Laatste nieuws
Joost Visser
1 minuut leestijd
euthanasie

Huisarts verdacht van onzorgvuldige euthanasie

14 reacties

Een huisarts uit Schagen mag voorlopig geen zorg meer verlenen, omdat er vragen zijn rond een euthanasie die de arts zou hebben uitgevoerd.

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) onderzoeken momenteel de rol van de huisarts en gaan na of de euthanasie volgens de regels is toegepast. De vraag daarbij is ‘in hoeverre er sprake was van een uitdrukkelijk en ernstig verlangen’ tot levensbeëindiging en zo ja, of de zorgvuldigheidseisen rond euthanasie zijn gerespecteerd. Dat meldt het OM.

Het gaat om het overlijden afgelopen augustus van een terminaal zieke patiënt van een huisarts uit de Huisartsenpraktijk Tuitjenhorn (gemeente Schagen). De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zegt in een persverklaring geen vertrouwen te hebben in verantwoorde zorgverlening door de betreffende huisarts. Een onbekende - maar niet de toetsingscommissie euthanasie, zegt het OM - heeft bij de inspectie gemeld dat de arts onzorgvuldig heeft gehandeld en de richtlijnen heeft genegeerd.

Het OM noch de IGZ wil inhoudelijk ingaan op de zaak. Zo is onduidelijk of de huisarts de euthanasie al dan niet bij de toetsingscommissie heeft gemeld. ‘Melden hoort bij de zorgvuldigheidseisen, en of de huisarts aan die eisen heeft voldaan is nu juist de vraag die moet worden beantwoord’, zegt een woordvoerder van het OM.

ANP/Joost Visser

Lees de recente berichten over deze zaak in dossier Tuitjenhorn


Lees ook:

beeld: Thinkstock
beeld: Thinkstock
euthanasie Tuitjenhorn
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • A.L. Cense

    psychiater, STOUTENBURG

    In een van de andere reacties staat reeds een link naar een interview van RTVNoord met de weduwe van de patient in deze tragische kwestie. Hier is hij nogmaals, mits de filters dit bericht niet tegen houden, want het lijkt wel erg verhelderend ten aa...nzien van de feiten:
    http://rtvnh.nl/nieuws/121151/Weduwe+Tuitjenhorn:+%22Ik+ben+boos,+echt+heel+boos%22
    Het verhaal van de weduwe laat misschien enige ruimte voor de veronderstelling dat er naar de letter van de wet reden was om vragen te stellen; geen ruimte echter voor twijfel aan de intenties van de collega. Hij heeft gehandeld zoals ik zelf zou willen dat mijn huisarts handelde in een dergelijke situatie.
    En nergens tref ik een aangrijpingspunt voor de maatregel van de inspectie.

  • J.J. van der Harst

    huisarts/scenarts, HENGELO OV

    Uit de gegevens is het mijns inziens nog maar de vraag of het hier gaat om euthanasie. Heeft de patiënt dodelijke middelen toegediend gekregen of is hij overleden na het krijgen van niet dodelijke middelen.In dat laatste geval is er geen sprake van e...uthanasie.Voor de omstanders kan het anders lijken. Maar zelfs als er sprake is van 'onzorgvuldige euthanasie' zal er bij zo'n ervaren huisarts een reden aan ten grondslag hebben gelegen. In ieder geval ging het om een ernstig zieke patiënt, Om daarna te handelen alsof de collega een gevaarlijke gek is die direct op non actief gesteld moet worden is lijkt mij verre van zorgvuldig. Ik hoop dat de betreffende inspecteur in de vele nachten dat hij hoort wakker te liggen van de gevolgen van zijn handelen een hoop wijsheid gaat op doen.

  • R.A.J. Hijmering

    Huisarts, ZUID-SCHARWOUDE

    Onderstaand bericht op de site van IGZ zal maandag verwijderd worden uit "piëteit met nabestaanden" Waar blijft de reactie van onze belangenbehartiger LHV mbt een dergelijk bericht en oordeel: naam en plaats worden genoemd met een breed oordeel zonde...r nuance alsof het onderzoek al afgesloten is en het vonnis geveld. En nu we meer weten: waarom praktijksluiting?

    Bevel voor Huisartsenpraktijk Tuitjenhorn

    Nieuwsbericht | 04-10-2013
    De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op 2 oktober 2013 Huisartsenpraktijk Tuitjenhorn een bevel gegeven. Het bevel houdt in dat huisarts Tromp geen zorg meer verleent of op een andere manier betrokken is bij de (organisatie van) de individuele gezondheidszorg in de huisartsenpraktijk. De inspectie heeft geen vertrouwen in verantwoorde zorgverlening door huisarts Tromp.

