Huisartsen worstelen met uitvoering basis-ggz
1 reactieSinds de invoering van de basis-ggz per 1 januari 2014 hebben huisartsen meer patiënten behandeld met psychische problemen en meer van hun klachten zijn complex. Dat stelt de LHV naar aanleiding van een peiling onder 1878 leden.
Volgens de LHV willen huisartsen graag bijdragen aan de opvang van ggz-patiënten, 91 procent van de ondervraagde huisartsen heeft bijvoorbeeld een praktijkondersteuner ggz in de praktijk, maar bijna de helft van de huisartsen vindt dat daar meer uren voor nodig zijn. Ook komt slechts 35 procent goed uit met de financiering van de praktijkondersteuner.
Huisartsen ervaren veel problemen rondom de zorg voor patiënten met psychische problemen. Zo vindt 66 procent van de huisartsen dat de complexiteit van de klachten is toegenomen en dat is een stijging van 50 procent ten opzichte van de vorige peiling. Ook zeggen de huisartsen meer patiënten over te nemen die terugverwezen zijn uit de gespecialiseerde ggz. Ongeveer de helft van de huisartsen ervaart daarbij een gebrek aan tijd en problemen in de samenwerking met de gespecialiseerde ggz. En evenveel huisartsen voelen zich onbekwaam om deze patiënten te behandelen.
Ook bij het doorverwijzen naar de gespecialiseerde ggz lopen huisartsen tegen problemen op. Zo worden de wachttijden als te lang ervaren, waardoor patiënten niet op tijd de hulp krijgen die ze nodig hebben, aldus de LHV.
Simone Paauw
LHV: Huisarts ziet toename zware psychische problematiek in spreekkamer
Lees ook:
- Meer patiënten met psychische problemen naar huisarts (22 januari 2015)
- Instroom basis-ggz kleiner dan verwacht (25 juli 2014)
- Huisartsen: verwijzen naar ggz lastiger (22 mei 2014)
- Ggz nieuwe stijl roept veel vragen op (13 juni 2013)

W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland
Als bedrijfsarts zien we ook deze zorgelijke ontwikkeling. Het leidt tot onnodig lang verzuim. Het verdient aandacht om de wijzigingen die zijn ingevoerd of die nu vanuit maatschappelijk perspectief nu wel zo kosteneffectief zijn geweest.