Laatste nieuws
Portret

‘Het lastige is dat ik een uit de hand gelopen hobby heb’

9 reacties
Ed van Rijswijk
Ed van Rijswijk

Coen van Hessen werkt sinds begin 2019 als anios chirurgie in het Diakonessenhuis in Utrecht. De chirurgie is zijn droomcarrière, maar hij twijfelt of het te combineren is met zijn muzikale ambities.

Naam: Coen van Hessen (28)

Werk: Rondde in 2017 zijn geneeskundeopleiding af. Deed daarna twee jaar onderzoek naar liesbreukchirurgie bij het Liesbreukcentrum Nederland van het Diakonessenhuis en promoveert in november – met een halfjaar vertraging door de coronacrisis. Werkt nu als anios bij hetzelfde ziekenhuis.

Privé: Woont samen met Sanne.

‘Dit is mijn eerste anios-plek, nadat ik twee jaar in dit ziekenhuis onderzoek heb gedaan naar liesbreukchirurgie. Het is mijn manier om aan dit vak te proeven. Wil ik dit de rest van mijn leven doen? Van alle coschappen vond ik chirurgie het leukst. Met name de diversiteit spreekt me aan. De verschillende chirurgische specialismen hebben allemaal een andere patiëntenpopulatie en de dynamiek op de verschillende afdelingen, maar ook op de SEH, is dan ook telkens anders. Het is een snel vak en ook niet onbelangrijk is dat het “type” chirurg me aanspreekt. Dit is natuurlijk vooral gebaseerd op de artsen en assistenten die ik tijdens mijn coschappen ben tegengekomen, maar ik denk dat dit wel degelijk van invloed is op mijn beeld van het specialisme.’

Een band opgebouwd

‘Als anios draai ik mee op de polikliniek, de verpleegafdeling en de SEH. Op de SEH mag ik, onder supervisie, kleine ingrepen uitvoeren. Soms heb ik het geluk dat ik kan meehelpen op de ok. Wat ik een nadeel vind van mijn positie als anios, is dat ik de patiënt niet altijd volledig vervolg zoals een chirurg dat doet. Soms heb ik iemand bijvoorbeeld wel een aantal weken op de verpleegafdeling gehad en met diegene een band opgebouwd, maar ben ik niet betrokken bij de poliklinische controle en eventuele verdere behandeling. Dat is jammer. Als ik specialist ben, zal dat waarschijnlijk anders zijn. Ik vind het leuker als ik op langere termijn ook nog contact heb met de patiënt.’

Schrijven en produceren

‘Het lastige is dat ik een uit de hand gelopen hobby heb, waarvan ik eigenlijk een tweede loopbaan wil maken. Ik schrijf en produceer muziek, onder de artiestennaam Saco. Dit begint nu echt te lopen. Sommige nummers zijn al miljoenen keren gestreamd op Spotify en radiozenders beginnen het ook op te pikken. Ik denk dat er nog een hoop in zit als ik er meer tijd in steek. Optreden doe ik op dit moment bewust nog niet. Het gaat mij nu nog om het schrijven en produceren. Ik zing de nummers ook niet zelf, omdat ik niet beperkt wil zijn tot mijn eigen stem en bereik. Het lastige is dat ik het liefst álles wil halen uit mijn medische carrière én uit die als producer. Maar dat is lastig te combineren met een chirurgieopleiding. Als anios lukt dat gelukkig nog wel.

Een alternatief zou de huisartsenopleiding kunnen zijn. Dat vond ik namelijk naast de chirurgie tijdens mijn coschappen ook erg leuk. Wellicht is huisartsgeneeskunde ook makkelijker te combineren met muziek. Dit zal binnen de chirurgie lastiger zijn. Maar wie weet. Ik heb het nog nooit besproken.’


Download dit artikel (PDF)

Om de week portretteert Medisch Contact een arts: over het doktersvak én het leven daarnaast. Wat doet u buiten uw werk? Bent u wel in balans? Of beleefde u iets bijzonders of aangrijpends? Doe mee en mail ons: redactie@medischcontact.nl
Portret
  • Simone Paauw

    Simone Paauw deed de deeltijdopleiding journalistiek in Tilburg en werkt sinds 2008 als journalist bij Medisch Contact. Ze interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal, bijvoorbeeld voor de rubriek Het Portret.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • ilja Mooij en Sandra Tak

    huisartsen, Marken

    Wat leuk om je in dit portret te zien Coen, alweer een tijd geleden dat je naar Marken kwam fietsen voor je coschap huisartsgeneeskunde. Het huisartsenvak zou zeker ook goed bij je passen en is vast goed te combineren met je carrière in de muziek!

  • Siep de Groot

    huisarts, niet praktiserend, Eelderwolde

    @ Colon: niemand heeft goddelijke capaciteiten. Maar als je twee geheel verschillende talenten hebt wil je van de ene geen afstand doen. Kijk eens naar Epke Zonderland die een medische carrière als sportarts heeft en olympisch kampioen is. In tijden ...van uitval door de coronacrisis kan hij zijn werk als dokter gewoon voortzetten. Doorzettingsvermogen is nodig om beide talenten vorm te geven. Als neuroloog of huisarts is het mogelijk om in deeltijd te werken en de rest van de tijd door te brengen met die andere passie zoals bijvoorbeeld het remplaceren als musicus in
    beroepsorkesten of werken in andere Kunsten. Alle wetenschappelijke literatuur bijhouden is inderdaad ondoenlijk, oefenen op een muziekinstrument wel. Als je er nog een gezin bij doet wordt het wellicht iets lastiger.
    Siep de Groot, huisarts niet praktiserend, Eelderwolde