    De heer Tromp heeft als arts bij een patiënt onzorgvuldig gehandeld en richtlijnen genegeerd. Hierover heeft de inspectie een melding gekregen. Vanwege de aard van de melding heeft de inspectie het Openbaar Ministerie ingeschakeld. De bevindingen uit het procesdossier van het OM zijn voor de inspectie aanleiding om de huisartsenpraktijk een bevel op te leggen. Het bevel geldt tot het moment dat de inspectie heeft kunnen vaststellen dat de zorg door huisarts Tromp voldoet aan de wettelijke voorwaarden van verantwoorde zorgverlening.

  • Wil Bosboom

    huisarts, DE MEERN

    Uiterst triest, zoals huisarts Nico Tromp is geknakt.
    De beroepsmatige situatie waarin hij is terechtgekomen is heel herkenbaar.

    Allemaal overkomt het ons dat een terminale patiënt plots verslechtert, terwijl er nog geen SCENarts is geweest of de pa...tiënt helemaal geen euthanasie wilde.
    Ja hoe gaat het dan? Als alle behandelingen onvoldoende leedverzachtend zijn dan volgt midazolam. Altijd in duidelijk overleg met je patiënt en aanwezige dierbaren zeg je dat de injectie (5mg) gedurende enkele uren rust (slaap) brengt.
    Als de patiënt weer wakker wordt en nog steeds te veel lijdt kom ik meteen terug en herhaalt zich deze procedure met eventueel een hogere dosis (10 tot 15mg) voor een diepere slaap en soms in combinatie met een morfine injectie (20-40mg).
    Ik vertel ook dat er een kleine maar bij hogere dosis toenemende kans is dat de patiënt na de injectie niet meer wakker wordt, maar dat dit niet primair de bedoeling is. Pas als iedere aanwezige geen bezwaar heeft geef ik weer een injectie.
    Ik geef wel de mogelijkheden van een pomp aan , maar ik vind het prettig dat deze intervalbehandeling de aanwezigen gefaseerd laat denken over de voortgang.

    Zolang als de patiënt (en ikzelf!) dit wil of deze in subcomateuze toestand na enkele uren heel onrustig wordt kan ik in doorgaand overleg met de aanwezigen deze procedure blijven volgen tot uiteindelijk (na een tot drie dagen) de dood er op volgt.
    Bij problemen consulteer ik het palliatieteam.

    Is dit een vorm van (strafbare?) euthanasie?
    Het gaat om patiënten met een zeer korte levensverwachting die zonder deze injecties mogelijk een paar uur of een paar dagen langer hadden geleefd.

    En de verantwoordelijk inspectie?
    Laat ze deze zaak heel goed uitzoeken.
    Namen van verantwoordelijken hoef ik niet te weten.
    Ik heb geen behoefte aan een schandpaal wel aan conclusies.

  • J.E.Dibbets

    arts Levenseindekliniek, Haarlem

    Wat een dramatisch gebeuren voor het gezin van Nico Tromp!De actie van IGZ doet denken aan de 70-er jaren,toen je soms na het aangeven van de euthanasie door agenten van politie op je spreekuur werd bezocht en verzocht direct mee naar het bureau te k...omen op verzoek van de dienstdoende officier van justitie.Alsof je een misdaad beging,terwijl je alleen maar barmhartig bezig bent geweest.Ik heb dat destijds als zeer krenkend ervaren.Zoiets moet Tromp wellicht ervaren hebben.Denk ook,dat vele dokters in den lande,zich heel onzeker zijn gaan voelen.Wat is hier nu werkelijk gebeurd?Was de actie van de IGZ buitenproportioneel?Dokters,die regelmatig hun nek uitsteken,verlangen meer duidelijkheid.
    Jim Dibbets,huisarts np,SCEN-arts en arts Levenseindekliniek.

  • Tj.F. Zandstra

    Huisarts, TER AAR

    Wat een intens treurig drama.Ik kan goed begrijpen dat er bij euthanasie iets niet volgens de regels gaat, dat kan ons allen overkomen. Maar wat beweegt een inspectie om iemand dan te verbieden om zijn dagelijkse werk te doen?
    Waarom de onzorgvuldige... haast? Verbijsterend!

  • Bart Bruijn

    Huisarts, STREEFKERK

  • Bart Bruijn

    Huisarts, STREEFKERK

    Zou MC a.u.b. aandacht willen besteden aan deze tragedie? Hier is (nu al) een enorme uitwas te zien van de nieuwe hardheid van de IGZ, ingeleid door onze idioot van een ministersleek. Dit mag de doofpot niet in. Het zal vaker (in andere vorm) gebeure...n. Wie heeft aangifte gedaan? Wat heeft de IGZ bewogen deze buitenproportionele actie te ondernemen? Welk nut heeft de openbare schandpaal van (voor enig onderzoek of proces) voor het algemeen belang gehad? Welke rechten en wetten zijn er geschonden door de keiharde uitspraken van onverantwoorde zorg in de bekendmaking?

    Waarom lees ik er in MC niets over?

