Hiv verhoogt moedersterfte
Plaats een reactieAfrikaanse zwangeren met hiv lopen acht keer meer kans om te overlijden tijdens de zwangerschap of in het kraambed dan hiv-negatieve moeders. Anti-retrovirale therapie (ART) kan een belangrijk middel zijn om moedersterfte te verlagen. Dit blijkt uit een data-analyse die Basia Zaba e.a. in The Lancet publiceren.
De onderzoekers gebruikten gegevens die van 1989 tot 2012 verzameld zijn in zes studies die in sub-Sahara Afrika zijn uitgevoerd. Laat in die periode werden ART-programma’s ingevoerd. Zaba e.a. vergeleken de moedersterfte tijdens zwangerschap en kraamtijd (tot 42 dagen na de bevalling) van hiv-positieve en -negatieve vrouwen. Voor de eerste groep was deze ruim acht keer groter. Zaba e.a. schatten dat ongeveer een kwart van de totale moedersterfte in dit gebied toe te schrijven is aan hiv. De moedersterfte bij hiv-patiënten nam af na introductie van ART-programma’s.
Overigens verhoogt hiv de kans op voortijdig overlijden bij niet-zwangere vrouwen nog veel meer: voor hiv-positieve vrouwen is de sterfte per persoonsjaar 20 keer hoger dan bij niet-geïnfecteerde. Dit heeft volgens de auteurs te maken met het ‘gezonde zwangere vrouwen effect’: vooral de gezondere hiv-patiënten (die nog geen aids hebben ontwikkeld) zullen zwanger worden.
De resultaten verbazen niet, maar zijn van belang bij het verbeteren van pogingen om moedersterfte tegen te gaan. Volgens commentator Landon Myer zijn moeder-kindprogramma’s niet goed verbonden met hiv/aids-projecten. Dat zou wel moeten, want er valt winst te behalen op dit gebied.
Sophie Broersen
Lees ook:

-
Sophie Broersen
Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.
- Er zijn nog geen reacties