  • A. Colon

    Neuroloog/Klinisch neurofysioloog

    @ De Groot: Begrijp me SVP niet verkeerd: ik vind het aanbevelingswaardig om je blikveld ruim te houden. Wat ik niet realistisch vind is om ALLES uit IEDERE carrière te willen halen. Dat vereist goddelijke capaciteiten. Eerlijk gezegd lukt het me al ...niet eens om ALLE neurologische literatuur grondig bij te houden. Er wordt per week meer aan artikelen geproduceerd dan ik de tijd heb om te lezen. Ik maak dus een keuze EN ik maak de keuze om ook nog wel eens iets buiten mijn medische carrière te doen. Maar misschien vindt u deze ontboezeming wel het bewijs dat ik nogal beperkte capaciteiten heb. Als u daarin gelijk hebt dan dien ik mij inderdaad van verder commentaar te onthouden.
    Overigens heb ik ook problemen met de veronderstelde lichtheid van het huisartsenvak tov het chirurgenvak. Mijns inziens is dat precies andersom.

  • Siep de Groot

    huisarts, niet praktiserend, Eelderwolde

    @ Colon: het is juist fantastisch als je twee beroepen op professioneel niveau kunt uitoefenen. Er zijn vele artsen die een conservatoriumopleiding deden of alsnog deden. Ik ken een hoogleraar neurochirurgie die zijn hele leven op professioneel nivea...u hobo speelt en dat nog doet nu hij na zijn 65 ste geen hoogleraar kan zijn. Dat is dus heel wat anders als een hobby. Ik zou zeggen Coen ga door en blijf het medische- en kunstenaarsvak op professioneel niveau uitoefenen!
    Je hebt voldoende doorzettingsvermogen gezien je aspiraties om te promoveren en dat zal je helpen om je tijd met verstand in te delen zodat je niets tekort komt in je leven. Muziek houdt een mens op de been, zie ook de muziekspecial van Medisch Contact, december 2019.
    Siep de Groot, huisarts niet praktiserend en violist.

  • A. Colon

    Neuroloog/Klinisch neurofysioloog

    ALLES uit een carrière halen is iets anders dan veel plezier aan een hobby of nevenbaan beleven. Doorheen de hele geschiedenis is het aantal homo universalis niet erg groot. En als het echt je doel is om ALLES uit een carrière te halen en dus het max...imale hierin te bereiken dan blijft mijn advies om te kiezen. In die Beschrenkung zeigt sich der Meister.
    Dat het uitermate gezond is om daarnaast een (evt wat uit de hand gelopen) hobby te hebben onderschrijf ik volledig. Maar laat dat dan wel een hobby blijven.

  • Siep de Groot

    huisarts, niet praktiserend, Eelderwolde

    Coen van Hessen( familie van de dirigent Jules van Hessen?)
    Ga vooral door met uw hobby. U kunt prima uw hobby blijven doen en samen met het vak als medicus voor de volle honderd procent uitvoeren.
    Musiceren brengt zoveel ontspanning dat u weer he...lemaal uitgerust uw vak als arts gaat uitoefenen. Bij muziek vergeet u de frustraties die er ongetwijfeld komen in uw droomcarriere. Ikzelf speel viool en bracht de helft van de tijd door in een Zigeunerorkest, een Salonorkest, een Barokensemble en speelde in diverse symfonische orkesten. Ga voor een deeltijd functie en besteed de zaterdag en de zondag aan uw hobby.
    franz Schubert schreef: “ Mit der Musik wird mann nie ganz unglucklich”
    Zie ook: Medisch Contact, muziekspecial dec. 2019: “ Tot tranen toe geroerd”.
    Siep de Groot, huisarts niet praktiserend en violist, Eelderwolde

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    Helaas heb ik weinig muzikaal talent: Als ik begin te zingen, slaan mijn kinderen de hand voor de oren en hopen dat de buren het niet horen...

    Maar reken er maar op dat muziek een heleboel mensen gezond houdt! Wat muziek met je psyche kan doen, da...t krijgt geen dokter voor elkaar!

  • Werner Kanhai

    Besrijfsarts, Rotterdam

    Ik heb m’n studie destijds betaald van vooral DJ en producerswerk. Uiteindelijk bedrijfsarts geworden en nooit muziek laten gaan.
    Ik ben 51. Vorig jaar stond ik met m’n band in Paradiso. Het kan prima, zolang je het voor de liefde van het vak doet....
    Als je het voor het geld doet ben je verloren, either way.

  • A. Colon

    neuroloog/klinisch neurofysioloog, Budel-Dorplein

    Beste Coen
    Laat mij je uit de droom helpen: alles uit welke carrière dan ook halen, maar zeker die van medicus, vergt een toewijding die offers met zich mee brengt. En het vak van chirurg is mijns inziens daarin niet erger dan dat van huisarts. Het ...vak van producer is misschien wel minder veeleisend, of in ieder geval is dat wellicht iets makkelijker te combineren met iets anders dat ook weinig verantwoordelijkheden met zich mee brengt. Maar omdat ik geen ervaring in dat vak heb durf ik daar eigenlijk geen harde uitspraak over te doen.
    Ik wens je toe dat je vol overgave en overtuiging kunt kiezen. Het is zonde voor jou en voor je patiënten of publiek als je alles half doet.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.