  • J.A. Bruggers

    huisarts, GRONINGEN

    De inspectie is volkomen de weg kwijt en lijkt geen enkel besef meer te hebben van de praktijk van alledag! De kwestie doet denken aan de zaak over Vencken, enkele jaren geleden. Niets veranderd dus!
    Het lijkt of men bij de inspectie in paniek is ger...aakt door opgeklopte berichten over disfunctionerende artsen en vermijdbare sterfte en nu als reactie maar willekeurig collega's gaat vervolgen.
    Bijzonder in de persberichten is dat de IGZ aangeeft dat "De bevindingen uit het procesdossier van het OM zijn voor de inspectie aanleiding om de huisartsenpraktijk een bevel op te leggen." Het OM stelt juist dat "wordt samengewerkt met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), waar aanvankelijk twijfel over de gang van zaken rond het overlijden van de patiënt werd gemeld". Hebben zij een idee waar ze mee bezig zijn of praten beide instanties elkaar alleen maar na?
    Van het OM kun je nog verwachten dat ze medisch-inhoudelijk wat missen, maar bij de IGZ zou dat niet moeten mogen. Tijd voor een nieuwe praktijkstage?

  • C.J. Dekker

    huisarts, URK

    Ik onderschrijf geheel de reactie van collega Bruijn. Aanvulling: de naam van de aangever en de naam van de betreffende inspecteur kunnen niet verhuld blijven. Aan MC de taak om hier duidelijkheid te brengen.

  • Mengelberg

    psychiater, Amsterdam nl

    Huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn heeft zich op 6 oktober 2013 gesuïcideerd. Een drama voor zijn naasten, hemzelf en zijn patiënten. Aanleiding lijkt te zijn dat het Openbaar Ministerie een onderzoek is gestart naar de vraag 'of voldaan is aan de z...orgvuldigheidseisen van euthanasie'. In verband hiermee heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) collega Tromp op 4 oktober 2013 het bevel gegeven zijn werkzaamheden als arts te staken. De reden hiertoe, namelijk dat hij 'als arts bij een patiënt onzorgvuldig [heeft] gehandeld en richtlijnen [heeft] genegeerd' wordt door IGZ niet nader toegelicht.

    Het is van groot belang dat IGZ alsnog precies laat weten waarom collega Tromp naar haar mening onzorgvuldig zou hebben gehandeld en welke specifieke richtlijnen hij zou hebben genegeerd.
    http://www.igz.nl/actueel/nieuws/bevel_voor_huisartsenpraktijk_tuitjenhorn.aspx
    http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@161583/onderzoek-rol/
    http://www.skipr.nl/actueel/id16089-geschorste-huisarts-pleegt-zelfmoord.html

  • A. Brinks

    huisarts, ROTTERDAM

    Bovenstaande zaak laat zien hoe complex de processen zijn bij patiënten, dokters en inspectie rond het levenseinde waar sprake is van ondraaglijk lijden. Gaat het hier om euthanasie of sedatie bij ondraaglijk lijden? Of is hier juist sprake van het n...iet goed te af te bakenen gebied tussen euthanasie en sedatie waar eigenlijk niemand precies weet wat goed en fout is? De inspectie heeft gemeend snel een oordeel te moeten vellen. Ben benieuwd wat de beweegredenen hiervoor zijn geweest, het is te hopen dat de inspectie daar openheid van zaken over zal geven, zodat de rol en deskundigheid van de inspectie in deze getoetst kan worden. Hoe kwetsbaar een ieder is die te maken heeft met ondraaglijk lijden in de stervensfase wordt in deze casus op droevige wijze geïllustreerd.

  • M.B.R. Buurman

    huisarts, AMSTERDAM

    De betreffende huisarts heet Nico Tromp. Hij heeft op dinsdag 8 oktober zelfmoord gepleegd. Tot het politieonderzoek functioneerde hij goed. Artsen die hem goed kennen vermoeden dat het onderzoek,zijn op non-actief stellen in combinatie met het vooru...itzicht op een straf hebben geleid tot zijn beslissing een einde te maken aan zijn leven. Hierbij gevoegd een interview met de weduwe van de betreffende patient die ontzettend boos is op de IGZ en op justitie. Als het waar is wat zij zegt dan vind ik dat justitie en de IGZ buitenporportioneel gehandeld hebben. Ik hoop dat Nico Tromps belangen postuum behartigd worden door de beroepsverenigingen van de huisartsen. Je moet er toch niet aan denken dat dit je naaste collega of jezelf als arts overkomt...
    http://rtvnh.nl/nieuws/121151/Weduwe+Tuitjenhorn:+%22Ik+ben+boos,+echt+heel+boos%22

    [Reactie gewijzigd door op 11-10-2013 02:00]

  • Bart Bruijn

    Huisarts, STREEFKERK

    Inmiddels is er meer te vertellen over deze huisarts. Het bevreemdt mij dat MC dit niet eens noemt. Laat staan vragen stelt bij de openbare schandpaal waaraan deze collega is genageld.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.