Hiv-preventiepil PrEP voortaan vergoed
1 reactieMannen die seks hebben met mannen krijgen PrEP, een middel dat besmetting met hiv kan voorkomen, binnenkort vergoed. Dat is wel op proef. Na vijf jaar kijkt het kabinet of de proef is geslaagd en een vervolg verdient, laat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) weten.
Hiv grijpt nog altijd om zich heen, ook al kennen mensen het gevaar beter en zijn beschermende middelen als condooms en soa-zorg beter verkrijgbaar. Ieder jaar lopen in Nederland ruim duizend mensen een hiv-besmetting op. Een derde van die nieuwe patiënten komt uit Amsterdam. Vooral homoseksuele mannen worden getroffen.
De homogemeenschap en een groep betrokken artsen dringen daarom al lange tijd aan op het vergoeden van PrEP. De Gezondheidsraad, die de minister adviseert over het basispakket, is het met hen eens en raadde Bruins in maart aan om het middel voor seksueel actieve homo’s te vergoeden.
Lees ook:-
Gezondheidsraad: PrEP inzetten bij risicogroep
27 maart 2018 -
Meer PrEP, minder condooms in een gemeenschap
06 juni 2018 -
PrEP is kansrijk in hiv-aanpak
04 april 2017 -
Be PrEP-ared
14 juni 2016
"Ik las in Medisch Contact dat minister Bruins heeft besloten dat prep (pre exposure profylaxe) vergoed mag worden, voorlopig voor 5 jaar.
Enerzijds lijkt me dat zeer terecht, want HIV is een ernstige ziekte; als je die kan voorkomen is dat altijd goed, en de preventie middels prep is veel goedkoper dan HIV behandelen.
Anderzijds zit er iets heel onrechtvaardigs in: waarom wel prep vergoeden, en niet ‘de pil’? ongewenst zwanger worden is immers ook zeer ingrijpend, met de moeilijke keus weghalen of houden (en ook veel duurder dan ‘de pil’).
Daarnaast mis ik het morele argument. Met het vergoeden van prep belonen we bewust genomen zeer riskant gedrag (“neuken zonder condoom is lekkerder dan met”!)."