was in haar terechte klacht.

  • F.J. Perquin

    Bedrijfsarts, opleider, MEPPEL

    Collega's,
    ook net de verklaring van de co assistent gelezen in de Volkskrant. Ik ben weliswaar geen huisarts, die de dilemma's van de dagelijkse praktijk meemaakt, maar wat ik las was schokkend. Ik neem aan dat de co geen reden heeft de situatie hee...l anders te beschrijven dan de werkelijkheid. Dit gaat niet over een huisarts in een acute noodsituatie. Dit gaat over een collega die een structurele visie op het vak heeft die niet past en ver buiten elke ethische grens gaat. We lossen de dingen wel even op met overdosis, helium of plastic zak. Dat niet stelliger hiervan afstand genomen wordt door veel collega's baart me wel zorgen. Dit is geen glijdende schaal meer tussen goed handelen en er net overheen, dit is terecht benoemd als ver normoverschrijdend. Ik kan met met de verklaring van de co, en niet slechts de kale, op zich al schokkende, feiten, handelwijze van inspectie en OM goed voorstellen. Waarbij overigens wel gezegd moet worden dat ik ook geen reden zie waarom geen hoor en wederhoor. Ik hoop dat de rust snel terugkeert nu de feiten bekend zijn.

  • J.T.A. te Gussinklo

    Voormalig Internist, ZWOLLE

    Heden TROSNieuwsshow. Onbehagen (zoals ook door mij ervaren) uitstekend verwoord door Rene Diekstra. Deze dringt aan aan op verder onderzoek. Ik steun hem van harte!

  • A.R. Moes

    huisarts, NIJEVEEN

    Inderdaad belangwekkende analyse van Rene Diekstra

    Vanaf 8e minuut in: Tros Nieuwsshow De rol van het AMC, de IGZ, en het OM bij de zelfdoding van huisarts Tromp moeten uitgezocht worden

    http://www.tros.nl/tros-radio-tips/nieuwsshow/nieuwsshow-uit...zendingen/item/?tx_trosradio[itemid]=163232&cHash=6f19cb323bd165c45d111ad5d041ebd8

  • J.M.T. Gravendeel

    Psychiater, 'S-GRAVENHAGE

    Ik vind de gebeurtenissen zeer tragisch. Ik ben geschokt te lezen dat er integraal een brief van de betrokken co-assistente over de casus en de gebeurtenissen nu op de website van De Volkskrant staat. Morgen een groot interview, zo staat aangekondig...d. Wie haar hierin positief geadviseerd heeft, interpreteert het belang van handhaven van veiligheid binnen de medische opleiding anders dan ondergetekende. Ik ben van mening dat het medisch beroepsgeheim door de betrokkenen professionele organisaties ernstig geschonden wordt.

  • R.J.C. Norg

    huisarts, HAELEN

    Volledig eens met collega Jongejan.
    Subsidiariteit en proportionaliteit heet dat juridisch.
    Wie oordeelt hierover?

  • A.R. Moes

    huisarts, NIJEVEEN

    Niemand zal ter discussie stellen dat hier sprake was van een forse, niet rationele en ook niet noodzakelijke overdosis.
    Belangrijke vraag voor alle artsen blijft wel hoe ver mag je gefundeerd van de bestaande richtlijnen afwijken, voordat je in het ...risico loopt met het OM te maken te krijgen?
    Uiteindelijk heeft de nu toegepaste ongebruikelijke forse overdosis niet zozeer de patiënt als wel de huisarts met ongetwijfeld goede intenties ten gronde gericht.
    Over de door hun gevolgde handelswijze zullen zowel het AMC, de IGZ als het OM verantwoording moeten afleggen.
    Was de door hen gevolgde route de enige juiste weg?

  • W.J. Jongejan

    huisarts n.p., Woerden nl


    Het moge duidelijk zijn uit het stuk van de IGZ dat collega Tromp impulsief en emotioneel heeft gehandeld bij een overigens doodzieke en moribunde patiënt en niet voldoende distantie heeft genomen.
    Het gaat inderdaad om een zeer hoge dosis morfine e...n midazolam. Pas nu kan de huisarts in Nederland zich een reëel beeld vormen. Het zwijgen van OM,IGZ en AMC t heeft de zaak geen goed gedaan wat betreft de oordeelsvorming. Na lezing van het verslag van de IGZ en van de zienswijze van Tromp op het rapport van de IGZ, plus het persbericht van de nabestaanden op het openbaar maken van de stukken is het voor mij overduidelijk dat de IGZ evenzeer emotioneel en overhaast gehandeld heeft en handelt. Het woordgebruik in het IGZ-stuk is soms nogal subjectief en stelt soms zaken die Tromp’s advocaten weerspreken.
    Bevreemdend blijft de grote haast waarmee men Tromp volledig op non-actief stelt en het zeer beperkte tijdvenster waarbinnen de nabestaanden konden reageren op openbaarmaking van het rapport.
    In een recente (augustus 2013) casus (arts in Oss) werd een arts de maatregel opgelegd dat er geen individuele gezondheidszorg meer verleend mocht worden aan minderjarigen in afwachting van een tuchtrechtelijke beslissing. Die arts was tot twee keer toe strafrechtelijk veroordeeld geweest vanwege het bezit van kinderporno en had daarna wederom grensoverschrijdend seksueel gedrag vertoond.
    Dus geen volledige beperking maar slechts gedeeltelijk bij langdurig ernstig grensoverschrijdend gedrag.
    In het geval van Tromp had tot nader order (in afwachting van nader onderzoek van het OM en de IGZ) heel goed een beperkende maatregel toegepast kunnen worden: bijv. het niet meer behandelen van terminale patiënten.
    Tromp was geen solistisch werkende huisarts maar werkend in zijn gezondheidscentrum waardoor er van meerdere kanten een eventuele beperking gevolgd kon worden.
    Het is niet in te zien waarom Tromp de gewone praktijkvorming niet zou mogen uitvoeren, minus de stervensbegeleiding.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.