Henry Dunant - Neri Sybesma-Knol
Plaats een reactie
Grondlegger Rode Kruis
'Henry Dunant. Grondlegger van het Rode Kruis en van het moderne humanitair recht' van emeritus-hoogleraar Neri Sybesma-Knol behandelt niet alleen Dunants leven, maar ook diens (vermeende) nalatenschap: het humanitair oorlogsrecht en uiteraard het Rode Kruis. Helaas wordt de tekst door een overdaad aan uitroeptekens ontsierd en ontbreekt elke verwijzing naar kritiek op Dunant en het Rode Kruis.
Zo stelde de Duitse arts Martin Gumpert in 1938 de innige omarming tussen humanitarisme en militarisme aan de kaak, een omarming die Dunant zelf volop heeft gezocht. Maar van die kritiek is niets terug te vinden. Het gevolg is een herhaling van mythen zoals die over het Rode-Kruisteken als omdraaiing van de Zwitserse vlag als eerbetoon aan het land van oorsprong en huisvesting.
Dat het Geneefse RK-comité uit louter Zwitsers bestaat, was, volgens Sybesma-Knol, om de neutraliteit ervan te garanderen. Maar dat heeft er juist voor gezorgd dat het in de loop der tijd herhaaldelijk het Zwitsers belang in het oog heeft gehouden. En waar ze zegt dat Dunant zeer vele, hem met trots vervullende reacties kreeg op zijn boek over de slag bij Solferino – waarin hij het idee over vrijwillige hulp aan oorlogsslachtoffers voor het eerst uit de doeken deed – noemt ze niet de kritiek die hij daarop kreeg. Zo werd hij gewaarschuwd vooral niet te zeer met de hoge heren van het dorp in zee te gaan omdat dat op lange termijn wel eens meer nadelen dan voordelen kon hebben.
Deze biografie is geschikt voor mensen die snel even iets over Dunant, Rode Kruis en humanitair recht willen weten. Als zodanig is het een aardig begin.
LEO VAN BERGEN, medisch historicus
Rubriek Scoop
- Er zijn nog geen reacties